Pengevaner

Money Diary 2: Kaffe, bodega-øl og nye sneaks. Her er hvad jeg købte på en uge

Caroline Sølver 17-04-2018

Dette indlæg er en del af #brydpengetabuet

Går du op i den nyeste mode, biler eller film? Betyder det meget for dig at købe økologiske dagligvarer? Drikker du to-go-kaffe på vej til arbejde hver morgen?

Penge og hvordan du bruger dem, siger meget om, hvem du er som mennesker. Derfor har vi startet temaet Spiir Money Diaries, hvor du hver måned kan læse om en helt almindelig uge i en danskers liv.

Du får et ærligt indblik i, hvordan vi danskere lever vores liv. For det hænger nøje sammen med, hvordan vi bruger vores penge.

Money Diaries på Spiir

Denne Spiir Money Diary er skrevet af Maja, der er 24 år gammel og bor i København. Hun læser på Roskilde Universitet og arbejder som freelancer i filmbranchen.

Månedlig indkomst:

SU: cirka 5.400 kroner
Løn: mellem 3.000-4.000 kroner.

Månedlige, faste udgifter:

Husleje (alt inklusiv): 3.000 kroner
Mobilregning: 200 kroner
Fitnessmedlemsskab: 249 kroner
Togkort: 650 kroner
Spotify: 50 kroner

Da jeg både har en tur til New York foran mig, og en del regninger der skal betales i starten af næste måned, forsøger jeg at leve lidt på budget denne uge. Budget for mig går dog ikke ud på at skære ned for hygge og aftaler og at leve af dåsetun og rugbrød hele ugen, men på at være smart og lave en ekstra stor portion aftensmad, så den også kan spises til frokost dagen efter.

Jeg er for nylig begyndt at bruge Spiir-appen, og jeg har fået et super overblik over, hvad de fleste af mine penge bliver brugt på. Ikke overraskende er det klart cafeture og aftaler med vennerne, der trækker flest kroner i mit budget, hvilket jeg heller ikke vil undvære en uge som denne.

Min mor har altid sagt til mig, at penge ikke skal være et problem, og at jeg skal huske at nyde livet, mens jeg kan.”

Mandag

Klokken 8.30: Min alarm ringer for tredje gang… Nu må jeg nok stå op - træt efter en tætpakket weekend med brunch, middagsaftaler, fødselsdagsfester og konfirmationsservering. Hurtigt ud i bad og i tøjet. Krydser fingre for og beder til, at min roomie har fyldt køleskabet op med lækre ting, så der er morgenmad og lækkerier til madpakke.

Men nej…. køleskabet er tomt. Kun en sølle pose gulerødder ligger i grøntsagsskuffen og ingen mælk til kaffen. Jeg skræller et par gulerødder og løber ud ad døren. Køber en kaffe i 7eleven (34 kroner), som jeg nyder i toget på vej til studiegruppemøde og forelæsning.

Klokken 10.00: Gruppemøde med studiegruppen. Masser af småting skal diskuteres , opgaver skal uddeles og laves, inden vi går på påskeferie næste uge. Jeg er sulten, så jeg køber en bolle og et æble i kantinen (17 kroner).

Klokken 13.00 Den står på fire timers undervisning i Software Engineering - en af de hårde mandage, der kræver ekstra kaffe. Heldigvis har vores kantine billig kaffe (5 kroner for en kop), som mange af os benytter hver pause. Jeg klarer den dog på en enkelt kop i dag og køber en med til min veninde (10 kroner).

Klokken 17.15: Endelig på vej hjem fra en lang dag på uni. Jeg kommer i tanke om mit tomme køleskab på vej hjem i toget. Selvom jeg allerhelst vil direkte hjem, smutter jeg forbi Netto for at handle. Bare så det i det mindste ligner, at der bor levende mennesker i vores lejlighed, når man kigger ind i køleskabet. Jeg køber ind til aftensmad - bulgursalat med pesto, kylling og feta. Har købt ind til en ekstra stor portion, så jeg også har til frokost i morgen. Jeg køber også skyr, frugt og müsli til morgenmad og lidt andre nødvendige indkøb. Det bliver 187 kroner.

Klokken 18.30: Direkte hjem at lave aftensmad og så står aftenen ellers bare på afslapning og indhentning af afsnit af forskellige serier, jeg ikke er opdateret på. Min roomie er på arbejde, så jeg har hele sofaen for mig selv.

Dagens udgifter:

Kaffe 34 kroner
Bolle og æble i kantinen 17 kroner
Kaffe til mig og min veninde 10 kroner
Dagligvareindkøb 187 kroner

I alt 248 kroner

Tirsdag

Klokken 9.00: Jeg vågner af min alarm. Tirsdag er min ugentlige fridag, men jeg sørger næsten altid for at sætte en alarm, så jeg ikke sover hele dagen væk. Ellers en stille og rolig morgen med masser af tid og et fyldt køleskab. Jeg ser lidt Go’morgen Danmark, tusser rundt og spiser, inden jeg pakker min computer, resterne fra bulgursalaten og en vandflaske, og smutter ned på Hovedbiblioteket.

Klokken 10.20: Jeg har svært ved at koncentrere mig om at få læst til forelæsningerne, hvis jeg bare sidder derhjemme. Så siden dette semester startede i start februar har jeg fast taget på Hovedbiblioteket i Krystalgade for at læse til mine forelæsninger onsdag og torsdag.

Klokken 14.30: Jeg har læst tekster, skrevet noter, spist min frokost, og nu pakker jeg sammen med god samvittighed. Smutter hurtigt forbi min storebror til en kop kaffe og lidt New York-planlægning, som også lige kommer til at indebære køb af et par New Balance sko, jeg skal hente i en Footlocker i NYC i næste uge. Min veninde er en haj til at finde rabatkoder, og heldigvis kan jeg passe børnestørrelse, så jeg kommer kun af med 85 dollar (516 kroner).

Klokken 15.45: Jeg hopper på cyklen til Falkoner Biograf og henter biobilletter til Call Me By Your Name, som jeg skal se i biografen med en veninde i aften. Heldigvis har min veninde Telia tirsdag-abonnement, hvilket vil sige, at vi kan få to biografbilletter til én pris, når det er tirsdag. (50 kroner)

Klokken 18.45: Er i Irma med min veninde for at købe ind til aftensmad. Normalt handler jeg i Netto, der ligger 50 meter fra min lejlighed, men Irma har de bedste frosne pitabrød, som min veninde og jeg har drømt om hele sidste uge - så dem skal vi have i aften (132 kroner).

Klokken 21.10: Vi tager mod biografen. De sidste par måneder har vi haft en lille ‘challenge’ i gang, hvor alle søde sager og chips er forbudt område. Men i aften har vi besluttet os for, at vi skal en tur forbi bland-selv-slik-butikken og have slik med i biografen. Jeg holder lidt igen og bruger 26 kroner.

Klokken 00.15: Op på cyklen og direkte hjem i seng - skal tidligt op til morgenfødselsdag hos familien i morgen.

Dagens udgifter:

New Balance sko 516 kroner
Biografbillet 50 kroner
Dagligvareindkøb 132 kroner
Slik 26 kroner

I alt 724 kroner

Onsdag

Klokken 6.30: Arrg, alt for tidligt. Men på med tøjet og afsted til morgenvækning, sang og fødselsdagsmorgenmad for min kusine - en mangeårig tradition i min familie. Heldigvis bor hele min familien meget tæt på hinanden, og jeg husker selv, fra jeg var barn, hvor meget det betød at blive sendt afsted i skole og allerede være blevet fejret af hele familien.

Klokken 9.35: Min normale undervisning på uni bliver aflyst, men min studiegruppe og jeg beslutter os for at mødes alligevel for at lave en aflevering færdig. Godt mæt efter lækker fødselsdagsmorgenmad og med en pose af min tantes hjemmebagte boller i tasken, smutter jeg afsted til Nørrebro, hvor vi skal mødes.

Klokken 15.40: Aflevering done, fire kopper kaffe drukket, to boller spist og verdenssituationen vendt. Jeg cykler hjem for at stille mine ting og klæde om til fitnesstøj. Holdet om onsdagen er altid proppet, så det gælder om at komme i god tid, hvis jeg vil have en plads.

Klokken 17.40: Færdig i fitness - smutter forbi Fakta på vejen hjem og køber en pakke kyllingefiletpålæg, som jeg kan spise med pitabrød og salatrester fra i går (15 kroner).

Dagens udgifter:

Kyllingefiletpålæg 15 kroner

I alt 15 kroner

Torsdag

Klokken 9.25: Bliver vækket af min roomie, der smækker døren. Torsdag har jeg en sen forelæsning, så min morgen og formiddag er stille og rolig. Jeg når både at spise morgenmad og en bid frokost, inden jeg tager til uni.

Klokken 14.30: Første pause i forelæsningen og jeg må have en enkelt kop kaffe (5 kroner) for at holde de næste 2,5 time ud.

Klokken 17.00: Uni overstået. Min bror har inviteret til mad og landskamp hos ham i aften. Menuen står på gourmet hotdog, og jeg smutter forbi Netto på vejen og køber en pakke hotdogbrød, en pose chips og dip - det er jo landskamp (42 kroner).

Dagens udgifter: Kaffe 5 kroner
Dagligvarer 42 kroner

I alt 47 kroner

Fredag

Klokken 9.15: Jeg elsker fredage! Har fri fra uni næsten hver fredag, og weekenden står for døren. Har ikke de vilde planer denne weekend, men en masse hyggelige aftaler med veninder og venner.

Jeg står op og går ind stuen, hvor min roomie ligger og sover på sofaen. Vi har de sidste 14 dages tid haft stillads og håndværkere i gården, som allerede fra klokken 8 går i gang med at hamre, så hvis man vil sove til efter kl. 8.00, er sofaen stedet lige nu. Heldigvis bor jeg til den anden side og sover som en sten.

Klokken 9.40: Min storebror, der også er min nabo, skriver, at han har et nybagt ciabatta-brød klar om et kvarter (han er sådan et menneske med overskud, der lige bikser et brød sammen om morgenen, inden han selv skal på uni…). Denne fredag bliver bare bedre og bedre. :-)

Jeg laver lækker morgenmad til mig og min roomie - der både har købt ost, marmelade, juice og frugt ind, næsten som om hun vidste, at det nybagte brød ville komme.

Min roomie har her i ugen arbejdet som frivillig på cph:dox, hvilket har givet hende en masse fribilletter til forskellige ting rundt i byen, så vi beslutter os for at have en kulturel fredag sammen.

Klokken 11.45: Vi tager afsted til Charlottenborg Kunsthal ved Nyhavn for at prøve forskellige Virtual Reality installationer. Mærkelig og syret oplevelse. Jeg har både været et træ, rørt en regnbue og været sengeliggende gennem Virtual Reality. Jeg giver en kop kaffe i cafeen, og vi smutter hver til sit til forskellige andre aftaler (50 kroner).

Klokken 16.30: På vej hjem fra fitnesshold og direkte hjem at lave en lækker sandwich med det nybagte brød. Har en thaibox i fryseren, jeg kan spise til aftensmad, før jeg skal mødes med en veninde.

Klokken 21.30: Jeg mødes med min veninde i Dyrehaven, en bar på Vesterbro, hvor vi har aftalt at drikke en enkelt øl. To gamle gymnasievenner kommer tilfældigt forbi, og vi ender med at sidde med dem i et par timer og og en øl bliver til flere(165 kroner).

Klokken 2.00: Dyrehaven lukker, og vi smutter alle fire til Istedgade for at få mad. Jeg har boet to år på Vesterbro for 1,5 år siden, og der var intet bedre end at cykle hjem langs Istedgade efter en bytur og vælge mellem det ene lækre natmadssted efter det andet. Men en favorit er der dog, som jeg savner; Istedgrill hvor man kan få flæskestegssandwich med bearnaisesovs. Til vores store skuffelse bliver vi dog mødt af et “ferielukket” på skiltet i døren. Det bliver derfor til en tyrkisk kebab på den anden side af vejen i stedet (45 kroner).

Dagens udgifter:

Kaffe 50 kroner
Øl 165 kroner Kebab 45 kroner

I alt 260 kroner

Lørdag

Klokken 9.05: Jeg bliver vækket af højt klaverspil og trampen i gulvet fra min overbo. Ikke just den rareste måde at blive vækket på efter en aften med et par øl og drinks, som det blev til i går. Formår heldigvis at falde i søvn igen og vågner af min alarm klokken 10.15 - lidt mere tilfreds. Et hurtigt bad og afsted til en formiddagsaftale med min veninde.

Klokken 11.00: Planen var egentlig, at vi skulle på cafe for at drikke kaffe og hygge, men da vi begge har lidt ondt i hovedet fra aften før, beslutter vi os for at ændre planer og drikke kaffe hjemme. Vi har begge haft lidt travlt på det sidste, så der bliver hygget med dyner, pizzarester og chips i sofaen.

Klokken 14.25: Jeg bliver, helt luksuriøst, hentet af min anden veninde i bil. Min veninde plejer altid at cykle, men da hendes forældre er bortrejst, passer hun hus og bil, hvilket er ren luksus for sådan nogle københavner-cykelmyg som os. Vi ville normalt, især nu hvor vi har bilen, køre på tur, men vi beslutter os for at tage hjem til forældrenes hus på Østerbro og hygge med kaffe og friskpresset appelsinjuice.

Vi kommer til at tale om, at ingen af os normalt er bange for at bruge penge, men at det da passer perfekt, at vi dropper kaffen på cafeen og drikker den hjemme, fordi vi skal spare lidt for tiden.

Min venindes kæreste bor i New York og er ved at åbne sin egen cafe. Hun har virkelig mange gode ideer og sans for, hvad der er hipt og smart, og hun hjælper blandt andet til med indretning af caféen. Jeg hjælper hende med at lave en skitse over en cool siddekrog med en masse forskellige hylder omkring, og hun giver mig en masse gode tips til min tur til New York. Hvis der er nogen, der kan anbefale caféer, shopping og oplevelser i NY, er det helt klart hende.

Klokken 18.30: Endnu en fødselsdag i familien! Denne gang en middag. Jeg er desværre kommet til at lave en dobbeltaftale, så det bliver en hurtig, men lækker middag og en fødseldagssang hos min onkel, og så må jeg videre til min anden aftale.

Klokken 21.00: Til Nordvest på cykel for at mødes med fire venner fra uni, som jeg ikke har set længe, da vi ikke har fag sammen længere. Jeg smutter forbi Netto på vejen og køber en flaske rosé og en lille buket blomster til værtinden, nu jeg har klokket lidt i den og kommer en smule for sent (70 kroner).

Dagens udgifter:

Vin og blomster 70 kroner

I alt 70 kroner

Søndag

Klokken 9.35: Jeg vågner af mig selv. Det blev ikke så sent i går, så jeg er frisk og klar til en dejlig søndag. Formiddagen og meget af eftermiddagen går med læsning og opgaveskrivning, som jeg gerne vil nå at blive færdig med, inden jeg flyver til New York om få dage.

Klokken 14.30: Jeg låner mine forældres bil og kører ud for at mødes med min veninde, der er hjemme på påskeferie fra Aarhus. Vil gerne nå at se hende, inden jeg selv tager afsted. Vi kører til Christianshavn og spiser sen frokost på en café og får catchet op (132 kroner). Aftenen bliver brugt på tøjvask og søndagsserier.

Dagens udgifter:

Frokost på café 132 kroner

I alt 132 kroner

Ugens udgifter i alt: 1.496 kroner

At læse min Money Diary igennem giver mig faktisk et godt og sjovt overblik over, alle mine køb, store som små, jeg har foretaget mig på en ugen. Jeg synes, det er gået rimelig godt med at spare lidt. Nu glæder jeg mig bare til otte dages ferie i NYC, hvor kortet nok bliver swipet en del mere end i denne uge ;-)

#Brydpengetabuet

Tør du tale åbent om, hvordan du bruger dine penge. Eller synes du, det er for privat eller pinligt? Eller har du ikke lyst til at skilte med, at du ikke har særlig mange penge?

Hos Spiir vil vi gerne bryde pengetabuet. Hjælpe dig igang med at tale om penge. For når vi taler om dem, opdager vi, at vi slet ikke er så forskellige endda. Vi bliver klogere på os selv og andre, på de valg vi træffer med vores dankort og mindsker penge-bekymringer.

Vi håber, at denne Money Diary kan være inspiration for dig. Give dig viden og indsigt, og få dig til at turde tale åbent om dine knaster, uanset om det kører forrygende for dig, eller der sidder en lille djævel og gnaver på din skulder.

Spiir har iværksat #brydpengetabuet, og inviterer dig til at dele dine penge-historier. Tag et billede af de lækre nye sneaks, der fik kontoen til at gå i minus i går. Fortæl os om, at du prioriterer økologi, selvom det betyder, at dit madbudget stikker af.

Brug #brydpengetabuet og #spiir og følg med her på bloggen, samt på vores Facebook-, Instagram- og Twitter-kanaler. Sammen kan vi gøre det problemfrit at tale om penge.

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.