Budgetskema

Tips til en velsmurt privatøkonomi i det nye år

Cecilie Asaa 25-12-2015

Julen er overstået og et nyt år nærmer sig. December er for mange en dyr måned, og midt i juleræset kan du let glemme, at januar er en mindst lige så dyr måned at komme igennem.

I januar skal du typisk betale flere regninger, og har du ikke lagt penge til side, kan det komme som et chok.

Få overblik over dine penge med en bruger i Spiir

Samtidig frister butikkerne med gode tilbud i januarudsalget, og det kan være svært ikke at komme til at købe noget, selvom det er småt med pengene.

Vi guider dig igennem nogle af de ting, du kan gøre, for at din privatøkonomi er velsmurt på falderebet til årsskiftet.

Læg et budget og kom regningerne i forkøbet

Hvis ikke du i forvejen har et budget, så er det en rigtig god ide at gøre status over din økonomi for det forgangne år og få gang i et budget for det nye.

Med et budget kan du komme regninger i forkøbet i det nye år, så du ikke står med kedelige overraskelser, når de dumper ind i mailboksen.

Januar er måneden, hvor der kan dukke mange regninger op som el-, vand- og varmeregninger. Dine forsikringspolicer og kontingenter skal måske fornyes, der kan være huslejestigninger at tage højde for.

Med et budget lægger du penge til side hver måned til disse regninger, og det bliver derfor ikke så stor en udskrivning, når regningerne skal betales.

Læs også: Guide - lær at lægge budget trin for trin

Gennemgå dit årsforbrug

Har du et budget i forvejen, er det nu, du kan gøre status over årets forbrug.

Passer dit budget med hvor mange penge du faktisk bruger? Har du brugt mere eller mindre, end du havde regnet med? Har du fået en lønstigning eller optaget et nyt lån? Reguler dit budget, så du er klar til det nye år.

Sæt også nye økonomiske mål. Måske vil du holde igen med at købe slik, spare op til en ferie eller blive bedre til at tjekke op på dit forbrug i løbet af året. Tag det med i budgettet allerede nu.

Flyt overskud til et sted det gør mere gavn

Er du heldig, at der er et fornuftigt overskud på kontoen, når alt er opgjort ved årsskiftet? Overvej om du kan flytte pengene et sted hen, hvor du får mere ud af dem end en lønkonto, der ikke giver et særlig godt renteafkast.

Du kan for eksempel betale ekstra ind til din pensionsopsparing. Eller betale af på et lån. Eller sætte pengene i aktier og håbe på, at de avler flere penge.

Har du børn, kan du give dem et arveforskud. Eller du kan starte en opsparing til en ferie langt væk.

Gennemgå din forskudsopgørelse

Skat har sikkert sendt dig en reminder om at tjekke din forskudsopgørelse i slutningen af året.

Forskudsopgørelsen er en vurdering af, hvor meget du skal betale i skat det kommende år, ud fra hvad du får i løn, har af fradrag, renteudgifter og så videre.

Kom godt i gang med det nye år ved at få skrevet de rigtige tal på forskudsopgørelsen. Ellers kan du komme til at betale for meget eller for lidt i skat hver måned. Du gider ikke et skattesmæk året efter, hvis du kan undgå det.

Forskudsopgørelsen kan du regulere hele året. Får du eksempelvis nyt job og ny løn i marts, er det godt at tilpasse opgørelsen.

Er dine bank- og forsikringsvilkår up to date?

Det er en god ide ind imellem at tjekke dine forhold i banken, vurdere dine forsikringsvilkår eller tage dit elforbrug op til revision.

Måske du kan finde lidt tid til det, inden det nye år går løs.

Tjek om dine forsikringer dækker, som du ønsker. Indhent tilbud fra andre selskaber. Måske et andet selskab kan gøre det billigere end dit nuværende.

Læs også: Sådan skyder du genvej på forsikringsmarkedet

Ved årsskiftet får du en årsopgørelse fra banken, hvor du kan se dine gebyrer og renteforhold. Synes du, det ser ud af meget? Måske du skal kigge på, om andre banker kan tilbyde noget bedre.

Kig også dit forbrug af el, vand og varme igennem. Du kan nemt have oparbejdet et overforbrug uden at have lagt mærke til det.

Køb kun det, du alligevel havde planlagt i januarudsalget

Bliver du fristet af januars gule udsalgsskilte? Husk at udsalg er ren hjernevask. Det tricker din lyst til at købe, fordi du tror, at du sparer penge. Men uanset, hvor billige varer, du kan finde, bruger du penge.

Du sparer kun penge, hvis du køber noget, du alligevel havde planer om at skulle købe. Er computeren gået død, eller har du sukket efter at skifte den gamle las af en sofa ud i flere år? Så kan tiden være inde til at købe nyt nu, hvor du kan få det lidt billigere end resten af året.

Læs også: 8 strategier til at undgå overforbrug under udsalg

Husk dog at konsultere dit budget eller din opsparing, før du slår dig løs, så du ved hvor mange penge, du har at gøre med.

Hold forbrugsfrie dage

Ser det lidt trangt ud med pengene i januar? Overvej at indføre forbrugsfrie dage. Dage hvor du slet og ret helt lader være med at bruge penge.

Du kan også skære ned på take-away mad, lægge en madplan eller droppe bilen og tage cyklen i stedet.

Læs også: Vores madplan fjerner lortesituationer i supermarkedet

Lidt har også ret. En pizza om ugen til 70 kr bliver til 280 kr. om måneden. Hvis du køber rugbrød og kødpålæg for de samme penge, har du frokost til 14 dage.

Start et sidste-års forsæt

Det kan være svært at overholde et nytårsforsæt et helt år. At skulle motionere to gange om ugen fra januar kan virke uoverskueligt og endeløst. Chancerne, for at du kommer i gang og bliver ved, er ret små.

Prøv derfor et sidste-års forsæt. Brug de sidste dage eller uger i december på at øve dig i at ændre en vane. Start en madplan eller køb kun ind én gang om ugen.

Det er langt mere overskueligt at skulle prøve noget nyt i to uger end et helt år. Og hvem ved, måske er du så sej, at det ender med at holde ved hele det nye år.

Vi håber, du kommer godt ind i det nye år med overskud på kontoen.

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.