Familieliv

Tjekliste til baby: Så meget koster det at få et barn

Caroline Sølver 28-02-2019

For et par måneder siden viste graviditetstesten positiv, og siden den glædelige nyhed har dit hoved været fyldt op til randen med tanker om tjekliste til baby, babytøj, barnevogn og bleer. Det kilder i maven af spænding. Snart lander storken med en stor gave - du skal være forælder!

Men til den kildrende fornemmelse i maven tilhører der også lidt nervøsitet. Der er nemlig nok at bekymre sig om, når du skal være forælder. At have en baby koster nemlig penge.

Heldigvis har vi to gode nyheder til dig:
1. Vores guide til børnepenge - dem er du så heldig at modtage, når du bliver forælder.
2. Vores tjekliste til baby - Her får du nemlig en komplet guide til, hvad det koster at få et barn.

Hvad koster det at få et barn?

Hvad koster et barn

Det er selvfølgelig ikke nemt at give et entydigt svar på, hvad det egentlig koster at få et barn. Det kommer an på et utal af faktorer såsom økonomi og levestandard. Dog kan vi hente lidt hjælp fra en undersøgelse fra Rockwool Fondens Forskningsenhed og Center for Alternativ Samfundsanalyse fra 2016, der viser, at et barn i alderen 0-18 år koster minimum 3.200 kroner om måneden eksklusiv udgifter til daginstitution. Med det minimumsbudget kan man opretholde en beskeden levestandard i Danmark ifølge undersøgelsen.

Regner vi på, hvad et barn vil koste fra første til 18. leveår, ligger tallet på 700.000 kroner på et minimumsbudget. Analysen viser også, at hvis vi i stedet tjekker tallet for et normalbudget, koster det 1,36 millioner kroner at have et barn fra 1.-18. leveår.

Det er altså ikke billigt at sætte et barn i verden. Men med en oversigt over dine penge, et solidt budget og denne tjekliste til baby kan du komme rigtig langt. Du kan også få inspiration fra Rockwool Fondens minimumsbudget-beregner, der viser, hvor mange penge der skal i kassen hver måned, alt efter hvor du bor og hvor mange børn, du har.

Det er altså svært at vurdere præcist, hvad et barn vil koste dig. Dog kan du vælge at se på de månedlige 3.200 kroner som et pejlemærke, du som minimum skal forvente at have råderum til i din økonomi, når du bliver forælder.

Tjekliste til baby - hvilket babyudstyr er ‘need to have’?

Tjekliste til baby

En helt ny verden åbner sig, når du skal være forælder, og pludselig er du i gang med at Google babyudstyr og tjekliste til baby til den helt store guldmedalje. “Hvad er den bedste ble?”, “hvilken sut skal jeg købe?”, “vikle, barnevogn eller klapvogn?”.

Du kan hurtigt storme ud og købe alt muligt babygods, som du tror, du har brug for. Eller du kan holde dig til vores tjekliste til baby:

Tjekliste til baby: Her er en oversigt over nødvendigt ‘need to have’ babyudstyr:

  • Babytøj. Hvor meget og hvor dyrt afhænger af, om du køber tøjet brugt eller om det skal være mærkevaretøj. Her er en fin oversigt over hvor meget babytøj, din baby egentlig har brug for.
  • Autostol til når baby skal med ud at køre.
  • Puslebord og puslehynde til puslebordet. Der findes et kæmpe udvalg af pusleborde - lige fra de udgaver, der skal hænges op på væggen og kan klappes ud og til dem, der er en form for kommode-møbel i sig selv. Du kan også vælge at skabe dit eget puslebord på en flade i dit hjem, hvor du blot lægger en puslehynde over.
  • Sager til puslebordet (babyolie, zinksalve, klude og vådservietter, termometer).
  • Bleer. Et godt tip er, at du ikke stormer ud og køber et lager af bleer, før du ved, hvilken størrelse din baby bruger, eller hvis du hurtigt efter barnets ankomst finder ud af, at du har et blemærke, du foretrækker. Vil du være grøn? Så kan du også undersøge stofbleer, der kan vaskes efter brug. De vil på sigt være en god investering, hvis du orker at gå i gang med sådan et projekt.
  • Babybadekar.
  • Sutter. Det kan være en god idé at købe et par forskellige sutter, så der forhåbentlig er en iblandt, som din baby vil kunne lide.
  • Barnevogn (samt regnslag og myggenet). Der findes utallige typer barnevogne, og hvilken barnevogn du vælger, er op til dig og dine præferencer.
  • Lift. En lift gør livet med baby nemmere, da det på den måde er nemt at have din baby med rundt, når du skal besøge familie eller på indkøb. Babynest. Til når baby skal sove. Den er især nyttig til lure, eller hvis du deler seng med din baby.
  • Dyne og sengetøj.
  • D-dråber. Babyer skal gerne have d-dråber, fra de er to uger gamle. De kan købes på Apoteket eller i Matas.
  • Sutteflasker.

Det er svært at svare helt præcist på, hvad der er ‘need to have’ og ‘nice to have’ fra denne tjekliste til baby, når familien vokser. Der er for eksempel forældre, der ikke vælger at købe en barnevogn, fordi de vil bære babyen i en vikle. Denne tjekliste til baby er altså blot til inspiration.

Tjekliste til baby - Hvilket babyudstyr er ‘nice to have’?

Tjekliste til baby - det skal man bruge

Nu har vi gennemgået det babyudstyr, som du højst sandsynligt kommer til at behøve. Nu til de ting, som måske kan gøre livet med baby nemmere, men som ikke nødvendigvis er absolut ‘need to have’:

  • Blespand. En skraldespand beregnet til udsmidning af bleer. Du kan sagtens bruge din normale skraldespand.
  • Slyngevugge.
  • Brystpumpe.
  • Pusletaske. Du behøver ikke nødvendigvis en pusletaske, da du sagtens kan bruge en helt normal taske eller rygsæk.
  • En decideret ammepude. Du kan erstatte denne med en almindelig dyne eller pude.
  • Babyhåndklæde. De søde små håndklæder med hætter. Du kan sagtens bruge et ganske normalt håndklæde.

Det kommer altså helt an på din holdning og dit budget, hvad du synes, du har brug for fra denne tjekliste til baby. Og husk også, at så længe, du har indkøbt ‘the basics’, så kan tiden med din nyfødte hurtigt vise, hvad du i virkeligheden får brug for. Hvis du efter et par uger finder ud af, at det vil være rart med en blespand, står der intet i vejen for, at du til den tid smutter ud og køber en.

Spar penge med baby - køb brugt!

Spar penge med baby og køb brugt

Nu har du travet dig igennem den vejledende tjekliste til baby med inspiration til hvilket babyudstyr, du får brug for. Puha, det bliver dyrt, tænker du måske. Men vent lige engang! Der er nemlig gode muligheder for at spare penge på babyudstyr:

  1. Søg hjælp hos dit netværk. Har du en stor omgangskreds med familie og venner, der allerede er forældre? Det kan være, at de har en masse babyudstyr liggende på loftet, som de vil sælge billigt, eller endnu bedre, som du må låne eller overtage, så du kan udfylde din egen tjekliste til baby. Tjek!

  2. Køb brugt! Masser af babyudstyr skal kun bruges i en meget kort periode, fordi babyer vokser så hurtigt. Der er derfor en hel verden af brugt babyudstyr, der er klar til en ny familie. Søg eksempelvis på Reshopper eller eller gå på udkig hos dine lokale genbrugsbutikker såsom Mødrehjælpen og Røde Kors.

Og så lige et godt tip på vejen! Du kan med fordel søge vejledning i babyudstyrs-butikkerne. Hvis du føler dig tabt i barnevogns-junglen, kan du besøge en forretning, der sælger barnevogne og spørge de ansatte om hjælp. Når du forhåbentlig, med deres vejledning, er kommet nærmere en beslutning om hvilken barnevogns-model, der skal flytte ind hos dig, kan du søge efter barnevognen brugt, og du har lynhurtigt sparet mange tusinde kroner på din tjekliste til baby.

Babyudstyr og barnedåb: Engangsudgifter når du skal være forælder

Udgifter når du venter dig

Når du venter dig, er der forskellige udgifter forbundet med din tjekliste til baby. De kan deles op i engangsudgifter, faste udgifter og løbende udgifter.

Engangsudgifter indebærer blandt andet det babyudstyr, du skal anskaffe dig. Vælger du at skære det babyudstyr, du vil anskaffe dig, ind til benet, så du kun køber det absolut mest nødvendige og samtidig køber det brugt, kan det gøres meget budgetvenligt. Hvis du på den anden side giver den hele armen, køber stort ind og vælger de fineste baby-mærkevarer, vil det kunne mærkes i budgettet.

‘Basic’ babyudstyr koster et sted mellem 10.000-25.000 koster at anskaffe. Men som vi allerede har skrevet ovenover, kan du også gå på jagt i genbrugsbutikkerne og udnytte dit netværk, når du skal skaffe sagerne fra din tjekliste til baby. Måske er du heldig at kunne arve eller købe en masse gode babyting til få penge.

Og så en lille fordel, der er hver at huske! Jo flere børn, du får, jo billigere bliver hvert barn. Du kan nemlig genbruge alt det babyudstyr, du i forvejen har anskaffet dig fra tjekliste til baby, når du skal være forælder næste gang. Det er da en god grund til at få storken forbi en gang eller to mere ;-)

Et par måneder efter baby er landet, ønsker du måske at fejre med en barnedåb eller en navngivningsfest. En fejring koster også knaster.

Dagpleje og dagligdag: Faste udgifter til baby

Nu kommer vi til de faste udgifter, du vil kunne mærke i budgettet hver måned, når du forøger din familie. Skal din baby i dagpleje eller daginstitution, skal du af med cirka 3.000 kroner om måneden. Når det så er tid til børnehave, koster en plads omkring 2.000 kroner. Også her er det billigere, hvis du har flere børn. Der er nemlig søskenderabat, så lillesøster- eller bror får halv pris på deres børnehaveplads. Denne ordning gælder også for dagpleje, vuggestue, fritidsinstitution og privat børnepasning.

Det kan også være, at du vil starte en børneopsparing til dit nye familiemedlem. Alt efter hvor meget, du vil indsætte på denne opsparing, bliver det også til en fast udgift i budgettet.

Sidst men ikke mindst vil husholdningens forbrug af el, vand og ikke mindst forsikringspriserne stige, når der flytter et nyt familiemedlem ind.

De faste udgifter, der vil ændre sig og blive tilføjet i takt med velkomsten af en baby i familien, skal altså medregnes i budgettet, så der er styr på skejserne!

Babymad og børnetøj: Løbende udgifter til baby

Løbende udgifter til baby

Og så er der alle de babysager, som du hist og her skal have til din baby. Her kan nævnes bleer, mad, børnetøj såsom en ny flyverdragt til den kolde vinter og nye sparkedragter, når baby er vokset ud af de gamle.

Hvor meget de løbende udgifter løber op i, kommer helt an på, hvordan du lever med din baby, og hvordan din tjekliste til baby ser ud. Vælger du genbrugelige stofbleer? Laver du din egen babymos, eller foretrækker du supermarkedets udgave? Køber du brugt eller nyt? Disse er faktorer, der kan være med til at bestemme, hvor meget de løbende udgiver til baby vil løbe op i.

En ting er dog stensikker: Det er ikke gratis at sætte børn i verden. Men der er mange måder at være forælder på, og der er mange måder at bruge penge på. Så længe du gør dig nogle tanker om, hvordan det skal foregå hjemme hos dig, hvordan din tjekliste til baby skal se ud, og hvordan du ønsker at bruge dine penge, når baby ankommer, så skal det hele nok gå 💙

Kilder:

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.