Studieliv

Skal jeg tage studielån?

Vivienne Bruun 07-01-2015

Som studerende har du mulighed for at tage et SU-lån, som udbetaler dig 2198,- ved siden af din SU. For mange studerende handler det om at dække de faste udgifter som husleje, mad og regninger - uden lånet kan de ikke få enderne til at mødes.

Jeg ville gøre alt for ikke at have gæld nu!

...siger 23 årige Kristiane Olsen, som er pædagogstuderende med studiejob. Alligevel kan hun godt forstå de studerende, som vælger at optage et studielån. "De gør det jo af en grund!" siger hun.

Læs også: Få flere penge mellem hænderne

Et lån er et lån!

Man skal huske på, at et SU-lån er et lån, og som ved alle andre lån skal pengene betales tilbage! Når det så er sagt er SU-lån det billigste lån, der findes.

I løbet af din studietid betaler du 4% i rente - til sammenligning er renten på et kviklån/forbrugslån ca. 17-18%.

Når du så er færdig med at studere, og pengene skal betales tilbage, falder renten til 1% + diskontoen, som er den rentesats, der fastsættes af Nationalbanken - de seneste 3 år har diskontoen været fastsat på 0,0%.

Inden du låner

Find ud af om og hvorfor du skal låne penge ved at tjekke din økonomi igennem Spiir og brug det personlige og intelligente budget. Måske kan du få enderne til at mødes, uden at stifte gæld!

Men overvej det lige inden du optager et lån, er det en god idé at overveje med dig selv hvorfor du vælger at låne pengene.

Eksperternes tip: Studietid med eller uden SU-gæld?

Måske kan enderne, som tidligere nævnt, bare ikke nå hinanden eller hvis du gerne vil forsøde tilværelsen som studerende. Begge årsager er naturligvis legitime, men husk at pengene skal betales tilbage! Og hvad vil du helst have at pengene er gået til, når de senere forsvinder ud af din konto som tilbagebetaling?

Du begynder at betale dit SU-lån tilbage ca. et år efter du er færdiguddannet. Det skal være betalt tilbage i løbet af et bestemt tidsrum, som afhænger af, hvor mange penge du har lånt. Dog max 15 år..

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.