Studieliv

20-årige Asger: “Det var chokerende dyrt at flytte hjemmefra”

Caroline Sølver 11-02-2018

“Jeg har forberedt mig på at flyve fra reden, siden jeg var 15 år. Sparet op, ønsket mig møbler, bestik og køkkensager i fødselsdagsgaver og julegaver. Altså virkelig forberedt mig”.

Sådan lyder det fra 20-årige Asger, der for nylig er flyttet hjemmefra.

Asger bor i Aarhus og læser til markedsføringsøkonom på Erhvervsakademi Aarhus. I september 2017 sagde han farvel til barndomshjemmet og mors hofretter og flyttede ind i en lejlighed i Aarhus, som han deler med sin storebror.

En omvæltning der kostede noget mere, end Asger umiddelbart havde forventet.

Projekt ‘flytning’ blev en dyr affære

Asger om at flytte hjemmefra

“Jeg var var godt klar over, at det er dyrt at flytte hjemmefra. Derfor startede jeg tidligt en flytte-hjemmefra-opsparing, og endte faktisk med at skrabe hele 45.000 kroner sammen”, siger han og fortsætter:

“Men jeg må ærligt indrømme, at jeg ikke havde regnet med at bruge så mange penge på at flytte lidt kasser fra den ene ende af Aarhus til den anden”.

Det løb faktisk op i 35.000 kroner.

“Det løb faktisk op i 35.000 kroner. Og det er altså på trods af, at jeg ikke skulle have fat i flyttemænd og flyttebil. Der var både små og store udgifter her og der, og inden jeg så mig om, sad jeg i min nye lejlighed og havde brugt penge på depositum, et spisebord, nipsting og alverdens andre ting. På den måde blev pengene hurtigt brugt”.

Godt forberedt

Asger er rimelig tjekket, når det kommer til de private skejser og har godt styr på, hvor hans penge ryger hen, og hvad han vil bruge dem på.

Ud over en god samling af møbler og andre boligsager til at indrette sit nye hjem med, havde Asger også lavet et budget. Så var han forberedt på, hvor mange penge, han skulle tjene ved siden af sin SU for at få råd til at betale for det hele selv som udeboende:

“Ved hjælp af budgettet fandt jeg ud af, at jeg skulle arbejde 12 timer om ugen for at have råd til min nye hverdag som udeboende. Jeg spurgte derfor min daværende chef, om han kunne tilbyde mig et studiejob med det timetal, og det kunne han heldigvis godt”, forklarer Asger.

Fra Heinz til budget-ketchup

Fyldt køleskab

Med en overstået flytning, sofa og spisebord stillet på rette plads, studiestart ‘done’, et sejt budget og 12 timer på studiejobbet om ugen, skulle man tro, at Asgers start på voksenlivet ville glide som i smurt i olie. Meeeen. Virkeligheden er fuld af overraskelser.

Pludselig kom der en elregning på 1800 kr dumpende!

“Pludselig kom der en elregning på 1800 kroner dumpende! Den havde jeg altså ikke lige set komme. Heldigvis havde jeg min flytte-hjemmefra-opsparing at tage fra, så regningen kunne blive betalt”, fortæller Asger og fortsætter:

“Nå ja, og ketchup! Jeg er inkarneret Heinz-fan. Det kommer nok af, at jeg har været lidt forkælet hjemmefra med et køleskab fyldt med mærkevarer såsom Heinz og Coca Cola. Men jeg vidste ikke, at Heinz var så dyrt i forhold til de andre slags ketchup, man kan få i supermarkederne”.

Dagligdagen som udeboende viste hurtigt Asger, at det ikke er alt, man kan sætte på skema. Han måtte vænne sig til at prioritere sine penge på daglig basis. Ville han have Heinz og Coca Cola eller råd til at betale uventede elregninger?

“Jeg havde sat 1200 kroner af om måneden til dagligvareindkøb, men det var lige lavt nok sat i forhold til, hvad jeg reelt set køber ind for, især hvis jeg ville fylde køleskabet, som jeg kender det hjemmefra. Derfor har jeg måttet omprioritere nogle steder, og også måttet leve af dåsetun sidst på måneden enkelte gange for at få pengene til at række både til det sjove og det sure”.

Nye vaner og fravalg

Ikke kun mærket på ketchupflasken er blevet udskiftet, siden Asger flyttede hjemmefra:

“Jeg har virkelig ændret mange af mine tidligere vaner, så mit forbrug matcher min pengepung. Blandt andet handler jeg nu ind i billigere supermarkeder, jeg har takket nej til en studietur, og så har jeg fravalgt nogle forsikringer, ind til jeg har mere luft i økonomien”, forklarer Asger og fortsætter:

TV-pakker har jeg også sparet væk.

“TV-pakker har jeg også sparet væk. I stedet betaler min mor, far, bror og jeg hver især for Viaplay, TV2 Play, Netflix og HBO. På den måde får vi alle adgang til de forskellige streamingtjenester, men vi betaler kun for én hver”, forklarer Asger.

Herre i eget hus

Det var dyrt at flytte hjemmefra

Selvom Asger har ofret den dyre ketchup, studietur med vennerne og forsikringer, fortryder han ikke sine valg:

“Jeg har helt sikkert været nødsaget til at vælge noget sjov og ballade fra i min hverdag. Men set fra den lyse side bor jeg i en lækker lejlighed med min bror, og det sætter jeg stor pris på”, fortæller Asger.

Der er ingen tvivl om, at det er fedt at være herre i eget hus.

“Der er ingen tvivl om, at det er fedt at være herre i eget hus. Men der er også mange ting, man skal huske på. Voksen-kedelige-ting som forsikringer og regninger eksempelvis. Jeg er glad for, at jeg sparede op og lagde budget, og så synes jeg, det er for ‘nice’ at bo ude, selvom jeg godt kan savne min mors fyldte køleskab nu og da”, konkluderer han med et glimt i øjet.

Spar op, læg budget, brug Spiir

Skal du snart flyve fra reden? Her får du Asgers allerbedste tips til at vinke farvel til barndomshjemmet uden at slå bunden ud af din pengekasse:

Spar op inden

Lige meget hvor sparsommelig du er, og hvor mange møbler og sager, du skal købe, kommer det til at koste ‘big bucks’ at flytte. Gør dig selv den tjeneste at spare nogle tusinde kroner op, så du blandt andet har råd til at fylde køleskabet i dit nye hjem op.

Læg et budget

Sæt dig ned og læg en plan for dit forbrug inklusiv dine nye regninger såsom husleje, forsikring, licens og elregninger - ej at forglemme. Vær realistisk. Undersøg hvor mange penge, du skal bruge på tøj, mad, sjov, fest og ballade. Tag et kritisk blik på dit budget: har du råd til nye sneakers? Skal du arbejde mere for at få råd til den næste elregning? Med et budget kan du forberede dig på, hvad det egentlig koster at være udeboende og samtidig planlægge, at der også skal være plads til sjov og ballade.

Brug Spiir

Med Spiir får du et overblik over hvor mange penge, du har, hvor mange penge, du bruger, og hvad du bruger dem på. Asger tjekker sin Spiir-app flere gange ugentligt, og den fungerer perfekt som et supplement til hans budget, hvor han kan se, om han holder sig på sporet. Samtidig får han et smart overblik over sine penge, så han har råd til lidt lir og selvforkælelse ind i mellem

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.