Sparetips

Butikkernes snedige juletricks, der får dig til at købe mere

Caroline Sølver 13-12-2018

Du står i butikken og skal finde en gave til din søster. Her er fint pyntet op, fra højtaleren lyder din yndlingsjulesang, og du kan næsten smage de brændte mandler fra duften ude på Strøget. Din søster ønsker sig en parfume. Men hvad er nu det? For bare 120 kroner ekstra kan du få parfumen med en bodylotion i en fin gaveæske? Den ryger direkte i indkøbskurven!

Julen koster knaster, og butikkerne gør det mere end nemt at bruge penge. De skaber en dejlig julestemning og lokker med fristende tilbud, der giver dig lyst til at købe mere.

Vil du komme helskindet gennem december og stadig have penge kontoen, når du hopper ind i 2020? Her guider vi dig til seks tricks, forretningerne bruger i julen, der får dig til at swipe kortet en ekstra gang.

1. Den søde julestemning

Julen er dyr

Der er skruet godt op for julestemningen i butikkerne, shoppinggaderne- og centrene, når du skal ud og købe julegaver. Smukt pyntede butiksvinduer, nostalgisk julemusik og en liflig duft af gran og brændte mandler. Det skaber en stemning, der spiller på følelserne, og derfor kan du hurtigt komme til at lægge rationalen og den økonomiske fornuftighed væk, og i stedet være mere ‘løs på tråden’ med kortet, end du plejer. I dette mindset kommer du nemt til at bruge flere penge, end du havde regnet med.

I selve situationen kan det være svært at stoppe op, være ‘økonomisk klog’ og lægge alle de ‘nødvendige’ julesager og småkager fra dig, men det kan være, at dette afsnit kan hjælpe til at minde dig om at tænke en ekstra gang, inden du betaler for dine juleindkøb.

2. De lokkende gaveæsker

Butikkerne får dig til at bruge flere penge

Tilbage til parfumen fra din søsters ønskeliste. Den skal hun selvfølgelig have, men i butikken falder du over tilbuddet med gaveæsken til bare 120 kroner ekstra. What a scoop!

Men vi spoler lige tilbage. Hvis du uden problemer kan hoste op med 120 kroner ekstra for gaveæsken, så er det et godt tilbud. Men hvis du tænker en ekstra gang, er det så 120 kroner værd, at parfumen kommer sammen med en bodylotion, som egentlig ikke står på ønskelisten? Hvem får egentlig mest ud af det tilbud? Det gør butikken ved at tricke dig til at købe mere og dermed bruge flere penge.

Det sker også, at butikkerne samler fine gaveæsker med mini-udgaver af forskellige produkter. Du ser produkterne på et billede i tilbudsavisen og tænker: “nøj, et godt tilbud, alle de produkter for éns pris!”, men i virkeligheden betaler du for fem test-udgaver af produkterne.

Gaveæsker kan sagtens give mening. Det handler bare om at være sikker på, at du ikke betaler mere, end du bør, fordi du bliver snydt til at tro, at du får et godt tilbud.

3. Det velkendte i øjenhøjde

Et kendt trick, alle supermarkeder bruger, er at placere de dyre, genkendelige mærkevarer på hylderne i din øjenhøjde, så det er dem, du får øje på først. Dette kaldes også for eksponeringsfælden. Hvis vi tager dette trick væk fra supermarkedet og bruger det til juleshoppingen, kan det forklares sådan her:

Din mor ønsker sig en vase. Det er ikke specificeret hvilken. Du tænker automatisk, at den skal være fra Kähler eller Royal Copenhagen, og selvom du ikke rigtigt har råd, så bliver det de mærker, du går efter, fordi det er dem, du kender. Det er også dem, der er fremhævede i interiørbutikkerne og isenkræmmerne. Men husk: Du sagtens kan få mange andre fine vaser (og andre ting!), der koster en brøkdel af dem, de kendte mærkevarer koster. Det handler bare om at kigge på hylden lige under eller over dem med mærkevarerne.

4. Julegodter skal der til

Butikkerne får dig til at bruge flere penge i julen

Den står på juleshopping, og der er selvfølgelig skruet op for den dejlige julestemning. Du går forbi manden, der sælger brændte mandler og skal naturligvis have en pose med.

Orv, madmarkedet har et tilbud med glögg og æbleskiver for 50 kroner. Det kan du ikke sige nej til! Nu er du allerede godt i gang med at svinge kortet, så du køber også lidt julegodter med hjem.

Der er rigeligt med udgifter i julen, og når du først er i gang med at bruge penge, er det meget nemmere lige at købe én til, og så én til, og så lidt mere.

Der skal selvfølgelig være plads til julehygge med godter og gaver i julen, men for mange lækkerier kan hurtigt både gå ud over taljemålet og bankkontoen ;-)

5. Lokkende smagsprøver

Sådan sparer du penge i julen

“Kunne du tænke dig at smage vores nye variant med magisk støv fra Julemandens kane?”, spørger den søde, smilende salgsassistent. Spøg til side, men spørgsmålet om smagsprøven er reel nok. Du takker pænt ja, og ih, hvor smager den nye variant da godt! Den ryger straks i kurven.

Smagsprøver er en genial måde for butikkerne at markedsføre deres produkter og give dig en god grund til at købe deres varer. Nu har du jo selv smagt dem og kan bekræfte, at de smager godt.

Tip: Stop op og spørg dig selv, om det virkelig er noget, du har brug for, eller om det egentlig bare er den lille smagsprøve, der lokker dig til at bruge flere penge.

6. Glem ikke januarudsalget

En sand historie: Min veninde fik engang en lækker dobbeltdyne i julegave. Efter jul ville hun ud i samme butik og købe nye hovedpuder. Her så hun dynen helt magen til på januarudsalg med et 50% tilbudsskilt hæftet på. Næsten for godt til at være sandt? Ikke desto mindre hentede hun sin nye, endnu ubrugte dyne, byttede den og fik pengene tilbage og købte i stedet dynen til halv pris. Sådan tjente hun penge på sin egen julegave!

Du kan selvfølgelig ikke være sikker på at de ting, du køber eller får i gave, vil komme på januarudsalg, men ovenstående historie er et meget godt eksempel på, at det kan være en god idé at klappe hesten, hvis du får lyst til at over-shoppe og forkæle dig selv i juletiden. Vent til januarudsalget ;-)

Julen er på mange måder en stor forbrugsfest. Det er så hyggeligt at købe og give gaver til dem, du holder af, men der kan også meget hurtigt gå unødvendigt overforbrug i den.

For at undgå økonomiske tømmermænd i januar, fordi butikkernes juletricks har fået dig til at shoppe amok, kan disse tips forhåbentligt hjælpe dig til at overveje en ekstra gang, inden du går fra butikken med fyldte shoppingposer. Glædelig jul! 🎄

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.

“Spiir er en sund øvelse for stort set alle”