Pengevaner

Farvel til præstationspresset: “Jeg må gerne have skønhedsfejl i min økonomi”

Karen Johanne Iversen 31-05-2018

Dette indlæg er en del af #brydpengetabuet

Jeg har så mange frie valg. Valg, som til dagligt sætter mig under et enormt præstationspres. For det skal jo helst være de rigtige valg, jeg træffer. Der er altid noget, jeg kan gøre bedre for at optimere mig selv, og jagten på de rigtige valg får mig til at forsøge at leve op til en masse urealistiske idealer. Også når det kommer til min økonomi.

Behovet for at træffe de rigtige og succesfulde beslutninger for hver eneste krone og øre på mit dankort, har plantet sig i mig som en indre uro. Som små, daglige minifiaskoer, der giver mig en grundfølelse af utilstrækkelighed. Jeg føler mig forskudt fra den, jeg forestiller mig, jeg kunne være, hvis jeg blev bedre til at holde mig ‘inden for stregerne’ i min økonomi og aldrig var ‘broke’ sidst på måneden.

Når jeg om et par uger vinker farvel til SU’en og fem års studietid, vil jeg derfor prøve at få snøvlet mig sammen til at justere nogle af de pengevaner, der ind i mellem spænder ben for mig. Jeg har nemlig en ret klar idé om, hvordan jeg ønsker at opføre mig med mine penge. Men jeg har også en følelse af, at mine drømme nok ikke helt matcher virkeligheden.

Om lidt vil jeg…

  • Investere mine penge i noget, der kan lave flere penge.

  • Lade være med at gå i Føtex hveranden dag for at klatkøbe. Indrømmet: min madplan halter altid lidt.

  • Prioritere mine penge på kvalitetstøj i stedet for at shoppe en masse tøj, der samler støv i skabet.

  • Ringe til Børnefonden og blive fadder for et barn i Nigeria, for herefter at ringe til Folkekirkens nødhjælp og købe en ged. Jeg ville ønske, jeg prioriterede flere penge på velgørenhed.

  • Opdatere beløbet på min faste overførsel til budgetkontoen, fordi jeg må erkende, at 150 kroner om måneden ikke rækker til al den strøm, jeg bruger (jeg ‘blamer’ Netflix).

  • Blive bedre til at være i harmoni med min økonomi, fordi jeg i sidste uge læste i et dameblad, at rod i økonomien giver bekymringer, skænderier med kæresten og dårlig nattesøvn, som i værste fald fører til stress, (trækker lige vejret), som jo efterhånden er gået hen og blevet en folkesygdom. Holy guacamole.

  • Tænke lidt mere på fremtiden og få taget hul på at lave en dedikeret opsparingsplan.

Om lidt er heldigvis ikke lige nu

STOP.

Uanset hvor mange ‘burde-r’, jeg oplister og hvor meget, jeg streger over og når, vil listen alligevel aldrig blive tømt. Jeg kan altid finde mere at tilføje. Nogle gange kan jeg endda finde på at tilføje noget, jeg allerede har gjort, bare for at få tilfredsstillelsen af at strege det over.

Jeg må gerne have skønhedsfejl i min økonomi, og det er okay, at alt ikke er planlagt, organiseret og optimeret.

I nogles øjne har jeg muligvis sløsede pengevaner, som hverken tilgodeser min fremtid eller de fattige børn i Afrika. Men det er nu engang sådan, jeg vælger at bruge mine penge.

Lad os inspirere af andre… ikke nødvendigvis efterabe

De mange forventninger, jeg har til min økonomi, kommer sig af, at jeg har kigget på andre mennesker og set, hvordan de spenderer deres pengesedler.

Jeg har nemlig tendens til at sammenligne mig med andre og få dårlig samvittighed, hvis deres pengebeslutninger (ifølge mig) er mere fornuftige end mine egne. Som om de har adgang til en hemmelig facitliste for den perfekte økonomi, jeg endnu ikke kender til. Men det er en dårlig vane, der presser mig selv mod en masse ‘burde-r’, der i virkeligheden ikke giver mening for mig.

Heldigvis finder sammenligningen ikke kun vej ind i de hemmelige lagerrum af økonomisk mindreværd. De giver også adgang til inspiration og indsigt i andres pengesager, og det er netop dét, der kan vise sig at hjælpe mig ud af det økonomiske præstationspres, jeg er underlagt.

Netop ved at sammenligne mig selv med andre, kan jeg få øjnene op for alt det, jeg gør godt eller måske endda bedre end andre. Ikke fordi det skal være en ‘mig-mod-alle-de-andre’-konkurrence, men simpelthen for at opdage og erkende, at ingen af os har en tip-top-optimal økonomi.

Og det er okay. Jeg er okay. De ord indkapsler i al deres enkelthed, hvad det vil sige at være menneske. Et menneske, der både træffer dårlige og gode beslutninger med sine penge.

Jeg bryder pengetabuet med Spiir

Kan du relatere til min historie og nikke genkendende til nogle af de ting, jeg beskriver? Du og jeg er langt fra de eneste. Og penge skal ikke være et tabu.

Jeg har med min historie valgt at bryde det pengetabu, der ligger i at træffe bestemte beslutninger med mine penge. Fordi jeg nu åbner op, kan du spejle dig i min historie og sætte dit eget forhold til penge i perspektiv.

Vil du bryde pengetabuet sammen med mig? Så byd ind på #brydpengetabuet, hvor alle historier er velkomne.

Brug #brydpengetabuet og #spiir og følg med her på bloggen, samt på Spiirs Facebook, Instagram og Twitter-kanaler.

Lad os blive bedre til at tale åbent om de udfordringer, bekymringer og situationer med penge, der klemmer i hverdagen. Vi er nemlig meget mere ens, end vi lige går og tror.

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.

Vi elsker cookies. Især dem med chokolade. Men vi bruger også cookies til at give dig en bedre oplevelse, når du klikker rundt på vores hjemmeside, samt til markedsføring og analyse. Hvis du vil vide mere om det, kan du altid tygge dig igennem vores cookie policy.

Ok

“Spiir er en sund øvelse for stort set alle”