Pengevaner

6 danskere afslører: Det får vi i løn

Mette Werlauff 27-09-2019

“Hvad får du egentlig i løn?”

Det er ikke et spørgsmål, som mange danskere har lyst til at svare på. Løn er for mange mennesker en privatsag, men hvorfor er det et tabu?

De fleste er nok klar over, at en bankdirektør tjener flere penge end en salgsassistent, men det er nok de færreste, der ved, hvor stor forskellen egentlig er. Og er lønnen det eneste, der betyder noget, når det handler om motivation og arbejdsglæde?

Nogle brancher er bedre lønnet end andre, ligesom der er er forskel på at arbejde inden for den offentlige sektor eller at være i en privat virksomhed. Det betyder selvfølgelig også noget for dit lønniveau, om du er ny på arbejdsmarkedet, eller om du har siddet på pinden i 30 år.

Selv mener vi, at der skal være mere åbenhed om løn mellem danskerne, og netop derfor har vi valgt at spørge seks danskere det brændende spørgsmål:

Hvad tjener du? 🤓

Projektleder inden for IT i mediebranchen: 27.500 kroner

danskernes løn

Sisse er 27 år og arbejder som projektleder inden for IT i mediebranchen i provinsen til en månedsløn på 27.500 kroner.

Er du tilfreds med din løn?

“Nej, min løn ligger for lavt i forhold til gennemsnitslønnen for min type af job. Men dette er mit første job, efter jeg er blevet færdiguddannet, og jeg synes, at mine kollegaer og jeg har et rigtig godt arbejdsmiljø. Så jeg tolererer lønnen, som den er lige nu. Dog har jeg fortalt til min leder, at jeg ikke er tilfreds med den løn, jeg får nu.”

Er penge en motivationsfaktor for dig?

“Både og. Jeg synes, det er rimeligt at efterspørge en gennemsnitlig løn, og jeg kommer sandsynligvis også til at skifte job for at få en ordentlig løn. Jeg synes dog ikke, at løn er alt. Et godt arbejdsmiljø, gode kollegaer og en kompetent leder er også meget vigtige faktorer for mig.”

Embedsmand i det offentlige: 42.000 kroner

Embedsmand løn

Christian er 32 år og arbejder som embedsmand i det offentlige i København til en månedsløn på 42.000 kroner.

Er du tilfreds med din løn?

“Jeg er godt tilfreds med de muligheder, som min løn giver mig. Jeg synes, at min løn er medvirkende til, at jeg ikke har særlig mange økonomiske overvejelser, og det betyder meget for mig.”

Er penge en motivationsfaktor for dig?

“Det motiverer mig at tjene en god løn, men ikke for enhver pris. Jeg kan godt lide, at jeg ikke skal tage hensyn til min økonomi i dagligdagen. Hvis jeg har lyst til at købe en skjorte eller takeaway på vej hjem fra arbejde, skal jeg ikke spekulere på, om jeg mon har råd eller ej. Det giver mig meget frihed.

Samtidig fungerer min løn som en klar motivationseffekt og vurdering af mine præstationer, så derfor vil jeg selvfølgelig gerne, at min løn stiger i takt med, at mine præsentationer bliver bedre.”

Softwareudvikler i privat virksomhed: 43.000 kroner

Softwareudvikler løn Simon er 29 år og arbejder som softwareudvikler i provinsen til en månedsløn på 43.000 kroner.

Er du tilfreds med din løn?

“Jeg ved, at jeg at tjener mange penge i forhold til at jeg er nyuddannet, men jeg er som sådan ikke tilfreds med min løn. I min branche er det nemt at få en høj løn, så det har jeg selvfølgelig tænkt mig at udnytte. Derfor forventer jeg at få en endnu højere løn i min næste stilling.

Selvom jeg er utilfreds med min løn, er jeg ikke utilfreds med lønniveauet i min branche. Det giver mig nemlig mulighed for at gøre en masse ting, uden først at skulle overveje om jeg har råd til det.”

Er penge en motivationsfaktor for dig?

“Ja, men det er ikke den største motivationsfaktor for mig. Jeg vil hellere kalde lønnen for en formalitet, som der skal være styr på. Men for mig er det ikke lønnen, det handler om. Det motiverer mig mere, at jeg kan udvikle mine kompetencer, at mine arbejdsopgaver er interessante, og at jeg har indflydelse på, hvad jeg laver hver dag.”

Bygningskonstruktør: 31.500 kroner

Bygningskonstruktør løn

Daniel er 27 år og arbejder som bygningskonstruktør i provinsen til en månedsløn på 31.500 kroner.

Er du tilfreds med din løn?

“Ja, det er mit første job, siden jeg blev færdiguddannet, så jeg er godt tilfreds med min løn. Men jeg forventer selvfølgelig også at stige i løn, i takt med at min erfaring og viden stiger.”

Er penge en motivationsfaktor for dig?

“Nej, ikke direkte. Selvfølgelig er det dejligt at tjene nogle penge, men jeg har som udgangspunkt holdt det samme forbrug, som da jeg var studerende. Derfor vil fremtidige lønstigninger blot betyde, at der er flere penge, som kan spares op og investeres. Penge som gør, at jeg senere kan blive mere økonomisk uafhængig og have mere frie rammer.”

Sygeplejerske: 24.660 kroner

sygeplejerske løn Rikke er 26 år og arbejder som sygeplejerske i provinsen til en månedsløn på 24.660 kroner.

Er du tilfreds med din løn?

“Jeg er ikke tilfreds med min løn, hvis man tænker på, hvor enormt stort ansvar, jeg har i mit arbejde. Men jeg vil ikke sige, at min utilfredshed over min løn går ud over min arbejdsglæde.

Som sygeplejerske har man jo også mulighed for at tjene en del mere, hvis man tager flere skæve vagter, der ligger i aften- og nattetimerne. Det har jeg ofte gjort, hvilket gør, at jeg får væsentlig mere i løn, men det går til gengæld også ud over mine fritidsinteresser og mit forhold med venner, kæreste og familie.”

Er penge en motivationsfaktor for dig?

“Penge motiverer mig som sådan ikke. Når det er sagt, synes jeg ikke, at jeg bliver betalt for det ansvar, det forventes, at jeg påtager mig og den hårdhed, der er i jobbet. Så derfor ville jeg ønske, at sygeplejefaget var bedre betalt.

Jeg tror dog ikke, at jeg ville føle mig mere motiveret, hvis jeg fik mere i løn. Det, der motiverer mig i dagligdagen, er mine gode kollegaer og mulighederne for at udvikle mine kompetencer inden for faget.”

Salgsassistent: 21.500 kroner

salgsassistent løn

Julie er 31 år og arbejder som salgsassistent i en tøjbutik i provinsen til en månedsløn på 21.500 kroner.

Er du tilfreds med din løn?

“I forhold til mine arbejdsopgaver er jeg fint tilfreds, men jeg ville ønske, at salgsassistenter helt generelt var bedre lønnet. Hvis jeg fik mere i løn, ville jeg slippe for mange bekymringer i hverdagen, og det kan jeg godt misunde andre mennesker, som tjener væsentligt mere end mig.”

Er penge en motivationsfaktor for dig?

“Hvis jeg gerne ville være styrtende rig, ville jeg selvfølgelig ikke arbejde som salgsassistent i en tøjbutik, men jeg elsker mit arbejde med mode, og alt den gode kundekontakt jeg har. Og det er noget af det allerbedste ved mit job.

Mine kollegaer motiverer mig også utrolig meget, og det gode forhold, vi har til hinanden, er med til at gøre alle arbejdsdage hyggelige.”

Lønsedlen betyder ikke alt

‘There you have it’ – seks vidt forskellige danskere har åbnet for, hvad der står på deres lønseddel. Og om det virkelig er penge, der er det mest motiverende i deres job.

For selvom der er tydelig forskel på, hvad folk hiver hjem i løn hver måned, kan vi se, at penge ikke den største motivationsfaktor. Når det handler om ren og skær arbejdsglæde, er gode kolleger, muligheder for at udvikle sine kompetencer og indflydelse på sine arbejdsopgaver nemlig langt vigtigere, end hvad der lander på ens konto den første i hver måned.

Så nu er spørgsmålet bare, om du også tør fortælle andre, hvad du tjener? 😉

Er du utilfreds med din løn? Vi har din ryg!

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.

“Spiir er en sund øvelse for stort set alle”