Budgetskema
Hvad er et budget egentlig?
Budgetskema, budget, rådighedsbeløb- hvad skal det hele betyde?
Ordet “budget” er fransk og stammer fra det oldfranske “bougette”, som betyder “læderpose”. Hvis du har set middelalderfilm som Robin Hood og Game of Thrones, har du måske lagt mærke til, at de bærer deres mønter i en læderpose i bæltet…
Et budgetskema er kort og godt en plan over dine indkomster dine udgifter. Når du har lagt dine udbetalte indkomster sammen; fx S.U.+ løn fra fritidsjob + boligstøtte, har du din fulde indkomst.
Derfra trækker du alle dine regninger; husleje, el, TV, forsikringer, osv. Når det beløb er fratrukket, har du dit rådighedsbeløb tilbage som kan bruges på tøj, sko, mad og biografture.
Budgetskema er en livsplan
Det er i hvert fald den meget tørre forklaring af et budget, sådan som din bankrådgiver også ville forklare det! Lad os prøve at omformulere det en smule; for hvis man tænker over det, så er det ikke bare en plan for dine penge, men en plan for dit liv. Det er store ord at bruge, men hvis du tænker over det, så siger dit forbrug meget om dig. Derfor må du først overveje: “Hvad vil jeg bruge penge på?”
Når man har en lille indkomst fx S.U. så er man nødt til at prioritere, men det er også en god øvelse til senere i livet, så pengene ikke “forsvinder” til ting, som man ikke behøver og ikke engang har lyst til at bruge penge på.
Hvis du vil have det hele til at køre automatisk, og slippe for excel-ark og budgetskemaer, så opret en bruger på Spiir og oplev hvor nemt det kan gøres - gratis.
Meget mere end tal
Det er fx en prioritet at besøge sine forældre i stedet for at købe et nyt stykke tøj. Der skal være råd til begge dele, men det er ikke sikkert der er det hver uge. For at lave et budget er du altså allerførst nødt til at beslutte, hvordan du vil bruge dine penge. Og ikke mindst acceptere, at der ikke er råd til det hele, hele tiden. Ved at tage stilling til disse ting, kan du finde penge til nyt tøj, besøge forældrene og en bytur hver måned, uden overtræk! Men du er nødt til at kigge din økonomi igennem eller lade Spiir gøre det for dig.
Læs også: Glem budgettet og få råd til dine drømme
Spiir finder frem til, hvor du har brugt dine penge det seneste år. Og du finder måske frem til, at du kunne have undværet nogle udgifter til fordel for nogle andre. Bid mærke i, at du er nødt til at vide disse ting, før du kan ændre dem! Det er helt forståeligt, hvis du synes det virker skræmmende at kende øl-beløbet for ét år, men det er som at rive et plaster af! Desuden, hvis du ikke er glad for beløbet, så tyder det jo på du skal ændre noget.
Man skal også kende sine regninger, så du ikke bliver overrasket! Spiir viser dig automatisk, hvornår du betaler hvilke regninger, og om de kommer 1, 2, 3 eller 4 gange om året. Når du kender dine regninger, ved du, hvor mange penge der skal lægges til side. Opret evt. en separat konto i banken til regninger så du har pengene, når rudekuverten kommer.
Det har aldrig været nemmere at få styr på sine penge! Så gør det allerede i dag: riv plastret af og begyndt at bruge dine penge, som du virkelig har lyst til!
Relaterede indlæg
Studieliv, Familieliv, Sparetips, Pengevaner
Sparetip: Bliv bevidst om dit dataforbrug og vælg det rette mobilabonnement
Få et samlet overblik over alt det du behøver at vide, før du vælger dit mobilabonnement.
Sparetips, Pengevaner, Familieliv
Spiir anbefaler: 5 lyd- og e-bøger til dig, som ønsker at ændre forbrugsvaner.
Få tips, motivation og meget mere med disse 5 disse bøger 🎧
Sparetips, Pengevaner, Familieliv
Spiir anbefaler: 7 lyd- og e-bøger om penge, forbrug og økonomi, der er guld værd
Få inspiration til sparetips, investeringer og meget mere med disse bøger 🎧