Budgetskema

Feriepenge for dummies

Karen Johanne Iversen 16-07-2018

Det er tirsdag formiddag, og du sidder på kontoret og dagdrømmer om den næste ferie, du skal på. Mmmmh. Måske går turen afsted til sydens sol med pool, palmer og farverige cocktails? 🌴

Selvom du skal punge ud for flybilletter, isvafler og sangria, bliver næste lønudbetaling højest sandsynligt ikke lavere, fordi du forlader kontorstolen i et par uger. I Danmark har vi nemlig en ferielov, der giver os ret til at holde fem ugers betalt ferie om året. Ka-ching!

Men hvordan optjener du feriepenge? Er ferieåret noget andet end kalenderåret? Og hvordan får du udbetalt dine feriepenge fra FerieKonto?

Slå benene op, snup en kop kaffe og læs med her, hvor vi forærer dig alt det, du skal vide om dine feriepenge 💰✈️

Ferieår: Hvornår skal kufferten pakkes?

Kalenderår og ferieår - hvad dælen er forskellen?

Jo, nu skal du høre: du optjener dine feriepenge i kalenderåret, som går fra den 1. januar til 31. december. Den pose penge, du får skrabet sammen i den periode, kan du herefter bruge i dit ferieår, som løber fra den 1. maj til 30. april.

Det vil sige, at de penge, du optjener fra januar til og med december 2018, kan du bruge fra maj 2019 til og med april 2020. Det er samtidig i denne periode, at du kan finde badetøjet og solcremen frem og holde ferie. Det er det, der kaldes forskudt ferie.

Denne model bliver dog erstattet af en ny ordning om et par år 👇

Den nye ferielov

Fra september 2020 træder den nye ferielov i kraft, der bygger på det, der kaldes samtidighedsferie. Det betyder, at du kan holde ferie med det samme i takt med, at du løbende optjener den. Vil du vide mere? I denne video forklares det hvorfor, hvordan og hvorledes det fungerer med den nye ferielov.

Inden den nye ferielov træder i kræft, bliver der indført en såkaldt overgangsordning. Det betyder, at den ferie, du har optjent i perioden 1. september 2019 til den 31. august 2020 'fryses', så de hverken kan blive udbetalt eller holdes ferie for. I stedet får du de optjente feriepenge fra denne periode udbetalt, når du forlader arbejdsmarkedet. I stedet afholder du betalt ferie for de penge, der er optjent i den nye model for samtidighedsferie.

Hvorfor denne overgangsordning, spørger du måske?

Fordi man på den måde sikrer, at du kan afholde dine fem ugers betalte ferie i overgangsåret samtidig med, at din arbejdsgiver ikke skal punge ud for både ferie optjent gennem den forskudte ferie og samtidighedsferien, hvilket ville svare til ti ugers ferie på bare ét år.

Men hvordan optjener du feriepenge? Nu skal du høre:

Hvordan optjener du dine feriepenge?

I Danmark er din arbejdsgiver forpligtet til at betale feriepenge til dig. Nice, ik’?

Som lønmodtager i Danmark optjener du ifølge ferieloven 2,08 betalte feriedage for hver måned, du arbejder. Det svarer til fem uger på et år, og tre af ugerne kan du endda få lov til at holde sammenhængende, så din planlagte roadtrip rundt i USA ikke skal afbrydes undervejs 😎

Der findes som hovedregel to modeller for, hvordan du kan optjene dine feriepenge alt afhængigt af, om du er måneds- eller timelønnet.

Månedslønnet: Ferie med løn og ferietillæg

Har du et klassisk 37-timers job med en dertilhørende fast løn, der hver måned tikker ind på kontoen? Så har du højst sandsynligt det, der hedder ferie med løn og ferietillæg.

Det betyder ganske enkelt, at du får din sædvanlige, faste løn hver gang, du siger ‘adios’ til kollegerne og tager afsted på ferie. Der er dog lige et par betingelser, der skal overholdes, hvis du skal have ret til ferie med løn:

  • Der skal være mindst én måneds opsigelse fra din arbejdsgiver
  • Du skal have fuld løn på søndage og helligdage
  • Du skal have fuld løn, hvis du er syg og må tage et par dage under dynen.

Kommer du direkte fra skolebænken som nyuddannet? Ja, så går der lige lidt tid, før chefen punger ud til ferien. Du skal nemlig have været ansat hos din arbejdsgiver i både optjeningsåret og ferieåret, før du kan holde ferie med løn, og der kan så at sige gå op til 16 måneder, før du kan gå på betalt ferie.

Indtil da skal du selv betale ferien af egen lomme, og din arbejdsgiver trækker som hovedregel 4,8% af din månedsløn for hver feriedag, du holder. Har du optjent feriepenge fra et tidligere job, kan du heldigvis stadig bruge dem, når du holder ferie.

Men fra september 2020... kan du som ny på arbejdsmarkedet allerede holde betalt ferie fra starten af din ansættelse. Denne regel træder i kraft som en del af den nye ferielov.

Får du ferie med løn, har du som hovedregel også automatisk ret til et lækkert ferietillæg på 1% af din løn i optjeningsåret. Du får senest tillægget udbetalt, når din ferie begynder, og det er din arbejdsgiver, der står for at udbetale tillægget til dig.

Timelønnet: Feriegodtgørelse

Har du et studie- eller deltidsjob, hvor du skal registrere dine arbejdstimer? Så får du højest sandsynligt det, der hedder feriegodtgørelse.

Det betyder, at for hver måned du arbejder, optjener du 12,5% i feriepenge af din samlede løn. Tjener du eksempelvis 10.000 kroner på en måned fra studiejobbet, svarer det til, at du har optjent 1.250 kroner i feriepenge. Der skal dog lige trækkes skat af de 1.250 kroner, inden du får glæde af dem.

Når du skal holde ferie, får du - i modsætning til ‘ferie med løn’-modellen - udbetalt det beløb, der svarer til de feriedage, du holder. Men hvordan får du udbetalt dine feriepenge?

Keep reading 👇

Lynguide: udbetaling af feriepenge

Nu er det med at spidse ører, hvis du vil have penge til ferien. De bliver nemlig ikke automatisk sat ind på din konto, men det er derimod dit eget ansvar at søge om at få dem udbetalt.

Du kan tidligst få dine feriepenge udbetalt til din NemKonto fire uger før den første feriedag i ferieåret - altså den 1. maj. Hvis du bestiller dine feriepenge mindre end fire uger før din første feriedag, bliver pengene til gengæld udbetalt inden fire bankdage.

Du søger om feriepenge på borger.dk. Her får du en detaljeret step-by-step-guide til, hvordan du søger om udbetaling af dine feriepenge. Så bliver du holdt i hånden gennem hele processen.

Hvis din chef indberetter feriepenge til ACF (som står for Arbejdsmarkedets Centrale Ferieregister), kan du ikke bestille dem via borger.dk. Du skal i stedet bruge et feriekort, som bliver sendt til din e-boks.

Oftest stillede spørgsmål om dine feriepenge

Så langt, så godt 😊 Her opsummerer vi de vigtigste pointer, så du ikke forlader indlægget uden at have tjek på alle detaljerne om dine feriepenge.

Hvordan optjenes feriepenge?

Du optjener 2,08 feriedage for hver måned, du arbejder. Det svarer til fem ugers betalt ferie på et år.

Hvis du får ferie med løn og ferietillæg, får du din sædvanlige, faste løn, når du holder ferie plus et tillæg på typisk 1% af din løn. Tillægget udbetales til dig, inden du afholder din ferie.

Får du i stedet feriegodtgørelse, optjener du 12,5% i feriepenge af din samlede løn for hver måned, du arbejder. Pengene skal du søge om at få udbetalt på borger.dk eller gennem det tilsendte feriekort i din e-boks.

Hvornår får man feriepenge?

Du kan tidligst få dine feriepenge udbetalt fire uger før første feriedag, som officielt er den 1. maj. Du kan dog også få dem udbetalt senere i løbet af ferieåret, og så kan du se pengene på kontoen i løbet af fire bankdage.

Skal man betale skat af feriepenge?

Ja, du skal (desværre) betale skat af dine feriepenge. Heldigvis bliver der trukket skat af pengene, før du får dem udbetalt, så arbejdet bliver helt automatisk gjort for dig.

Hvor kan jeg se mine feriepenge?

Du kan se dine optjente feriepenge på borger.dk og på din lønseddel.

Er du gået fra ‘dummie’ til ‘pro’? Vi håber i hvert fald, at denne guide har gjort dig klogere på dine feriepenge ☀️😎


Kilder:

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.