Studieliv

To studerende. Mad til en uge. 300 kroner.

Karen Johanne Iversen 13-02-2017 - Indeholder reklamelink

Spiirs Community Manager, Karen, tester!

Forleden skulle jeg forbi Netto efter mælk. Jeg kommer hjem med en liter mælk, fire bananer (bare fordi jeg havde lyst), lakridsthe (fordi æsken var virkelig pæn), en pakke tandpasta (fordi jeg ikke kunne huske, om jeg havde mere derhjemme) og en pakke tyggegummi. 66 kroner.

Jeg er ekspert i at klatte mine penge væk på alt det, jeg egentlig ikke har brug for. Jeg er en sucker for pæn emballage, spotvarer og ‘limited editions’ af dit og dat. Hvis man kunne gå til impulsshopping, så ville jeg vinde hver gang - 'without a doubt!'

Når det bliver den 15. i hver måned, undrer jeg mig nogle gange over, hvor pengene er blevet af. Min kæreste og jeg bor sammen og har hver måned et rådighedsbeløb på 3000 kroner til mad og andre leveomkostninger. Men pengene rækker Ikke altid, og vi må hver især trække lidt på vores egne lønkonti for at kunne klare os resten af måneden, selvom 3000 kroner burde være rigeligt til to voksne uden børn eller dyr.

Derfor vil jeg nu starte et spareeksperiment. På en uge vil min kæreste og jeg forsøge at leve for det halve af det, vi normalt lever for på en gennemsnitlig uge. Spiir-appen skal hjælpe os med at overholde budgettet ved hjælp af tagging-funktionen. Inde i appen kan man nemlig tilføje en note til sine udgiftsposter via et hashtag (#), hvorefter alle poster med samme hashtag vises i en samlet oversigt. I sidste uge fik alle ugens indkøb hashtagget #enugesmadindkøb, og samlet set havde vi købt ind for 602 kroner. Det betyder, at vi denne uge maksimalt vil leve for 301 kroner. Det vil sige 150,50 kroner per mand. På en uge.

Første uges madindkøb

Formålet med eksperimentet er at finde ud af, om det virkelig kan lade sig gøre at leve for halvdelen af det, vi plejer, uden at den står på rugbrødsmadder og pasta hele ugen. Lærer vi at bruge vores penge mere fornuftigt? Eller er det bare en uge på røven, hvor vi vil føle os begrænsede og lidt halv-deprimerede over alt det, vi ikke må købe?

Reglerne for spareeksperimentet er:

  1. 300 kroner betyder trehundrede danske kroner til sammen. Ikke en øre mere.
  2. Budgettet inkluderer også toiletpapir, vaskepulver og andre leveomkostninger.
  3. Det er tilladt at bruge mad fra køkkenskabet for at få tømt ud og udnytte råvarerne.
  4. Det er ikke tilladt at supplere ugens indkøb med køb fra vores egne kreditkort. Alt skal købes fra ‘madkortet’, som vi kalder det.

Mandag: Planlægning og lejrskolekødsauce

Det er første dag i eksperimentet. Jeg går fryser, skabe og køleskab igennem for alt det, vi i forvejen har derhjemme, vi kan bruge til ugens måltider. Oftest har vi en del forskellige frostvarer, gryn og konserves, som er gemt så godt væk, at de ikke bliver brugt i den daglige madlavning. Jeg har blandt andet fundet frosne bær, en wokblanding, frosne bønner, grødris, bulgur, mel, tun, mandler, en pakke bacon, parmesan, tre gulerødder, en halv peberfrugt og en pakke æg. Disse råvarer vil vi udnytte, så vi får tømt ud i skabene og bruger færre penge på vores indkøb.

Næste skridt er planlægning. Jeg har lavet en madplan, fundet tilbud på de forskellige varer, og jeg har skrevet en indkøbsliste til alle ugens måltider, så jeg undgår at ryge i impulskøbs-fælden - også selvom det bliver svært at undvære min favorit-hobby.

Læs også: Vores madplan fjerner lortesituationer i supermarkedet

Afsted til supermarkedet! Vi køber rugbrød, et kilo hakket oksekød, oliven, leverpostej, æg, flåede tomater, tre liter mælk, kartofler, porrer, squash, løg, solsikkeolie, fuldkornspasta, toiletpapir og køkkenrulle. Det ser godt nok ikke ud af meget. 209 kroner - wauw! Spændende om det virkelig kan række til hele ugen.

Første indkøb i spareeksperimentet

Til aftensmad skal vi have spaghetti med kødsauce på ægte lejrskole-manér. Vi får det sjældent af den simple årsag, at vi helst undgår pastaretter i dagligdagen. Jeg har piftet kødsaucen op med oliven, gulerødder og peberfrugt, og med et drys af den parmesan-stump, der lå tilbage i køleskabet fra forleden. Vi spiser ‘like there is no tomorrow’ - og så er der endda nok til aftensmaden i morgen.

Tilbage: 91 kroner

Tirsdag: Rester længe leve

I dag starter mit andet semester på kandidaten. Jeg har lavet mig en klapsammen med leverpostej og agurk til madpakken. Hjemme hos os plejer vi at spise rester fra aftensmaden til frokost næste dag, men gud hvor sparer man mange penge på at spise sin rugbrødsmad til frokost og gemme resterne til endnu et aftensmåltid. Jeg skal hverken bruge penge eller tid i Netto, jeg slipper for at stå og lave mad efter en energidrænende første skoledag, og min kæreste står netop nu og klarer opvasken. Det her eksperiment er slet ikke så tosset!

Tilbage: 91 kroner

Onsdag: Venindehygge på budget

Jeg har en aftale med min veninde om at ses til morgenmad. Vi har snakket om at tage på café, men det er ‘no go’ med min spare-økonomi. Jeg har derfor inviteret hende hjem til mig, bagt nogle boller med alle mine rester af mel og kerner fra køkkenskabet, lavet en smoothie med bær fra fryseren, samt en kande stempelkaffe. Vi mangler ikke noget, og vi hygger os mindst lige så meget, som når vi er ude at spise. Og så sparer vi også lige 80 kroner hver, som en morgenmadstallerken og en lille café latte ville koste på den café, vi plejer at besøge. Venindehygge på budget kan klart anbefales!

Læs også: 6 tips til dig, der vil spare penge, når du spiser ude

Det er for alvor begyndt at gå op for mig, hvor meget man kan spare i hverdagen ved at gøre en lille indsats og udnytte det, man i forvejen har hjemme i køkkenet. Det handler meget om prioritering, så man finder ud af at få råd til det, man virkelig har lyst til at bruge sine penge på. Apropos lyst, så fik jeg virkelig i dag lyst til at se på noget andet end mine visne tulipaner, som for længst havde mistet al glæde og kraft. Derfor gik jeg forbi Kiwi Minipris og købte en ny blomst og en pakke mentos = 32 kroner. Ups!

Andet indkøb i spareeksperimentet

Til aftensmad skal vi have risengrød. Vi har i forvejen grødris og kanel i køkkenskabet, og vi købte mælk og smør i mandags. Risengrød er en ekstremt billig ret, selvom næringsindholdet ikke er imponerende. Men ‘let’s face it’: nogle gange er en omgang risengrød bare lidt hyggeligere end kylling og broccoli!

Tilbage: 59 kroner

Torsdag: Den hurtige rugbrødsmad

Dagen har været fyldt med aftaler, skole, møder og træning. Jeg ville egentlig have lavet wokmad til aften, men jeg har simpelthen ikke haft tid. Aftensmaden består derfor af rugbrødsmadder, som jeg har pyntet og lagt på et fad. Når rugbrødsmaden ikke kommer direkte fra skoletasken eller er indpakket i stanniol, er det slet ikke en så sørgelig spise. Min kæreste er dog begyndt at beklage sig over, at vi får mindre portioner i denne uge. Han er en mand med en god appetit, så han synes ikke, det er helt tilfredsstillende, at jeg ikke serverer mere kød til aftensmaden. Dog må han hænge i lidt endnu, for spareeksperimentet er ikke slut!

Tilbage: 59 kroner

Fredag: Weekenden fejres med vidundertærte

Yes, så er det blevet fredag! Jeg har fået havregryn hver morgen i denne uge på nær tirsdag, og selvom havregrynene mætter godt, er jeg ved at være en smule træt af den klistrede konsistens. I aften står menuen på squashtærte. Vi har i forvejen bacon, løg, bagepulver, hvedemel, æg og ost, og i mandags købte vi en squash til otte kroner. Det er billig aftensmad! Tærten er en sikker favorit herhjemme, og jeg laver den ofte med en salat ‘on the side’. I aften må vi dog nøjes med tærten og et par gulerodsstænger. Opskriften på tærten kan findes her, og så er den også yderst velegnet som små muffins til madpakken eller et lille mellemmåltid.

Selvom vi i mandags købte tre liter mælk, kan jeg godt se, at der går meget til kaffen og havregrynene om morgenen. Derfor smuttede jeg i dag forbi Netto efter to liter mælk og en pose fredagsslik = 33,40 kroner. Så er fredagen reddet, og vi er klar til X Factor og fredagshygge.

Tredje indkøb i spareeksperimentet

Tilbage: 25 kroner

Lørdag: Love on the weekend

I aften skal jeg til fest hos min veninde. Hun har lavet dejlig mad og sørget for drikkevarer, så jeg skal bare møde op med godt humør! John Mayers Love on the weekend må siges at være dagens soundtrack, for selvom jeg skal bruge hele dagen på at læse, glæder jeg mig over, at jeg kan se frem til en aften i godt selskab uden at skulle have kreditkortet frem!

Tilbage: 25 kroner

Søndag: Status på spareeksperimentet

Jeg vågner med en ekstrem hovedpine, lidt småfeber og ondt i halsen, og jeg har absolut ikke lyst til at indtage noget som helst i dag. Hey: Det er egentlig en effektiv måde at spare penge på! I aften står menuen på hjemmelavet kartoffel-porresuppe, og min kæreste står for madlavningen, da jeg ikke har tænkt mig at forlade sengen i dag. Vi købte alt ind til suppen i mandags, så i dag kan vi blive hjemme og kan derfor også konkludere, at vi ikke skal bruge flere penge i denne uge. Det betyder, at vi har klaret os for 275 kroner! Spareeksperimentet er hermed afsluttet og bestået, og jeg vil nu gøre status over ugen:

Det negative: Vi har købt langt færre grøntsager og mindre kød, end normalt, og det kan mærkes på humøret og overskuddet. Normalt plejer vi at leve forholdsvist sundt, og grøntsager er bare dyrere end ris og pasta. Vi kommer nok ikke til at skære ned på vores budget til grøntsager og kød fremover.

Min kæreste har flere gange i løbet af ugen beklaget sig over, at han ikke har været mæt. Der var især krise onsdag aften, hvor menuen stod på risengrød. Han er vant til at spise sig mæt i kød. Selvom det siges, at vejen til mandens hjerte går gennem maven, så vil jeg forsøge at få ham overtalt til et par ugentlige kødfrie dage, da det virkelig giver en stor besparelse på kvitteringen fra supermarkedet.

Det positive: Jeg er totalt målløs og imponeret over, at vi har formået at leve for 275 kroner på en uge. Det er en besparelse på 333 kroner i forhold til de 608 kroner, vi i sidste uge brugte på mad - ‘Ka-ching’! Hvis vi skulle fortsætte, som vi netop har levet, vil det give en månedlig besparelse på 1.100 kroner!

alt Fremover vil vi fortsætte med at gemme rester til aftensmaden fra dagen efter, i stedet for at spise dem til frokost. Vi vil spise flere kødfrie måltider, vi vil huske at udnytte de madvarer, vi i forvejen har liggende, og så vil vi fortsætte med at handle ind til en hel uge ad gangen: det er både penge-, energi- og tidsbesparende!

Grøntsagerne kan vi dog ikke undvære, og vores fremtidige madindkøb kommer derfor til at ligge lidt højere end de 300 kroner, vi har brugt denne uge. Men vi er overbeviste om, at vi med de nye redskaber kan spare omkring 800 kroner hver måned. Vi har besluttet os for, at de penge, der står tilbage på ‘madkortet’, når måneden er slut, bliver sat over på en fælles opsparingskonto. Pengene vil vi bruge på rejser og oplevelser med hinanden.

Spiirs tagging-funktion har i løbet af ugen givet os et fantastisk økonomisk overblik. For at vi fremover kan nå den ønskede besparelse på 800 kroner hver måned, sætter vi et forbrugsmål på dagligvarer i Spiir på 2.200 kroner. Med det mål håber vi, at vi kan få råd til lige præcis det, vi har lyst til!

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.