Studieliv, Budgetskema

"Det kostede mig 30.000,- at flytte hjemmefra"

Vivienne Bruun 16-12-2014

Der er mange udgifter ved at flytte hjemmefra. I dette indlæg kan du læse om mine; og måske giver det dig lyst til at gennemgå din egen økonomi. Jeg fortæller dig hvordan

Selve flytningen

Alt i alt kostede det mig 30.000,- at flytte, da jeg var 21. Det var en kæmpe omkostning, men jeg havde pengene til det - heldigvis. Det er der mange som ikke har. Der er også mange, som gør det meget billigere! Det er desværre få, som er klar over de mange omkostninger fra start af.

Hvordan blev det dog så dyrt?

...spørger mine venner og min familie mig. For det første pga. forudbetalt leje; 7.000,- og jeg skulle have et fjernsyn og en TV-pakke. Jeg er vokset op med DR1 og TV2 som de eneste kanaler på et meget gammelt TV, så jeg var klar til fladskærm og en masse kanaler; 10.000,-. Derudover skulle jeg have nye møbler, selvom det var begrænset, da jeg købte de fleste af min søster.

Læs også: Hjemmeboende og studerende: kikset eller sund fornuft?

Jeg havde fået det meste køkkenudstyr i jule- og fødselsdagsgaver, så der var heller ikke store udgifter. Men da jeg flyttede havde jeg ingen indkomst (rigtig dumt, ja!). Planen var at få et job, som sekratær eller piccoline eller lignende. Det kunne jo ikke være så svært - jo, det kunne det godt! Derfor er der også indkluderet to måneders husleje og mad i de 30.000,-

Heldigvis kom min veninde og jeg på plads i vores dejlige lejlighed. Jeg fik et job som bartender og rengøringsassistent, og et halvt år efter vi var flyttet ind, startede jeg i skole så jeg fik S.U.

gammeldags budgetskema

Sådan så mit eget budget ud - nedenunder ser du det samme, men i Spiir! Selv jeg må indrømme at det ser jo bedre ud!

Læs også: Guide: Lær at lægge budget trin for trin

online budgetskema

Hvordan får man det til at løbe rundt?

Jeg kan ikke fortælle folk, hvordan de skal bruge deres penge, men hvis du skal flytte hjemmefra, kan jeg fortælle dig, hvad du kommer til at bruge dem på.

Min veninde og jeg er heldige; vi har en god lejlighed på Trøjborg (Aarhus) og den koster 5.900,- om måneden. Vi har en dårlig internetforbindelse som vi betaler 199,- for (208,- inkl. gebyr til PBS).

Vi får 900,- i boligstøtte som vi bruger på mad og husholdning og til dem lægger vi hver 200,-. I december sidste år droppede jeg den TV-pakke, jeg så gerne ville have, da det var alt for dyr. I stedet fik jeg ViaPlay som koster 79,- og jeg ser mange programmer på dr’s hjemmeside; licens koster 203,- kroner om måneden.

Hvert kvartal (hver 4. måned) kommer der en el-regning, som betales forud. Dvs. at vi i september betalte for september, oktober, november og december måned. Delt ud pr. måned koster el os ca. 220,-. Fælles betaler vi 7.010,- altså 3.505,- hver for at bo! Så selvom huslejen er 2.950,- pr. person, betaler vi derudover lige under 700,- hver.
Men der er flere udgifter, som man betragter som faste, fordi de kommer hver måned, eller kan deles op i et fast beløb hver måned.

Læs også: En studerendes fortælling: Sådan fandt jeg hullerne i mit SU-budget

Omkring hver 2. måned betaler vi for vask og tørring: 10,- for en vask og 10,- for en tørring. Det kan klares for ca. 100-150,- om måneden. Ingen af os betaler faktisk for vores mobilregning - det gør vores fædre stadig. Jeg ved at min ville være ca. 130,- om måneden, så den er ikke høj. Til gengæld er jeg medlem af Fitness World og det koster 199,- hver måned. Her er altså for 350,- mere om måneden, og det bringer mine månedlige udgifter til 3.855,- hver måned!

En af de smarte

Min veninde betaler huslejen til vores udlejer, og det betyder at jeg hver måned betaler hende. Vi har ikke samme bank, så en dag bad hun mig om at overføre et par dage før den første, så pengene med sikkerhed var på hendes konto, inden de skulle overføres til vores udlejer. Derfor skulle jeg have 2.850,- på min konto den 25. i hver måned. Min far sagde, at hvis jeg var rigtig smart, så havde jeg altid penge til den næste måneds udgifter klar til den 1.

Derfor lavede jeg en budgetkonto i netbank. Hver måned, når jeg får min S.U. overfører jeg 4.000,- til min budgetkonto. Ud af en S.U. på lidt over 5.000,- er det mange penge, men jeg kan godt lide at have kontrol over det.

Læs også: 5 guldkorn: sådan finder du et billigt lejemål i studiebyen

Regningerne kommer lige meget hvad, og det ér dyrt! Realiteten er, at det er næsten hele min S.U., men hvis jeg ikke sætter pengene til side og bruger dem på noget andet i stedet, hvor skal jeg så få dem fra?

Nu har jeg fortalt dig, hvordan du laver et budget: find alle dine udgifter, del dem ud på 12 måneder. Hvis du er rigtig smart overfører du beløbet til en anden konto. Den indkomst du får den 30. september, skal altså overføres og bruges til de faste udgifter som kommer i november.

Er du i tvivl om dine faste udgifter, kan du med fordel tilmelde dig spiir.dk, som kategoriserer dine poster fra netbank. Der får du et overblik over din indkomst, din regninger og dit forbrug. Du finder også ud af, hvornår de forskellige regninger kommer i løbet af året - hvilket er rigtig nyttig viden!

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.