Budgetskema

Guide: Alt du skal vide om boligstøtte i 2020

Caroline Sølver 01-11-2019 - Læsetid: 6 min

Hånden på hjertet - har du helt styr på, hvad det der boligstøtte egentlig er for en størrelse? Måske, måske ikke. Hvis du hælder mere til ‘måske ikke’, så er du kommet det rigtige sted hen.

Her får du den ultimative guide til alt, du skal vide om boligstøtte. Her kan du læse om:

  • Hvad det helt præcist er for noget
  • Om du overhovedet er berettiget, og hvis ja, hvor meget kan du så få
  • Hvordan du søger

…. Og meget mere.

Hvad er boligstøtte?

Boligstøtte guide

Kort sagt er boligstøtte en økonomisk håndsrækning fra det offentlige til dig, der bor til leje. Hvis du er berettiget, vil du hver måned modtage et skattefrit beløb som supplement til at betale din husleje. Størrelsen på boligstøtten kommer an på flere forskellige faktorer, som for eksempel:

  • Hvor høj din husleje er
  • Hvor stor din lejebolig er
  • Hvor mange du bor sammen med
  • Din og dine medbeboeres indkomst og formue
  • Om du er pensionist - enten folke- eller førtidspensionist

Kært barn har mange navne

Inden vi begynder rigtigt, vil vi slå fast, at boligstøtte, boligsikring og boligydelse alle tre er betegnelser for det samme. Du kan altså være ligeglad med, hvilket udtryk der bliver brugt, da det blot er et eksempel på, at kært barn har mange navne.

Hvem kan få boligstøtte?

Som du lige har læst, skal du bo til leje, hvis du vil søge om at få boligydelse. Men det kræves også, at den bolig, du bor til leje i er en helårsbolig med eget køkken.

Har du roomies eller bor du med familie, er det kun en person, der kan modtage støtten. Bor du i en lejlighed, dine forældre har købt som et forældrekøb, kan du også modtage boligstøtte, så længe du har skrevet under på en lejekontrakt. Sidst men ikke mindst, kan du også modtage støtte, hvis du bor i en lejlighed, som du fremlejer.

Sådan søger du boligstøtte

Søg boligstøtte

Hvis du kan sætte kryds ved, at du bor til leje, er det bare om at komme i gang med din ansøgning. Heldigvis er det simpelt og lige til at søge. Du klikker dig ind på borger.dk, logger ind med dit NemID og udfylder ansøgningen. Her skal du også vedhæfte en kopi af din lejekontrakt. På den måde kan Udbetaling Danmark være sikre på, at de udbetaler den rette støtte til dig, alt efter hvad der står i din lejekontrakt og hvilke aftaler, du har lavet med din udlejer.

Ansøgningsprocessen tager cirka 13 uger. Har du spørgsmål til ansøgningen, er det også Udbetaling Danmark, du skal have fat i. De har både en telefon og en mailadresse, hvor de sidder klar til at hjælpe dig. Du kan finde deres kontaktinformation gennem linket til borger.dk, hvor du søger om boligydelse.

Hvor meget kan du få i boligstøtte?

Nu til det spændende. Hvor meget kan du egentlig få i boligstøtte?

Til det store held findes der en boligstøtte-udregner, der illustrerer, hvor meget du kan få i boligydelse, efter du har udfyldt dine oplysninger i beregneren.

Her skal du udfylde information om dig og din bolig, såsom adresse, indkomst og detaljer om din bolig, som for eksempel hvor mange værelser der er, om du bor alene eller sammen med andre, eller om du er pensionist.

Når du har udfyldt alle spørgsmålene, vil beregneren indikere, hvad du kan få i støtte. Det præcise beløb vil dog først fremgå, efter din ansøgning er behandlet.

På denne side kan du også tjekke satserne for boligstøtte, som er udregnet alt efter om du har børn, er førtidspensionist, folkepensionist eller blot bor til leje.

Hvordan udbetales boligstøtte?

Guide til boligstøtte

Boligydelsen bliver udbetalt den første hverdag i måneden af Udbetaling Danmark. Den er desuden forudbetalt og skattefri.

Vil du have boligydelse fra du flytter til din lejebolig, skal du sende din ansøgning senest 30 dage efter, du er flyttet ind. På den måde vil du få ydelsen udbetalt med tilbagevirkende kraft fra indflytningsdatoen, selvom det kan tage op til 13 uger at behandle din ansøgning. Du gør altså klogt i at sende din ansøgning, så snart du flytter ind i din lejebolig.

Hvis din boligsituation eller indkomst ændrer sig…

Den store guide til boligstøtte

Modtager du boligstøtte, eller har du søgt om det, skal du være opmærksom på, hvis der sker ændringer i din indkomst eller boligsituation. For så kan der også ske ændringer i din boligstøtte.

Det kan være, at du flytter, eller at du har fået et nyt job, der gør, at du vil tjene flere penge. Det kan også være, at du er blevet fyret eller selv har sagt et job op.

Din indkomst ændrer sig: Boligstøttens størrelse hænger sammen med din indkomst. Når du modtager boligstøtte, er det blandt andet udregnet efter dine indkomstoplysninger fra SKAT. Din boligstøtte bliver dog kun ændret, hvis din månedlige indkomst stiger eller falder med mere end 800 kroner.

Din boligsituation ændrer sig: Hvis du flytter, flytter din boligstøtte ikke med dig automatisk. Her skal du i stedet sørge for at afmelde din boligstøtte på din gamle adresse. Når du så er flyttet ind i din nye bolig, skal du starte en ny ansøgning, hvor du selvfølgelig benytter oplysningerne og lejekontrakten fra din nye bolig.

Desuden skal du også logge ind på din personlige side om boligstøtte og opdatere den, hvis:

  • Nogen flytter ind eller ud
  • Din indkomst ændrer sig
  • Din husleje ændrer sig
  • Du udlejer et værelse
  • Eller du ønsker at stoppe din boligydelse

Vil du vide mere og læse alle detaljerne og det med småt om boligstøtte? Så kan du finde bekendtgørelsen af lov om individuel boligstøtte her.

Ellers håber vi, at du nu er udrustet med den ultimative viden om boligstøtte og har helt styr på, om hvordan du kan søge om boligstøtte.

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.