Familieliv

Guide: Sådan køber du sommerhus i 5 enkle trin

Karen Johanne Iversen 09-01-2020 - Læsetid: 6 min

Drømmer du om at eje et sted, hvor du kan søge tilflugt, når du vil sætte hverdagen på standby, finde badebukser og joggingsæt frem og bare synke heeeelt ned i gear? 

Så er et sommerhus den perfekte løsning. 

Men hvilke regler skal der tages højde for, når du skal ud og investere i ny sommerresidens? Finansieres et sommerhus på samme måde som en almindelig helårsbolig? Og hvad med de løbende udgifter, der følger med titlen som sommerhusejer? 

Her får du en økonomisk guide til køb af sommerhus i fem enkle trin ⛱🏡

Trin 1: Må du købe et sommerhus?

Inden du render ud og skriver under på realkredit- og banklånet til dit nye sommerhus, skal du først være sikker på, at du overhovedet må købe et sommerhus.

I Danmark er der nemlig regler for, hvem der må eje et sommerhus. For at være godkendt til at købe et sommerhus, skal du enten have fast bopæl i Danmark eller sammenlagt have boet i Danmark i fem år.

Sidder du som tysker eller svensker og er faldet pladask for en lækker perle i Danmark, som du gerne vil eje? Hos Justitsministeriet kan du ansøge om dispensation, så du forhåbentlig også kan blive godkendt som sommerhusejer i Danmark.

Trin 2: Søg vejledning hos en rådgiver

At købe sommerhus er desværre ikke ‘piece of cake’. Det kræver mange overvejelser og grundigt overblik over alt det, der skal tages højde for – både før, under og efter købet. 

Derfor er det en rigtig god idé at hive fat i en rådgiver, der kan hjælpe dig på vej og afklare alle dine spørgsmål. Det kan enten være en bankrådgiver, en boligadvokat eller sågar en bygningskonstruktør, hvis du planlægger at renovere huset. 

Trin 3: Kend dine behov og gå på boligjagt

Opfylder du kravene for at kunne købe sommerhus i Danmark? 

Så langt, så godt. 

Nu skal du ud og finde huset, og det er mindst en lige så svær opgave, som når du er på jagt efter en helårsbolig. 

Her er nogle af de ting, der har afgørende betydning for både prisen på din kommende sommerresidens og de løbende udgifter, du også skal medregne:

* Størrelsen på huset: Skal der være plads til overnattende gæster? 

* Beliggenhed og afstand til strand, skov, indkøb, turistattraktioner, større byer m.m.

* Hvordan ser tilstandsrapporten ud? Skal der foretages en større istandsættelse?  

* Er der krav om medlemskab til en grundejerforening? 

* Hvis huset ligger i første række ud til havet: Er der foretaget kystsikring

* Er huset velisoleret og energivenligt, eller skal der sættes ekstra penge af til varme? 

Mange bliver overraskede over de mange overvejelser, der skal gøres, når der skal købes ekstra bolig. Det er derfor en god idé at gennemgå alle udgifter og indregne dem i det samlede budget, så der ikke dukker en masse uforudsete udgifter op, når der er skrevet under på købet.

Trin 4: Køb af sommerhuset: Hvordan skal det finansieres?

Nu skal du ud og låne penge til dit nye ekstra hjem, og det fungerer på samme måde, som når du køber helårsbolig. 

Eller, det vil sige næsten… 

Når du køber helårsbolig, kan du nemlig finansiere 80% af huset med et realkreditlån, 15% med et banklån og de sidste 5% med din egen udbetaling. 

Men ved køb af sommerhus, kan du kun finansiere 75% med et realkreditlån. Det betyder, at de resterende 25% ofte fordeles således, at man låner 20% i banken og de sidste 5% fra egen lomme. 

Desværre er banklånet dyrere end et realkreditlånet, og derfor vil din månedlige ydelse til huset være dyrere end ved køb af helårsbolig til samme pris 💸

Det bedste du kan gøre i denne situation, er at tage et par ekstra vagter på jobbet og skrabe flere penge sammen til udbetalingen. Ka-ching! Så sparer du mange penge i både renter og omkostninger. 

Vil du vide mere om realkreditlån, renter og boliglån? Læs vores guide til boliglån her.

Trin 5: Hvad koster det at have et sommerhus?

Huset er fundet og boliglånet er underskrevet – tjek! 

Du er allerede gået i gang med at købe sofa og græsslåmaskine. Men har du tjek på alle de andre udgifter, der følger med, når du har købt et sommerhus? 

* Boligskatter ejendomsskat og ejendomsværdiskat 

* Vand, varme og el - og eventuelt brænde 

* Forsikringer (fritidshusforsikring) 

* Løbende vedligeholdelse, renovation og istandsættelse

* Rejsetid og transportomkostninger til og fra huset

Vi håber, at du med denne guide er blevet klogere på, hvad der skal tages højde for ved køb af sommerhus. Og at du har fået nogle tips og tricks til, hvordan du bærer dig ad med at få  mest muligt ud af dine penge, så du får et ekstra hjem, der indfrier alle dine ønsker 🤩

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.