Sparetips

Kast lys over skyggeudgifterne: Her er 8 af hverdagens største pengeslugere

Karen Johanne Iversen 14-10-2019 - Læsetid: 6 min

Dit økonomiske mindset er en sjov størrelse. Når kontoen lige er tanket op, vil dit boblende, økonomiske overskud ingen ende tage.

Men der går ikke mange dage, før din laissez-faire “jeg gir’ en omgang”-mentalitet afløses af “jeg skal lige holde lidt igen”, fordi pengene er forsvundet hurtigere, end du har kunnet følge med.

Er du ved at vende vrangen ud på dig selv, fordi du ikke kan forstå, hvor pengene ryger hen?

En indkøbspose mig her. Et abonnement mig dér.

Who’s counting? Din saldo!

Der findes et hav af pengeslugere i hverdagen, der lynhurtigt giver dine penge ben at gå på. Her forærer vi dig 8 af dem, og ikke mindst: Hvor meget du hver måned kan spare, hvis du har dem in mente, næste gang du smider kortet på terminalen.

1. “De første 14 dage er gratis”

Mange online tjenester og apps tilbyder en gratis prøveperiode, hvorefter abonnementet fornyes, hvis du ikke afmelder abonnementet inden prøveperiodens udløb. Og det er en god forretning for firmaerne, fordi mange af os glemmer at afmelde de tjenester, vi ikke længere bruger. Det er altså en seriøs pengesluger, der hurtigt løber op.

Så meget kan du spare:

Lad os sige, at du har tilmeldt dig Mofibo, HBO og Politiken (digital), selvom du ikke længere bruger nogen af delene. Går du ind og afmelder abonnementerne nu, kan du hver måned tilsammen spare 527 kroner. Det svarer til en tur i Tivoli for dig og tre af dine venner.

2. Glemt indkøbsnet... igen igen

Er du igen kommet afsted til supermarkedet uden eget indkøbsnet? Vi kan hurtigt blive enige om, at indkøbsposer er noget af det mest irriterende at smide penge efter. Og det er faktisk ikke længere kun supermarkeder, der forlanger penge for bæreposer. Mange tøjbutikker og andre specialforretninger er også begyndt at tage penge for poser.

Så meget kan du spare:

Den gennemsnitlige Spiir-bruger handler 6 gange om ugen. Husker du rygsækken eller dit eget indkøbsnet, i stedet for at købe en pose til 3 kroner hver gang, kan du på en måned spare 72 kroner. Det svarer til to buketter blomster eller et par lækre bøffer til en hyggelig fredag aften.

3. Standby-knapper, LED-pærer og tørretumbler

Lad os hurtigt slå fast, at el-sparetips ikke er det mest sexede i verden. Ikke desto mindre er der big bucks at spare, hvis du skifter dine halogenspots ud med LED-pærer, hænger dit tøj til tørre i stedet for at smide det i tumbleren og slukker for de mange standby-knapper, du har liggende til at lyse i dit hjem.

Så meget kan du spare:

Vælger du at springe 3 tørretumblinger over hver uge i sommerhalvåret og én gang om ugen i vinterhalvåret, kan du på en måned spare 66 kroner - selvfølgelig afhængigt af energimærket på din tørretumbler. Det svarer til en omgang slik og sodavand til bif-turen eller 2 kopper americano fra Espresso House.

4. Lurpak, Ribena og de andre mærkevarer

Er du en af dem, der sværger til Lurpak, Kims og Ribena, når du handler ind? Mærkevarer i supermarkedet er seriøse pengeslugere, og der er mange penge at spare, hvis du tør være dine mærkevarer utro med billigere private label-varianter, såsom Xtra, Vores og Rema 1000s eget discountmærke.

Så meget kan du spare:

Vælger du bare én gang om ugen at skifte den sædvanlige Lurpak til 22 kroner ud med Vores smør til 15 kroner, den sædvanlige Ribena til 30 kroner ud med Rema 1000s solbærdrik til 8 kroner og Kims chips med havsalt til 24 kroner ud med Xtras saltchips til 9 kroner, kan du på en måned spare hele 176 kroner. Det svarer til to takeaway pizzaer eller en “årstidens polering”-bilvask fra Q8 inkl. en stor Starbucks kaffe.

5. Shopping og takeaway - fragt koster knaster

Det er fristende at blive liggende under dynen og vente på, at Wolt kommer og serverer takeaway, eller at klare denne måneds shopping gennem Asos og Boozt.com i selskab med en kop kaffe og et slumretæppe. Men fragt koster også knaster!

Så meget kan du spare:

Lad os sige, at du to gange om måneden hopper på cyklen og henter din takeaway, frem for at sende bud efter Wolt eller Just Eat, og at du én gang om måneden tager en tur i gågaden og klarer shoppingen, frem for at “gå til checkout” fra computeren. Det giver dig en samlet, månedlig besparelse på omkring 135 kroner om måneden. For de penge kan du få et premium-abonnement hos Netflix eller en entrébillet til Den gamle by i Aarhus.

6. Proviant ‘on the go’

Er du også en af dem, der nyder at forkæle dig selv, når du er på farten? Det forstår vi godt! Desværre løber regningen op, når du snacker på farten, og et enkelt besøg i 7-Eleven kan hurtigt komme til at koste dig mange, mange penge.

Så meget kan du spare:

Vælger du to gange på en måned at skifte café latten, sandwichen og nødderne fra 7-Eleven ud med hjemmebragte lækkerier, kan du på en måned spare i omegnen af 190 kroner. Det svarer til to biografbilletter eller et par drinks i byen med vennerne.

7. Tilkøb og tillægspakker

Fitness. Mobil. Streaming.

Når du køber et nyt abonnement, findes der ofte tillægspakker, du bliver tilbudt at tilkøbe som ny kunde. Men husker du at udnytte de tillægspakker, som du hver måned kaster ekstra penge efter?

Så meget kan du spare:

Vælger du at afmelde dit “All in”-tillægsmedlemskab i Fitness World til 129 kroner/md., “Telmore Play” til 169 kroner/md., og skifter du dit “Viaplay total”-abonnement til 339 kroner/md., ud med “Viaplay film og serier” til 99 kroner/md., får du en samlet, månedlig besparelse på 538 kroner. Det svarer til et lækkert stykke tøj fra din yndlingsforretning eller en tur på sushirestaurant med en, du holder af.

8. Nips-fælden

Har du også prøvet at komme ud fra Søstrene Grene, Tiger eller Normal med en del færre penge på lommen, end du regnede med, inden du gik ind i butikken? Nips-butikker er verdensmestre til at få dig til at bruge penge, for når du går gennem den snoede labyrint, kan du hurtigt overbevise dig selv om, at du oprigtigt har brug for en ny hårkur, notesblok og hårelastikker.

Så meget kan du spare:

Din besparelse afhænger af, hvor ofte du besøger butikkerne, og om du holder dig til indkøbssedlen, eller om du tillader dig selv at snolde nips til den store guldmedalje. Pointen her er, at du snildt kan spare flere hundrede kroner om måneden, hvis du styrer udenom den slags butikker, eller hvis du husker kun at gå efter det, du oprigtigt mangler.

Nu er det din tur!

Lægger vi alle besparelserne sammen, kan du ud fra de ovenstående eksempler opnå en samlet, månedlig besparelse på over 1.700 kroner - og det er blot ved at være opmærksom på de mange pengeslugere og erstatte dem med billigere alternativer.

Nu er det din tur!

Hvor mange penge kan du spare ved at kaste lys over hverdagens skyggeudgifter? Brug din månedlige besparelse på mere af det, du går og ønsker dig i hverdagen, brug pengene på at nedbringe din gæld, eller smid dem ind på opsparingen, så du kan få råd til drømmerejsen eller ønskebilen.

God fornøjelse 🕺

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.