Familieliv, Budgetskema

Carina og Andreas om fællesøkonomi: “Vi har fået et mere ligeværdigt forhold”

Karen Johanne Iversen 20-12-2017

Som kærestepar deler I glædeligt aftensmad, seng, barn, bil og rejser med hinanden. Men betyder det også, at I skal dele bankkonto? Et af samlivets store spørgsmål er, om ‘dine’ og ‘mine’ penge skal blive til ‘vores’ penge.

Mød 25-årige Carina og 25-årige Andreas, der efter otte års parforhold har valgt at få fællesøkonomi for at blive mere økonomisk ligeværdige.

En investering i fremtiden

fællesøkonomi

“Alle indtægter går ind på én fælles konto, hvorfra vi betaler de faste udgifter. Derefter lægger vi penge over på en fælles madkonto og en fælles opsparingskonto, og resten af pengene bliver til lommepenge, som vi fordeler mellem os. Andreas får ⅔, og jeg får ⅓”, fortæller Carina.

Det aarhusianske kærestepar valgte for et år siden at få fællesøkonomi. Og det var der en helt særlig grund til, fortæller Andreas:

“Carina er medicinstuderende, og jeg er sergent i hæren. Carina ville gerne have mere tid til studierelevant arbejde, som gav en mindre lønning end hos hendes daværende job i en sandwichbar. Så for at hun kunne opsige jobbet i sandwichbaren og for at undgå at skulle tage SU-lån, gav det mest mening at gå i gang med ‘projekt fællesøkonomi’,” siger Andreas og fortsætter:

“Vi ser det som en investering i fremtiden. Selvom jeg tjener flest penge lige nu, kommer det til at ændre sig. Jeg begynder på en uddannelse i 2020, hvor Carina er færdiguddannet på medicinstudiet, og så er det hende, der kommer til at betale mest til fællespuljen. Og så glæder jeg mig til at få den store Mercedes, hun har lovet at forære mig”, fortæller Andreas og griner.

Mindre dårlig samvittighed og mere ligeværd

At skulle dele alle pengesedler mellem sig har vist sig at være en god løsning for Carina og Andreas. Især den økonomiske lighed betyder meget for parret.

“Det kan godt give en skævvridning i parforholdet, når den ene har flere penge til rådighed end den anden. Før havde jeg ofte dårlig samvittighed over, at Andreas skulle betale for mig, når vi eksempelvis tog på restaurant eller ud at opleve noget sammen. Sådan er det ikke længere”, konstaterer Carina og fortsætter:

“Vores forhold til penge er blevet mere ligeværdigt. Vi er mere enige om vores økonomiske prioriteringer nu, fordi vi deler lønkonto, budgetkonto, madkonto og opsparingskonto. Der skal være ligeværd i det fællesskab, man har, når man er i et parforhold, synes vi. Og det har fællesøkonomi været med til at give os”.

Færre overraskelser

Selvom parret er glade for beslutningen om at få fællesøkonomi, er der også en bagside ved medaljen:

“Det er sværere for mig at komme hjem og overraske Carina med et restaurantbesøg eller en anden romantisk gestus, end det var før, fordi jeg nu skal klare mig for væsentligt færre penge,” forklarer Andreas.

Parret fortryder dog ikke valget om at få fællesøkonomi og er glade for beslutningen og de positive ting, den har båret med sig.

Parrets bedste råd: snak med hinanden

Overvejer du og kæresten at tage parforholdet til et ‘next level’ med fællesøkonomi? Her får du Carina og Andreas’ bedste råd til, hvordan I kommer igang med at flette jeres bankkonti sammen til én:

Penge kan være et ømt emne mellem par. Vær forberedt på at tage de svære snakke med hinanden og find svar på spørgsmål, såsom hvordan I fordeler lommepengene mellem jer, hvad I betaler fra de fælles udgifter, og hvordan I planlægger jer ud af pengeskænderier”, afslutter Carina og Andreas.

Fællesøkonomi ‘light’ med Spiir

Spiir spouse fællesøkonomi

Har du og din kære allerede fællesøkonomi, eller har I måske fået lyst til at springe ud i det? Så kan I starte med en ‘light’ version i Spiir. Med hver jeres Spiir konto kan i nemlig flette jeres penge sammen i en fælles pulje, uden at I skal til at skifte til den samme bank.

I Spiir kan I se hinandens konti og transaktioner og få alle fordelene ved forbrugsmål, kategorisering, månedsoversigter, quiz og alle de andre automatiske features, der hver dag vil gøre jer super kloge på, hvordan I bruger jeres fælles penge. Så har I et godt grundlag for at blive enige om, hvordan I har lyst til at bruge jeres fælles penge. Det er fællesøkonomi på den smarte måde.

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.