Sparetips

Gode spareråd hvis du ikke er verdensmester i madplaner

Vivienne Bruun 13-12-2014

Er du god til at lægge madplaner og overholde dem?

Hvis ja, så ved du allerede, at du kan både kan spare tid og penge og undgå spild af mad ved at planlægge dine måltider. Er du på den anden side ikke så god til det, eller elsker du bare de dyrere impulskøb i supermarkedet, så læs du bare videre hér. Der er stadig måder, du kan gøre madlavningen lettere og billigere på.

Sådan laver du en madplan på 10 minutter

Et godt sparetip er at lave en mini kogebog med temaer for de forskellige dage og så variere opskrifterne fra uge til uge. Tirsdag kan være fiskedag, fredag italiensk mad osv. Søg på nettet eller i kogebøger efter gode opskrifter en gang imellem, og gem dem under de forskellige mad-temaer.

Læs også: To studerende. Mad til en uge. 300 kroner

Find mindst 5 retter af hver, så der er noget at vælge imellem. Så skal du kun bruge 10 minutter om ugen på at vælge opskrifterne ud og lave en indkøbsliste. Det tager selvfølgelig mere tid at lave kogebogen, men du kan selv vælge, hvor ofte du vil gøre det. Har du børn, kan de hjælpe med at finde gode opskrifter og vælge temaer (torsdag SKAL man for eksempel have pommes frites. Eller kål…)

Du kan også tænke over at lave en dag til reste-dag, og lave lidt ekstra dagen inden; det kan fx være den dag, hvor eftermiddagen er ekstra travl pga. fritidsaktiviteter. På den måde får du organiseret hverdagen en smule og sparer penge!

Sådan undgår du madspild

Hvis det der med at lægge planer ikke lige er din stil, er der hjælp at hente på nettet. Der er selvfølgelig alle de forskellige sites og supermarkeder, der gerne vil hjælpe dig med madplaner. Du kan tilmelde dig et hav af forskellige mailinglister, som sender madplaner til din indbakke op til flere gange om ugen.

Læs også: Sundhed på budget

Men ikke alle danskere har en hverdag, der kan planlægges for en uge ad gangen. Flere opskriftsamlinger på nettet har en ‘tøm køleskabet’ funktion, hvor du taster ind, hvad der tilfældigvis ligger i dit køleskab, og ud fra det får du et forslag til en opskrift. Prøv for eksempel dk-kogebogen eller madplaner. På den måde undgår du at smide madvarer ud, og det er et godt sparetip!

Brug Spiir til at se, hvor mange penge du bruger på "Dagligvarer". De fleste bliver overrasket over beløbet, pga. de varer som lige sniger sig med imens man handler.

Sådan undgår du at lave mad overhovedet

Hvis du overhovedet ikke gider lave mad, er mulighederne en del mere begrænsede. Men fortvivl ikke, der er stadig håb for, at du kan gå mæt i seng. Hvis du er stenrig, kan du selvfølgelig ansætte en kok eller spise ude. Er du derimod som de fleste af os, er her et par sparetips:

Lav en madklub med venner, familie eller nogen du slet ikke kendte på forhånd. Så får du engang imellem mad uden selv at skulle tilberede det. Det kunne også vise sig at være hyggeligt, måske?

Flyt i bofællesskab med fælles mad. Der er mange af dem, og der er ligeså mange forskellige måder at lave fællesspisning på.

Når du bliver nødt til det og skal ud og handle i sidste øjeblik, så sørg for at være mæt inden du når supermarkedet. En sulten kunde laver flere impulskøb.

Læs også: 6 tips til dig, der vil spare penge, når du spiser ude

Er du studerende og bor på kollegie, kan du lave en ordning, hvor I handler og spiser sammen. Det er billigere at handle og lave mad til flere, og I kan eventuelt få nogle rester ud af det. Det vil sikkert være et kærkomment forslag, da i alle kan spare lidt af SU'en.

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.