Pengevaner

En dag i storforbrugerens sko

Cecilie Asaa 01-02-2016

Hvilken type er du, når det kommer til at bruge penge? Kan du godt lide at have en stak tusindelapper gemt under madrassen til dårlige tider? Eller har du tømt dit dankort, inden du når til den femte i måneden?

Uanset hvilken type du er, er der god læring i at forstå dine egne vaner og handlemønstre. Du opfører dig på en bestemt måde, både fordi du er den, du er, men også ud fra hvad du har lært hjemmefra eller ved at se på andre.

Ved at forstå, hvorfor penge ikke rager dig det store, eller du ikke kan holde nallerne fra en god handel, kan du blive bedre til at ændre de vaner og mønstre, du ikke bryder dig om.

Dette indlæg handler om storforbrugeren. Læs også om de fire andre typer:

Nu til storforbrugeren...

Apple har netop frigivet deres nyeste skud på stammen af MacBooks. Som storforbruger har du ikke kunnet tænke på andet siden Appledirektør Tim Cook tonede frem på skærmen og annoncerede de nyeste produktopdateringer, end at du må have fat i dette spritnye gadget.

Det er godtnok ikke mere end et års tid siden, at du sidst brugte 15.000 kr. på den dengang nyeste MacBook. Men du må og skal bare eje den nyeste model.

Også selvom du ikke lige har de mange tusinde kroner, det kommer til at koste dig, her og nu.

Du var nemlig ude at shoppe stort på lønningsdag for en uge siden. Og du faldt over en røvlækker designerstol, du bare måtte eje.

Det der med at have en opsparing ser du stort på. Du tjener jo godt, så pengene kommer rullende hele tiden. Hvorfor bruge tid på at bekymre sig om at have penge nok? Du gider ikke planlægge og sætte i system. Det er for gniere og småborgerlige pjok. Din indstilling er, at penge er til for at forsøde tilværelsen. Så herregud hvis de sidder lidt løst på dig.

Der har da været tidspunkter, hvor du har fortrudt et ekstravagant køb. Heldigvis er kassekreditten kommet til din undsætning flere gange. Hellere leve lidt af havregrød i nogle dage end at gå glip af en lækker ny ting.

Det er ikke fordi, du udelukkende bruger pengene på dig selv. Du har inviteret kæresten ud at rejse, taget vennerne med på en bytur, hvor der ikke manglede noget, og givet din mor den køkkenmaskine, hun ønskede sig. Du bliver lige så glad i låget af at forsøde tilværelsen for andre som af at købe til dig selv.

Men nu gælder det den nye MacBook. Mon ikke det går an at slippe de penge. Om tre uger er det lønningsdag igen, og kreditten holder nok til det så længe.

Læs også: På indkøb med sparegrisen

Lær dig selv at kende som økonomisk type

Dette indlæg er en del af en serie, hvor Spiir beskriver fem økonomiske personlighedstyper baseret på Bethany and Scott Palmers teori fra bogen "The 5 Money Personalities: Speaking the Same Love and Money Language”.

Som så mange andre beskrivelser af typer, er de fem typer grove kategorier. Lås dig ikke fast på én af dem. Du handler sikkert på én måde i visse situationer og på en anden i andre.

Men måske indlæggene kan gøre dig bedre til at spotte dine økonomiske handlemønstre og ændre på det, du finder uhensigtsmæssigt.

Benyt dig også af en bruger i Spiir til at gennemskue dine økonomiske vaner og lave om på dem. Spiir giver dig blik for dine penge.

Læs også:


Kilder:

Daily Finances beskrivelse af Bethany and Scott Palmers fem penge personaliteter fra "The 5 Money Personalities: Speaking the Same Love and Money Language”

Bielard, Biehl og Kaisers fem-vejs model

Jysk Analyses forbrugertyper

Berlingske: Ud med forbrugertyper, ind med forbrugermissioner

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.