Familieliv

Tricks til en nem madplan uden uoverskuelig planlægning

Cecilie Asaa 24-08-2017

Det er søndag aften, og en ny uge står for døren. Børnene er lagt, opvasken er taget, støvsugeren slukket, og du har endelig fået lagt de 20 kilo vasketøj sammen, der har tårnet sig op de sidste 14 dage. Du smider dig på sofaen, udmattet.

Ofte mangler du energi til at planlægge den kommende uges aftensmad i en madplan. Men alt du orker er at tænde for flimmerkassen, og efter fem minutter i selskab med Tine Gøtzsche fra TV-avisen snorksover du.

Madplaner har ry for at være en smart løsning, hvis du vil finde overskud i din økonomi og i din hverdag. Men for en travl børnefamilie kan det være en udfordring i sig selv bare at finde tid til at lave madplanen. Vi har derfor samlet de bedste tricks til at sætte aftensmaden i system, inden du går kold på sofaen.

Haps en madplan online

madplan online

Den letteste genvej til skemalagt aftensmad er at benytte dig af madplaner, der allerede er lavet. Mange supermarkeder og opskriftssider tilbyder gratis madplaner for en uge ad gangen online eller som app. Supermarkederne genererer endda en indkøbsliste for dig.

Du behøver ikke at følge planen slavisk men kan lade dig inspirere og vælge de madidéer, du synes er nemmest, lækrest og passer ind i din familie. Voilà - en uges måltider planlagt på to sekunder. Det er da konge!

Copy paste en måneds måltider

copypaste måltider madplan

Lasagne mandag, boller i karry tirsdag, frikadeller onsdag. En variation af ovenstående trick er at skrive ned, hvad I spiser den kommende måned. Du laver alligevel mad hver aften, så hvorfor ikke skrive det ned på en lap papir og hænge den op på køleskabet? 30 dage senere har du en madplan, du kan genbruge måneden efter.

De fleste har alligevel et repertoire af ‘hof-retter’, der dukker op på spisebordet igen og igen. Hvis du synes, det lyder uinspirerende at diske op med frikadeller hver anden onsdag, så prøv at tælle op, hvor ofte du egentlig tyr til de små danske kødboller eller en anden nem opskrift. Gentagelse gør din hverdag nemmere!

Find den store gryde frem

gryde simremad

Er det stadig uoverskueligt, og vil du helst undgå lange lister med ideer til aftensmad? Så er et godt råd at købe stort ind i weekenden eller en dag, du har tidligt fri fra arbejde. Lav en kæmpe røvfuld boller i karry eller gullasch og frys hele herligheden (bortset fra det, I spiser samme aften) ned i mindre portioner.

Så har I nem og lækker aftensmad til mange dage. Derudover slipper du for at planlægge, købe ind og svede i køkkenet på dage, hvor du er træt, og børnene bare skal have noget at spise her og nu.

Find på aftensmad ud fra råvarer i køkkenet

grøntsager madplan

Står du gentagne gange i supermarkedet og føler dig tom for ideer til aftenens måltid? Det er der råd for.

I stedet for at starte fra bunden hver dag, kan du gøre det til en vane at åbne køleskabet, fryser og skabe og tjekke, hvilke råvarer, der er ved at nærme sig udløbsdatoen. Kartoflerne er måske ved at blive lidt bløde. En bakke med æg har stået længe. Og der ligger en rest bacon, du ikke har fået brugt. Tilføj mel, smør og vand og du kan lave den lækreste tærte. Samtidig sparer du penge ved ikke at skulle ud at købe ind.

Nogle gange har du måske blot en enkelt råvare liggende. Men har du eksempelvis et halvt spidskål, som ligger i grøntsagsskuffen og kigger op på dig, kan du bygge et måltid op omkring netop denne grøntsag fremfor at skulle finde på en helt ny ret.

Hvis du alligevel står og klør dig i håret i supermarkedet, så tag et hurtigt kig i køledisken med kød. Der er altid et eller andet tilbud. Vælg en pakke kyllingebryst på tilbud og find på resten derfra. Hvis du er vegetar, tager du selvfølgelig bare udgangspunkt i, hvad grønt-afdelingen eller de mange proteinrige erstatninger for kød, byder på.

Køb stort ind af basisvarer

basisvarer indkøb

Nogle gange kan det være rart ikke at skulle forbi supermarkedet på vej hjem fra arbejde. Vil du undgå både det og de unødvendige impulskøb, der altid ryger i kurven, kan du med fordel købe stort ind af basisvarer. Det vil gøre, at du på en stresset dag bare kan drøne hjem og smække mad sammen udelukkende af ting, du allerede har i køkkenet.

Hakkede tomater og kidneybønner på dåse, pasta, hakket oksekød i fryseren, løg og andre madvarer, der kan holde sig i lang tid, kan du sagtens købe lidt stort ind af. Du skal nok få brugt det hele på et eller andet tidspunkt. Med de ovenstående ingredienser kan du eksempelvis lave en omgang pasta med kødsovs, som plejer at være en sikker vinder hos børnefamilien.

Dage med nem mad

leverpostej rugbrødsmad

En gang imellem er der bare ikke overskud til noget som helst. Det er ingen skam at ty til det aller nemmeste på disse dage. Rugbrød, risengrød, rester fra dagen før, takeaway eller færdigretter. Der er mange veje til nem aftensmad.

Rugbrødsmadder behøver ikke være flade og grå. De kan peppes op bare ved at lune leverpostejen, købe lidt laks, koge et æg, stege bacon, pynte med salatblade og så videre. Risengrød tager lidt tid at lave. Men det er svinebilligt. To liter mælk og en pakke grødris er alt, du skal bruge. Og imens I venter på den hvide nissespise, som de fleste børn elsker, har du tid til at lege med tumlingerne eller læse lektier med dine store børn.

Miks og match

wok madplan

I en travl hverdag er det rart med ro på aftensmaden. Men den store forkromede madplan er ikke altid det nemmeste at passe ind i en børnefamilie. Det kan nemlig vise sig at være mere stressende end beroligende at skulle følge en bestemt plan, hvis overskuddet til dagens ret bare ikke er der. Brug derfor de tricks, der fungerer bedst i jeres familie.

Er det rarest at købe stort ind én gang om ugen og så bikse mad sammen ud fra, hvad der er i køleskabet, så bliv ved med det. Men tilføj måske en dag med et ‘opsamlingsheat’, hvor overskydende madvarer bliver til en minestrone (der er dødsmart til at kyle alverdens grøntsagsrester fra køleskabet i), eller hvad det nu kan blive til. Så undgår I madspild, og I sparer penge på ikke at skulle købe en masse nyt ind. Og hvis I ovenikøbet køber ind i et online supermarked, så sparer i også tid.

Mix og match trickene ovenover, så har I et godt udgangspunkt for at få aftensmad på bordet hver aften uden stress og jag, samtidig med at I kan holde madbudget nogenlunde i ro.

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.