Pengevaner

“Skal vi flytte sammen, skat?” Her er 6 økonomiske råd, der redder jer fra at skændes om pengesagerne

Karen Johanne Iversen 01-11-2019 - Læsetid: 5 min

Endelig! I har pakket alle jeres ting ned i kasser, flyttevognen er pakket, og I står med nøglerne til jeres nye, fælles hjem.

At flytte sammen er et stort skridt for ethvert forhold. Ikke bare fordi I flytter dine og mine ting ind under samme tag, men fordi I også skal forene vaner, holdninger og prioriteter – især når det kommer til økonomien.

Skal I handle økologisk? Kan I skære ned på nogle udgifter, fordi I flytter sammen? Og hvor mange penge vil I gerne prioritere på hinanden og jeres fælles hjem?

Undgå at pengesager skaber splid i jeres nye hjem. Her får I 6 økonomiske råd, når I skal flytte sammen 👇

Få tjek på lejekontrakten

Når I skal flytte sammen, er det vigtigt at få de formelle ting på plads, så I ikke ender med at kunne smide hinanden på gaden, hvis et uventet skænderi eskalerer og ender i et pludseligt breakup.

Hvis I flytter sammen i en fælles lejebolig, er det en god idé at få begges navne på lejekontrakten, og hvis den ene af jer flytter ind hos den anden, bør I lave en formel lejeaftale, hvor I blandt andet beskriver jeres aftale om opsigelsesvarsel og depositum. Det samme gælder, hvis der er tale om ejerbolig.

En sådan formel aftale er ikke særlig romantisk, sorry. Men hvis virkeligheden banker på og viser sig fra sin grimme side, er det rart at være sikker på, at man ikke pludseligt står uden tag over hovedet.

Foretag et økonomisk servicetjek

En af de fede fordele ved at flytte sammen er, at I kan skære ned på en række udgifter, som I før var alene om at punge ud til. Derfor foreslår vi, at I gennemgår jeres månedlige udgifter og finder ud af, hvor I kan gå fra to til én udgift. Her er et par forslag:

  • Indboforsikring: Når I bor under samme tag, behøver I kun én indboforsikring. Bare husk at få de formelle ting på plads, så den ene af jer ikke bare opsiger sin forsikring og automatisk regner med, at I er dækket hos den anden.

  • Medielicens: Ka-ching! Når I som kærester eller ægtefæller deler samme adresse, skal I kun betale én medielicens. Læs mere om reglerne for licens i 2019 lige her.

  • Tv-pakker og streamingtjenester: Inden I flyver ud og køber den helt store tv-pakke, skal I overveje, om I hellere vil deles om et Netflix- og TV 2 Play-abonnement. Tv-pakker koster knaster, og hvis I deles om et par streamingtjenester, har I hurtigt sparet flere hundrede kroner hver måned.

Lav en økonomisk forventningsafstemning

We know. Økonomisk forventningsafstemning er ikke det mest romantiske, man kan tale med sin bedre halvdel om, når man sidder og nyder en hyggelig middag med stearinlys på bordet og John Mayer på anlægget.

Med en økonomisk forventningsafstemning kan I undgå de misforståelser, der må opstå, fordi I ikke har været klar over hinandens økonomiske prioriteter.

Er den ene af jer vant til at handle økologi i Irma, mens den anden altid handler private labels i Netto? Eller vil den ene af jer gerne spare meget op, mens den anden hellere vil bruge pengene på shopping, restaurantbesøg og fælles oplevelser?

Acceptér jeres forskelligheder og parkér uenighederne

Når den økonomiske forventningsafstemning er på plads, skulle man tro, at det var verdens bedste idé at finde et fælles, økonomisk grundlag. Og det er det også, hvis det dog bare var så ligetil.

Men hvis den ene af jer holder af at bruge penge på dyre bøffer og lækkert tøj, mens den anden hellere vil bruge sine penge på en anden måde, er det en dårlig idé at tvinge hinandens pengevaner ned over hinanden.

Acceptér jeres forskelligheder og foren kun jeres pengevaner dér, hvor det giver mening. For selvfølgelig skal elregningen og de andre udgifter betales, men bare fordi I flytter sammen, betyder det ikke, at I ikke må bruge jeres penge på den måde, der gør jer mest glade hver især.

Udnyt jeres brugte guld og spar turen til Ikea

Det kan lyde attraktivt at fylde jeres fælles hjem op med nye, fælles møbler. Men det er også en dyr fornøjelse! Start med at tage de ting med, som I hver især har brug for I jeres nye hjem.

Måske har den ene af jer en god seng, mens den anden har en lækker sofa. På den måde udnytter I jeres brugte guld og sparer en tur til Ikea. Så kan I altid senere investere i fælles møbler, når der opstår et åbenlyst behov.

Drop burdens byrde

Når I er flyttet sammen, kan det godt føles som et pres at skulle gøre det samme som mange andre par, der bor under samme tag.

Måske tænker I, at I bør få fællesøkonomi, fordi I er flyttet sammen, eller at I skal have fælles madkonto og spise aftensmad sammen hver aften.

Vores råd: Drop burdens byrde.

Alle par har forskellige måder at leve sammen på. Hvis det gør jer trygge og glade at have fællesøkonomi, så go ahead! Men lad være med at gøre det ‘bare fordi’.

Ved at droppe burdens byrde får I en mere åben og ærlig tilgang til jeres økonomi, og I har bedre forudsætninger for at finde ud af at bruge jeres penge på den måde, der fungerer bedst for jer.

Vi håber, at disse seks råd har gjort jer klogere på de økonomiske overvejelser, der er forbundet med at flytte sammen. God fornøjelse!

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.