Det er onsdag aften, og du sidder og slår mave efter et dejligt aftensmåltid. Tilbage i gryden ligger fem kartofler, og på spækbrættet ligger en sørgelig, lille kødrest.

Hvad gør du nu?

1) Finder tupperware-bøtterne frem og gemmer resterne?
2) Smider resterne ud, fordi du enten ikke ved, hvad du skal bruge dem til, eller fordi der er så få rester tilbage, at de ikke kan udgøre et helt måltid?

Svarer du 2, selvom du helst ville svare 1? Du er ikke alene. For ifølge FN’s fødevare- og Landbrugsorganisation, FAO, går en tredjedel af alt mad til spilde, og hvert år udgør det globale madspild 1,3 milliarder ton om året. Det er nok til at brødføde 3 milliarder mennesker 🤭

Heldigvis kan du sagtens omdanne dine madrester til nye, spændende retter. Og det bedste af det hele? Du sparer tid og penge, og så er du aktivt med til at mindske den globale opvarmning.

Her serverer vi dig opskriften på, hvordan du giver nyt liv til 9 typiske madrester 🥕🍽

Grøntsager

Typisk går der ikke mere end et par dage, fra du har købt dine grøntsager, til de begynder at hænge med mulen og miste deres saft og kraft. Heldigvis findes der retter, hvor grøntsagernes gode smag sagtens kan bruges, selvom de ikke er i topform:

  1. Kålwraps med blancherede hvidkålsblade
  2. Broccolimos, blomkålspuré og tomatsauce
  3. Suppe med eksempelvis jordskokker, kartofler, porrer, blomkål, græskar og gulerødder
  4. Kødsauce og andre sammenkogte retter med gulerødder, svampe, løg og squash
  5. Æggekage og tærter med asparges, tomater, kartofler og peberfrugt

Kogte kartofler

Et par kogte kartofler fra aftensmaden hører på ingen måde hjemme i skraldespanden. Især ikke, når du har set, hvad du kan omdanne dem til:

  1. Brasede kartofler
  2. Kartoffelsalat
  3. Kartoffelmad med purløg og mayonnaise
  4. Som fyld i æggekage og tærter
  5. Kartoffelmos

Kød

Rester fra weekendens okseculotte, julemiddagens andesteg eller gårsdagens kødsauce. Se bare, hvad det kan blive tryllet om til:

  1. Kødsauce: Pitabrød, ovenpå pizza eller som fyld i ovnbagte peberfrugter
  2. Oksekød: Biksemad, som pålæg ovenpå rugbrød, ovenpå pizza
  3. Svinekød: Flæskestegssandwich og som pålæg ovenpå rugbrød
  4. And: Anderilette, pulled duck og thaisalat med andebryst
  5. Kylling: I salater og pastasalater, i pitabrød og i nachos

Ris

Hvem si’r, at ris bare skal betragtes som tilbehør til wokretten eller boller i karry? Næh nej, se bare her:

  1. Bland i farsbrød
  2. Bland i sammenkogte retter
  3. Fyld i suppe
  4. Rissalat

Brød

Tørt brød er virkelig ikke noget at råbe hurra for. Men faktisk skal der ikke særlig meget til at give det nyt liv. Her er et par forslag:

  1. Øllebrød
  2. Rugbrødschips
  3. Rasp
  4. Croutoner
  5. Bruschetta og toast

Moden frugt

Vi har alle prøvet at glemme en overmoden banan i tasken og et par rynkede æbler, der har ligget lidt for længe i frugtskålen. Men med en blender, juicer og ovn kan du hurtigt få velsmag ud af dine kedelige frugter:

  1. Smoothies
  2. Juices (du kan endda bruge frugtkødet)
  3. Banankage - jo mere modne bananer, des bedre.
  4. Sangria med jordbær, vindruer og appelsiner
  5. Bananpandekager
  6. Jordbær- og rabarbergrød
  7. Marmelade
  8. Æbler stegt på panden med kanel - perfekt som topping på grød eller skyr

Pasta

Vi er ude i samme situation som med ris. Du kan sagtens brugte pasta til andet end som tilbehør til kødsaucen. Voila:

  1. Pastasalat
  2. Ovnbagt pasta med grøntsager og gratineret ost
  3. Som fyld i suppe

Mejeriprodukter

Det varer ikke længe, før yoghurten bliver sur og mælken klumper. Her er et par forslag til, hvordan du kan udnytte slatter og rester af dine mejeriprodukter:

  1. Riv rester af skæreost og brug som topping på pizza, lasagne og madbrød
  2. Smoothies og milkshakes med yoghurt, skyr og mælk
  3. Koldskål med A383.
  4. Bagværk med ymer, A38 og skyr
  5. Bland feta, gedeost og andre hvide oste i salater

Grød

Havregrød, risengrød og risotto. Grød er lækkert i sig selv, men det kan meget mere end det. Se bare her:

  1. Grøddeller af risotto
  2. Risottokugler
  3. Klatkager af risengrød
  4. Koldhævede grødboller af havregrød
  5. Havregrødskiks

Er du blevet lidt klogere på, hvordan du kan omdanne dine rester til nye, spændende retter? Og er du klar til at gå i gang med at gemme, opbevare og genbruge? Stik klør fem i vejret og mærk den highfive, jeg giver dig ud gennem skærmen 🖐💚


Du har netop læst et indlæg fra Spiir. Hvis du kunne lide det, kan du sikkert også lide vores gratis budget-app. En sjov og intelligent penge-assistent, der automatisk gør dig klog på dit forbrug, så du kan læne dig tilbage og leve dit liv, som du ønsker det. Download appen nu.