Familieliv

5 økonomiske dilemmaer, du bør snakke med dit hjertes udkårne om

Karen Johanne Iversen 13-05-2019 - Læsetid: 5 min

Du har fundet dit livs kærlighed, og ingen kan for øjeblikket hive dig ned fra den lyserøde sky, du og din partner har sat jer godt tilrette på (og i modsætning til Jack, der i Titanic må overgive sig til døden i det iskolde hav, mens Rose flyder rundt på en dør, er der her plads til jer begge).

Tillad mig at trække dig ud af kærlighedsuniverset og ind i den virkelige verden. Den er slet ikke så sexet, sorry. Men det er her, du og din partner træffer beslutninger om, hvordan I gerne vil leve jeres liv.

Uanset om du og din partner har fællesøkonomi eller ej, skal I bruge penge sammen - både nu og i fremtiden. Selvom det kan være svært at omsætte jeres følelser og tanker til penge, er det en god idé at snakke om de økonomiske dilemmaer, der må komme hen ad vejen, så I bevarer tilliden, nærheden og trygheden i parforholdet.

Spørgsmålet, der trænger sig på som en uopdragen svigerfamilie, er imidlertid hvilke økonomiske dilemmaer, der er vigtige at tage hånd om, og ikke mindst: Hvordan I løser dem.

Say no more. Her forærer vi dig fem økonomiske dilemmaer, du bør snakke med dit hjertes udkårne om.

Dilemma 1: Den ene af jer tjener mere end den anden

Du tjener 22.000 kroner om måneden, mens din partner tjener 45.000.

Det betyder helt automatisk, at du har mindre at gøre godt med. Vil I gerne have økonomisk balance i forholdet, hvor du ikke føler dig mindre værd end din partner, skal I tale om, hvordan jeres fælles udgifter skal fordeles.

Løsning:

Mange par har besluttet, at den der tjener mest, betaler også en større del af de faste udgifter, så den ene ikke svømmer i penge, mens den anden må vende hver en øre. På den måde får du større økonomisk råderum, og din partner kan lettere undvære de ekstra penge, der går til fælles udgifter.

Det kan også være, at I deler jeres udgifter 50/50, men til gengæld får du foræret ferier, restaurantbesøg, gaver og andre overraskelser, din partner ønsker at forkæle dig med.

Denne snak er vigtig, da den økonomiske ligevægt giver jer råd til at leve det liv, I gerne vil, og med de penge, I har til rådighed.

Dilemma 2: Den ene af jer prioriterer penge på fælles oplevelser - den anden gør ikke

Fælles oplevelser koster penge, men det er ikke sikkert, at du og din partner er enige om, hvad I hver måned skal smide afsted på koncerter, storbyferier, bøffer og wellnessophold.

Lad os lege med tanken om, at I sidst på måneden har 500 kroner stående på kontoen. Den ene af jer foreslår, at I tager ud at spise for pengene, mens den anden af jer hellere vil købe nye sko til sig selv eller spare pengene op.

Der kan hurtigt opstå en “hvorfor prioriterer du ikke vores forhold?”-situation, hvis den ene af jer til hver en tid vil prioritere pengene på en fælles oplevelse, mens den anden ser sit snit til at få et par nye sneaks til skosamlingen.

Husk: Den af jer, der vælger skoene frem for en fælles oplevelse, er ikke en dårlig kæreste. Det handler om pengevaner og hvordan man er vant til at prioritere sine moneter.

Løsning:

Har I svært ved at blive enige om, hvor mange penge I hver måned skal bruge på at pleje forholdet, kan det være en god idé at øremærke et bestemt beløb, I begge kan gå med til.

Så ved I på forhånd, at pengene skal bruges på ‘jer-tid’, og hvis støvsugeren brænder sammen, eller hunden skal til dyrlæge, kan I til den tid vælge at bruge pengene dér, hvor de gør allermest gavn.

Det vigtigste er, at pengene går til det, der beriger jeres fælles liv.

Dilemma 3: Den ene af jer har gæld - den anden har ikke

Da du faldt pladask for din partner, var jeres økonomi nok ikke det første, I drøftede. I havde travlt med at tale om fremtidsdrømme og nyde jeres stormende forelskelse.

Er der siden kommet et par økonomiske overraskelser frem i lyset?

Måske har I begge eller den ene af jer stiftet gæld. Det kan eksempelvis være SU-gæld, gæld til det offentlige eller gæld til bil, hus eller forbrug.

Alt afhængigt af gældens størrelse, kan den risikere at spænde ben for mange af jeres fælles fremtidsdrømme. Måske er en af jer registreret som dårlig betaler i RKI, hvilket automatisk sætter en stopper for, at I kan optage nye lån - eksempelvis til det dér bryllup, I gerne vil have.

Løsning:

Hvis du og/eller din kæreste har gæld, som blev optaget, før I fandt sammen, er det en god idé at lægge en plan for, hvordan gælden bliver betalt tilbage, og hvem der hæfter for hvad. Så kommer I videre på de bedst mulige vilkår.

Dilemma 4: Den ene har børn - den anden har ikke

Børn er dejlige. Men de er også dyre.

Er du beriget med børn fra et tidligere forhold, mens din partner endnu ikke har sat børn i verden? Når I skal leve et fælles liv, hvor børn indgår ‘som en del af pakken’, kan I ikke undgå at tage snakken om, hvem der punger ud for regntøj, madpakker og buskort.

Dilemmaet opstår, hvis du regner med, at din partner betaler halvdelen af udgifterne, og vedkommende ikke deler samme holdning.

Løsning:

Den mest oplagte løsning er naturligvis, at du betaler for udgifterne til dine egne børn.

Men det kan også være, at du og din partner har været samme i mange år, og derfor betragter dine børn din partner som en ekstra mor eller far. I dette tilfælde kan det være, at det virker mest naturligt, at din partner også spæder til og hjælper med at betale alle de udgifter, der er forbundet med at have børn. Især hvis I har fællesøkonomi.

Dilemma 5: Den ene af jer tænker på fremtiden - den anden lever ‘like there’s no tomorrow’

Mens du har travlt med opsparing, obligationer og pensionsplaner, er din partner optaget af god amarone, mid season sale i Magasin og sofashopping i Ilva.

Tænker den ene af jer på at sikre sig selv en god, økonomisk fremtid, mens den anden lever ‘like there’s no tomorrow’? Så kan det blive svært at realisere jeres fælles drømme.

Løsning:

Her handler det om at forene jeres pengevaner, så I bevæger jer mod fælles mål. Lav en forventningsafstemning og få afklaret jeres pengeprioriteter. Måske kan I mødes på midten, så I begge kan få lov til at forvalte nogle af jeres penge, som I ønsker, men hvor I stadig tilgodeser hinandens fælles fremtid.

Det var det. Vi håber, at du blevet skarpere på de økonomiske dilemmaer, der kan opstå i et parforhold, og ikke mindst hvordan du og din partner løser dem.

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.