Familieliv

Sådan opdrager du økonomisk kloge børn

Vivienne Bruun 16-12-2014

Vores sans for økonomi udvikles tidligt. Derfor er det vigtigt, at forældrene viser børnene, hvordan de begår sig i en verden, hvor alt og alle lokker pengene op ad lommen. Her får du nogle gode råd til at inddrage ungerne i finanserne, på en sjov og ufarlig måde.

Læs også: Opsparing: Sådan lærer du din teenager at jonglere med mange penge

Vi vil ikke fortælle dig, hvordan du skal opdrage dine børn. Men der kan være en stor belønning i at inddrage dem i beslutninger og diskussioner, som har med pengehåndtering at gøre. Her er et par idéer:

  • Giv dine børn nogle specifikke roller i hjemmet, såsom at åbne posten (rudekuverterne) eller samle familiens småpenge hver uge og putte dem i “ferie-krukken”. (Vi ved man skal være hurtigt med dette råd pga. e-boks og Dankort)
  • Inddrag børnene i de vanlige gøremål. Planlæg ugens indkøbstur, og kig i tilbudsaviser, sammen med dem. Lad dem evt. vælge én ting fra en avis, som de synes i skal have med hjem.
  • Når de er med ude og handle, så lad dem have ansvaret for noget. Fx at holde indkøbslisten, eller hvis i har Fakta-avisen med, hvor der er sat krydser ved de varer i skal handle. Lad dem lede efter de rigtige varer og når i er færdige kan i gennemgå kvitteringen sammen, så de oplever resultatet af jeres eventyr. (Pssst: det giver også ungerne mindre tid til at plage.) Hjælp dine børn til at forstå, at kompromis er naturligt og uundgåeligt. Ingen kan få alt hvad de drømmer om, og hvis du viser og fortælle dine børn om dine økonomiske valg, så vil de bedre forstå det og sætte sig ind i det.
  • Giv dine børn muligheden for at tjene deres egne penge - og lad dem bestemme, hvad de skal bruges på. Så længe det ikke er ulovligt eller farligt, så lad dem bestemme helt selv. Det er den bedste måde at lære dem om “penge ind - penge ud”, imens de lever under dit tag, så det ikke har større konsekvenser. Det er også en mulighed for at lære dem, at passe på de ting de køber.

Husk at din indstilling til økonomi smitter af på dine børn. Hvis økonomi er kedeligt og regninger er sendt fra helvede, så vil dine børn adoptere den indstilling. Som skrevet i starten ankommer vores børn til en verden, hvor alle prøver at få deres penge op ad deres lomme. Derfor er det dit ansvar at de får sans for betydningen af, og sammenhængen mellem at tjene penge og købe ting.

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.