Speakers' Corner, Studieliv
Eksperternes tips: Studietid med eller uden SU-lån?
Overvejer du, om du skal tage et studiejob eller kaste dig ud i at låne penge ved Styrelsen for Institutioner og Uddannelsesstøtte? Måske er du usikker på, hvad der bedst kan betale sig for dig.
Vi har spurgt tre eksperter fra Spiirs ekspertpanel, Speakers' Corner, om netop dette.
Dette Speakers’ Corner ekspertpanel består af:
- Ann Lehmann Erichsen, forbrugerøkonom, Nordea Bank Danmark A/S
- Lone Eriksen, privatøkonomisk mentor, Primaliva
- Rune Mai, direktør og medejer, Spiir A/S
Som enhver anden dansk studerende er du berettiget til SU. Penge fra staten lige ned i bukselommen, når du studerer. Du bliver ikke rig af de 5100 kroner, du cirka får udbetalt (tal fra 2017). Når du starter på et studie, er der meget, du kan bruge dine penge på. Rustur, pubcrawl, studiebøger, lejlighed, kantinemad, mobilabonnement og dagligvareindkøb. Dine skejser kan hurtigt få ben at gå på.
Synes du, det er svært at få SU'en til at række? Så kan et studielån eller et studiejob være vejen frem. Men er det en dum ide at låne penge af Staten? Tager et studiejob for meget tid fra studierne? Og kan det overhovedet lade sig gøre at leve af en SU alene?
Læs med her, hvor Spiirs eksperter giver dig deres take på på lige netop de spørgsmål.
1. Hvad synes du? Studielån eller studiejob?
Ann Lehmann Erichsen: “Valg nummer ét er et studiejob, fordi studiejobbet ofte baner vejen til at gennemføre en uddannelse, og måske endda til et job efter studiet. Studiejobbet kan altså mere end bare at give penge i kassen. Studielånet er der intet galt med, hvis økonomien umuligt kan hænge sammen uden. Husk bare på at pengene skal betales tilbage igen.”
Lone Eriksen: “Et studielån er en investering i din fremtid og dit liv. Det er ikke til at finansiere fester og overforbrug. Er du i stand til at følge en økonomisk plan for din studietid, så anbefaler jeg et studielån. Vil du leve livet og feste igennem, er et studiejob det mest hensigtsmæssige.”
Rune Mai: “Helt klart studiejob. Med et studiejob får du praktiske erfaringer, nye relationer og netværk undervejs i studiet - og så giver det ekstra penge på kontoen. Et job kan også berige dit studie, hvis det er fagrelevant. En sjov sidegevinst er, at når du arbejder, har du mindre tid til at bruge dine penge på snold. Og måske du endda er mere varsom med at bruge penge, du selv har knoklet for.”
2. Hvornår kan det betale sig at tage et studielån?
Ann Lehmann Erichsen: “Hvis du har behov for et studielån, skal du tage det, for det er et billigt lån, og du skal ikke låne-godkendes. Opfylder du betingelserne har du retskrav på at få lånet. Du kan se det som en investering i din uddannelse, der jo er en ganske klog investering i din fremtid. Du skal dog ikke tage lånet bare for at investere pengene. Det er for risikabelt.”
Lone Eriksen: “Set i lyset af den lave rente, du skal betale, kan det altid betale sig at tage et studielån, hvis alternativet eksempelvis er et kviklån. Er dit fokus at blive hurtigt færdig med studiet, kan det også bedst betale sig at tage et studielån – i stedet for at bruge tiden på et studiejob.”
Rune Mai: “Hvis du har behov for et lån til at øge din likviditet kortvarigt, kan det være en god ide med et studielån. Eller hvis der er stort pres på studiet, så kan du med fordel tage et par måneder med studielån for at kunne fokusere på at lave gode resultater på studiet. Hvis du slet ikke har brug for studielånet, kan du vælge at låne billigt og investere pengene. Det er dog ikke en særlig 'samfunds-moralsk' metode, så arbejd lidt istedet, hvis du har mulighed for det.”
3. Kan man leve af en SU alene, eller er det klogt at supplere med et lån eller et job?
Ann Lehmann Erichsen: “Jeg undersøgte for et par år siden, hvor mange der kan leve af deres SU. Det er kun hver fjerde, der kan det. Halvdelen af de studerende har et job ved siden af studiet, og de fleste er meget tilfredse med deres arbejdstid. Der er intet, der tyder på, at det store flertal arbejder så meget, at det går ud over studierne. Og der er faktisk en del studerende, der gerne vil have flere arbejdstimer. Kan du finde et studiejob, er det nummer et. Kan du ikke, og er du nødt til at tage et studielån, skal du gøre det. Nogle er nødt til både at arbejde og låne penge, for at få økonomien til at hænge sammen.”
Lone Eriksen: "Du kan godt leve af SU’en alene, hvis det er det, der er vigtigt for dig. Men det kræver en stærk økonomisk disciplin og afklaring af, hvad der er vigtigt for dig i studietiden.”
Rune Mai: “Suppler SU’en med et job. Der er rigeligt med udgifter som studerende. Jobbet modner dig også på andre måder, end bøger og teori gør.”
4. Hvad er dit allerbedste penge-råd til unge, der skal starte på et studie efter sommerferien?
Ann Lehmann Erichsen: “Vær realistisk og ’nærig’ fra den første dag. Lav et budget, så du ved, hvor få penge du har tilovers hver måned. Brug jul og fødselsdage til at ønske dig store ting fra familien. Og få eksempelvis dine forældre til at sponsorere alle bogkøb og dine bedsteforældre til at sponsorere tandlægebesøget to gange om året. Man kan som regel få hjælp til fornuftige ting.”
Lone Eriksen: “Hav fokus på dit forbrug og få eventuelt hjælp til at styre økonomien i starten. Begynder du at skabe overforbrugs-vaner, er det vanskeligt at ændre den adfærd senere - og så stiger behovet for flere lån og mere studiearbejde og dermed også længden på din studietid.”
Rune Mai: “Find en nem måde at styre dit pengeflow på, før du starter på studiet. Sørg for at den er nem og automatisk, så du også holder styr på skejserne i travle og stressede perioder. Forsøg også så vidt muligt at bo billigt og decentralt - det kan du virkelig spare mange penge på. Men glem ikke at leve livet - det er for kort til dåseleverpostej og havregrød.”
Fandt du et svar, du kunne bruge til noget? God studiestart! Nyd det. Sug til dig. Fest med vennerne. Stik næsen i bøgerne. Det bliver nogle af de fedeste år i dit liv.
Relaterede indlæg
Studieliv, Familieliv, Sparetips, Pengevaner
Sparetip: Bliv bevidst om dit dataforbrug og vælg det rette mobilabonnement
Få et samlet overblik over alt det du behøver at vide, før du vælger dit mobilabonnement.
Sparetips, Pengevaner, Familieliv
Spiir anbefaler: 5 lyd- og e-bøger til dig, som ønsker at ændre forbrugsvaner.
Få tips, motivation og meget mere med disse 5 disse bøger 🎧
Sparetips, Pengevaner, Familieliv
Spiir anbefaler: 7 lyd- og e-bøger om penge, forbrug og økonomi, der er guld værd
Få inspiration til sparetips, investeringer og meget mere med disse bøger 🎧