Pengevaner

Kend dit forbrug og kend dig selv

Vivienne Bruun 07-01-2015

Din økonomi handler ikke kun om indkomst og udgifter. Den handler også om den måde, du lever på, hvem du er og vores jord. Og hvorfor skriver vi om det på vores Spiir-blog? Fordi vi gerne vil sætte fokus på sammenhængen mellem, hvordan vi bruger vores penge, og hvordan vi bruger jordens ressourcer.

Dit forbrug har ikke kun betydning for din bundlinje. Dit forbrug har også betydning for miljøet og de ressourcer, som jorden har at give af. Det er naturligvis sat op i et meget stort billede, men en del af Spiirs vision er at gøre dig opmærksom på dit forbrug.

Læs også: Få sikker succes med dit budget i 2015

Ikke for at løfte en pegefinger over for dig, men fordi det er langt de fleste menneskers ønske at være gode ved naturen.

Faktum er, at vi mennesker er styret af vaner og impulser, og det gør det rigtig nemt for virksomheder at sælge os ting, vi ikke har brug for. Mange bliver overraskede, når de får et klart billede af deres forbrug. Det bliver til et spejl på, hvordan deres liv er skruet sammen.

De fleste ændrer deres vaner, når det står tydeligt frem, hvordan deres forbrug er styret af vaner. Man opdager ikke, at man faktisk bruger 1000 kr. om måneden på to-go kaffe. Og plastikposerne fra supermarkedet, som er så skadelig for miljøet - først at producere og så at slippe af med igen - kan koste dig op til 1500 kr. om året.

Vi vil alle sammen gerne tjene penge, og vi vil også rigtig gerne passe på vores jordklode, men vi opdager ikke, hvordan vi skader den, før vi bliver bekendt med vores forbrug.

Du kan hurtigt inddele dit forbrug i kategorier med onlinebudgettet Spiir

Læs også: Hvad er et budget egentlig?

Din adfærd kan overraske dig

De fleste brugere på Spiir er mere interesseret i at kende og følge med i deres vaner, end i deres penges vandring. Det er muligt at bundlinjen er den største motivation for at oprette en bruger, men interessen ligger i at følge med i sin egen adfærd.

Vi mener ikke at man skal defineres af sit forbrug - men faktum er, at det bliver vi. Den måde, vi bruger vores penge på, fortæller også, hvordan vi prioriterer. Men det er ikke sikkert at den definition, vores forbrug afslører, er en vi ønsker.

Med kendskab til vores eget forbrug, kan vi bedre forstå, hvilken adfærd den afslører, og derfra kan vi ændre den, så den afspejler det menneske, vi ønsker at være.

Dét er det Spiir ønsker at give mulighed for.

Læs også: Gode spareråd hvis du ikke er verdensmester i madplaner

Den du er, skal stemme overens med dit forbrug

Flere undersøgelser viser, at når mennesker bliver klar over deres forbrug, så ændrer de det. Ofte til gavn for deres pengepung, men også for vores jord og natur. Man passer bedre på sine ting i stedet for at smide ud og købe nyt, hvilket sparer penge og ressourcer.

Læs også: 3 grunde til at du ikke lavede budget i 2014

En stor gevinst er, når man kan give sin viden videre til sine børn og opdrage dem til at passe på deres egne og naturens ressourcer. I dette indlæg kan du få gode tips til at inddrage dine børn, og lære dem om økonomi.

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.