Pengevaner, Familieliv

Guide: Alt du skal vide om arveforskud

Caroline Sølver 23-06-2019 - Læsetid: 6 min

Står du med en sum penge, du gerne vil dele ud af til dine børn eller børnebørn, mens du stadig kan opleve glæden ved at give? Så er du landet det rigtige sted. Det er nemlig netop arveforskud, det skal handle om i denne guide.

Her forærer vi dig den ultimative guide til alt det, du skal vide om reglerne for arveforskud, hvem du må give arveforskud til og hvor højt et beløb, arveforskuddet må være👇

Hvad er arveforskud?

Guide til arveforskud

Arveforskud betyder, at du kan give dine arvinger forskud på den arv, der venter dem, når du en dag ikke er her længere. Arveforskud kan gives til dine legale arvinger, altså ægtefæller og børn. Hvis du ønsker at give arveforskud til dine børnebørn, skal de være nævnt i dit testamente.

Hvis du vælger at give dine arvinger et arveforskud, vil dette forskud senere blive modregnet i den egentlige arv. Det betyder, at hvis du giver arveforskud til ét af dine børn, der måske har behov for økonomisk hjælp, vil det ikke gå ud over en af dine andre arvinger, da arveforskuddet senere vil blive trukket fra hele arven.

Derfor vil den arving, der ikke har modtaget arveforskud, stadig modtage sin rette del af arven på et senere tidspunkt.

Arveforskud er altså helt fair ‘n’ square!

Hvor meget må du give i arveforskud?

Hvad er regler for arveforskud

Hvad med skattefar? Der er regler for hvor mange penge, du må give i arveforskud, hvis du ikke ønsker, at beløbet skal beskattes.

Helt præcist må du give 65.700 kroner i afgiftsfrit arveforskud (sats for 2019). Du kan sagtens give højere beløb i arveforskud, men hvis beløbet overstiger det afgiftsfrie arveforskud, skal der betales en afgift på 15% af de penge, der overstiger de 65.700 kroner. Reglerne gælder også for alle slags pengegaver, herunder arveforskud. Denne slags afgift hedder gaveafgift. På denne side kan du udregne, hvor meget, du skal betale i gaveafgift, hvis beløbet overstiger 65.700 kroner.

Helt konkret betyder det, at hvis du giver dit barn 100.000 kroner i gaveafgift, vil arvingen skulle betale en gaveafgift på 15% af de penge, der overstiger det afgiftsfrie gavebeløb på 65.700 kroner, altså 34.300 kroner. Således vil gaveafgiften være 5.145 kroner.

Hvorfor give arveforskud?

Hvorfor give arveforskud

Der kan være mange grunde til, at det er en god idé at give arveforskud. Måske står en af dine arvinger er i en situation, hvor rede penge vil være en stor hjælp for dem. Måske skal en arving købe nyt hjem, renovere køkken eller noget andet praktisk. Det kan også være som alternativ til et lån i banken, hvis du ved, at din arving har planlagt at låne penge. I disse situationer vil arveforskuddet sikkert modtages med taknemmelig og kyshånd!

Arveforskud kan også være relevant, hvis du ønsker at glæde dine arvinger med pengegaver, mens du stadig er her til at opleve deres glæde. Det kan være, du ønsker at være en hjælp til, at dine børnebørn kan rejse ud og opleve verden eller andre store projekter, hvor arveforskuddet kan være en kærkommen assistent.

Hvordan giver du et arveforskud?

Sådan giver du arveforskud

Der er ingen regler for, hvordan du giver et arveforskud. Helt simpelt kan du blot fortælle din arving om, at du gerne vil give et arveforskud og herefter overføre beløbet til deres konto.

Katjiiing, og der er plus på din arvings konto!

Men du gør nok klogt i ikke at være helt så hurtig på aftrækkeren og blot foretag et par klik og en normal bankoverførsel, når du vil give et arveforskud. Vi anbefaler, at du først opretter et skriftligt dokument, der beviser, at du har foretaget et arveforskud. På den måde eksisterer arveforskuddet gennem en kontrakt, og det vil være nyttigt, når dit bo en dag forhåbentligt skal opdeles mellem dine arvinger uden strid.

Arveforskudskontrakt - På med kontrakthatten

Hvordan giver du arveforskud

For at gøre det officielt, at du har givet et arveforskud, kan du lave en kontrakt, der beviser det. Det vil være klogt, så der ikke i fremtiden opstår uenigheder mellem dine arvinger omkring opdelingen af dit hjem.

I arveforskudskontrakten bør der stå:

  • Hvem arveforskuddet kommer fra
  • Hvem der modtager det
  • Hvor stort arveforskuddet er
  • Hvornår det finder sted
  • Hvordan det bliver overført

På den måde kan der ikke opstå tvivl, om det er et arveforskud eller en gave.

Du kan enten selv tage kontrakthatten på og udfylde kontrakten. Er du ikke vild med kontrakthatten, kan du i stedet købe en standardformular online, som du blot udfylder. Hvis du ønsker at få hjælp, kan du kontakte en advokat, som hjælper dig med arveforskudskontrakten.

Tip: Du kan med fordel tilføje i kontrakten, at arveforskuddet skal være fuldstændigt særeje. Hvis din arving er gift og skal skilles, vil du på den måde kunne forsikre, at det fulde arveforskud vil være ejet af din arving og ikke skal deles mellem arvingen og eks-partneren.

Derudover kan du også tilføje arveforskuddet i dit testamente. På den måde er der helt styr på, hvad der er sket med dine penge, og hvilke af dine arvinger, der har fået hvad. Husk også at både du og arvtageren skal underskrive arveforskudskontrakten. Tjek!

Forhåbentligt har du nu fuldstændigt styr på, hvordan arveforskud foregår, hvor meget du kan give i arveforskud, og hvorfor du bør skrive en arveforskudskontrakt.

Vi ønsker held og lykke og håber på, at du har nogle søde, glade arvinger ☺️

Kilder:

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.