Speakers' Corner, Pengevaner

Eksperterne om pengetabu: “Tal om penge og lær af andre”

Cecilie Asaa 06-03-2018

I denne udgave af Spiirs Speakers’ Corner får du eksperternes råd til, hvordan du kan være med til at bryde pengetabuet.

Eksperterne denne gang er:

Selvom du dagligt spejler dig i andre og bliver påvirket af naboer, kolleger og venner, så kan det være svært at snakke om, hvad du egentlig bruger pengene på dankortet til.

Hos Spiir vil vi gerne lirke op for pengetabuet med #brydpengetabuet. Vi opfordrer dig derfor til at tale åbent og ærligt om dine skejser. Uanset og du har rigeligt af dem, eller synes, at du må knibe balderne sammen.

Del dine historier, brug #brydpengetabuet og #spiir og følg med her på bloggen, samt på vores Facebook-, Instagram- og Twitter-kanaler.

Sammen kan vi gøre det problemfrit at tale om penge.

Hvorfor tror du, at danskerne ikke er så glade for at tale om, hvordan de bruger deres penge?

spiir eksperter pengetabu tal åbent dame viser håndfuld penge

Torben Wiese: “Den bedst overholdte lov i Danmark er Janteloven og især sætningen ‘du skal ikke tro, du er noget’. Dette er den ene grund til, at mange ofte ikke taler om deres indtægt, og om hvordan de bruger deres penge. De skulle nødigt blære sig, virke selvtilfredse eller stikke ud. Desuden er det vigtigste psykiske behov ved mennesket at føle sig tryg. Hvis du pludseligt åbner op for din løn, din økonomi eller dit forbrugsmønster, bliver du mere sårbar og risikerer måske at blive udstillet. Der kan komme ridser i det (glans)billede, du har fremstillet af dig selv. Herudover kan det være, at du er bange for at finde ud af, at andre har en bedre økonomi og et mere eftertragtet forbrug end dig selv.”

Det vigtigste psykiske behov ved mennesket, er at føle sig tryg.

Rune Mai: “Jeg tror, at mange ikke har overblik over, hvad de reelt set bruger deres penge på, og derfor bliver det svært at tale om. Specielt hvis de ikke vil afsløre, at de ikke rigtig ved det. Rod i økonomien forbindes i mange tilfælde med manglende kompetencer, og derfor holder de fleste deres mund. Det er ærgerligt, for det er oftest ikke et spørgsmål om manglende kompetencer, men om manglende mulighed for at skabe overblik. Penge er blevet virtuelle, og du foretager alle dine køb med kort, smartphone, tommelfinger eller øje og uden digital opsamling af disse informationer. Derfor mister du overblikket. Det er helt naturligt.”

Lone Eriksen: “Generelt synes jeg ikke, at der er et tabu omkring, hvordan danskerne bruger deres penge. Dels oplever jeg, at mange gerne vil fortælle, hvad de har købt. Dels er det tydeligt at se på alle de materielle goder, de fleste anskaffer sig, hvordan de bruger deres penge. Min fornemmelse er, at pengetabuet mere handler om manglende kompetencer inden for penge og økonomi. Det, der er svært at tale om, er hvis du ikke har styr på dit forbrug. Eksempelvis hvis der er tale om overforbrug og deraf gældsstiftelse. Overforbrug er oftest et symptom på, at der er andet galt hos personen eller i parforholdet.”

Hvad er de umiddelbare fordele ved at tale mere åbent om, hvad man bruger sine penge på?

Pengetabu spiir eksperter tal åbent to piger

Torben Wiese: “Ved at være mere åben om, hvad du bruger dine penge på, kan du få input, gode råd og måske også finde nogle, der vil hjælpe dig på rette spor igen, hvis du skulle være kommet i en skidt retning.”

Rune Mai: “I alle henseender er vi som mennesker dybt afhængige af kommunikation. Det er via kommunikation, vi lærer nyt om os selv og hinanden. Det er via kommunikation, at erfaringer skifter hånd. Den umiddelbare fordel ved at tale med andre om penge er, at du kan inspirere og blive inspireret til at nå de mål, du gerne vil. Ved at tale med andre opdager du også, at vi alle er ens. Ingen har 100% styr på pengene. Der er altid noget at lære af hinanden. Med den viden kan du få et mere nøgternt og balanceret syn på penge, som kan give dig ro i sindet til at fokusere på, hvad vi gerne vil med dine penge.”

Ved at tale med andre om penge opdager du, at vi alle er ens. Ingen har 100% styr på pengene.

Lone Eriksen: “Da pengeforbrug ofte er ubevidste vaner, vil det at tale med andre om det, give en større klarhed over, hvilke vaner du har, og om de pengevaner afspejler dine værdier - hvilket de ofte ikke gør. En anden fordel ved at tale om pengeforbrug er, at du spejler dig i andre og kan lære af, hvordan andre vælger at prioritere deres forbrug.”

Hvad kan man gøre for at komme i gang med at skabe mere åbenhed om sit privatforbrug uden at skamme sig over det?

spiir eksperter pengetabu tal åbent ask more

Torben Wiese: “Jo mere åben du er over for andre, jo mere vil du få tilbage. Om andres vaner, gode råd og måske endda hjælp. Skal du tale om noget, du eller kulturen føler er følsomt, kan du med fordel tænke over, hvad du vil dele med hvem? Det er ikke sikkert, at alle personer skal høre om alt, men at du med fordel kan målrette dine dialoger til de enkelte personer, du kender og har tillid til. Vurdér altid situationen. For der vil givetvis også være mange, du slet ikke ønsker at dele disse ting med. Som afsender af et budskab må du altid tænke over, om det overhovedet er interessant for den anden, og om vedkommende har mulighed for og evner til at give dig den feedback, du ønsker.”

Jeg vil anbefale, at du starter med at tale med nogle, du har tillid til.

Rune Mai: “Tal åbent om hvordan du bruger dine penge. Dine lån og hvad der trykker i din økonomi. Der vil altid være nogle, som har gode råd og andre erfaringer end dine, og som du kan bruge til at prøve andre ting af. Tal også om fiaskoerne og tag lidt gas på dig selv. Det hele behøver ikke at være perfekt. Min familie og jeg handler nogle gange ind i supermarkeder 60 gange om måneden. Det er jo helt grotesk, men sandt. Min holdning er selvfølgelig, at vi skal finde måder til at skabe mere struktur i vores travle hverdag, men jeg joker også med, at det kunne lønne sig at droppe vores hjem og bare betale husleje til supermarkedet.”

Lone Eriksen: “Du kan starte med at være ærlig over for sig selv. Stoppe med strudsemetoden, hvor du tænker, at hvis du ikke ‘facer’ dit privatforbrug, er det nok ikke så slemt, eller at det nok løser sig, uden at du behøver at gøre noget anderledes. Jeg vil anbefale, at du starter med at tale med nogle, du har tillid til. Eksempelvis din partner, ven eller mentor. Dels for at mærke, hvad det gør ved dig at tale åbent om det. Dels for at se hvordan reaktionen er hos den anden. Mange har svært ved at håndtere, når andre fortæller om deres økonomi. Især hvis de har problemer med økonomien. Det er næsten lige så svært at tale om som døden.”

Er det noget i din egen økonomi, som du ville ønske var anderledes?

Rune Mai: “Jeg fokuserer på de mange bække små. Jeg ville ønske, at jeg selv var bedre til at skabe gode strukturer for vores indkøb - specielt på dagligvarer. Jeg øver mig i at huske at lave portioner af mad, jeg kan have med på arbejde og undgå at købe takeaway. Jeg ville også ønske, at der var flere timer i døgnet, så der var mere tid til at tale om den fælles økonomi i familien. Det betyder utrolig meget at være i sync på den front.”

Jeg ville ønske, at det var nemmere for mig at leve i overensstemmelse med mine værdier.

Lone Eriksen: “Jeg ville ønske, at det var nemmere for mig at leve i overensstemmelse med mine værdier. Det ville betyde, at det var nemmere for mig at lade være med at købe noget, jeg i bund og grund ikke har brug for.”

Bryd pengetabuet med Spiir

Hvordan bruger du dine penge? Hvor vælger du noget fra og noget andet til? Hvor føler du dig presset til at følge moden, samfundsnormen eller dine venner? Og er du utryg ved at tale med andre om penge? Del dine historier, så vi sammen kan prikke hul på bylden og tale åbent og ærligt om penge.

Deltag med dine pengehistorier på #brydpengetabuet. Brug #brydpengetabuet og #spiir og følg med her på bloggen, og på vores Facebook-, Instagram- og Twitter-kanaler.

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.