Sparetips

Fouragering i byens skjulte forrådskammer

Cecilie Asaa 29-10-2015

Spiir har talt med familier, der selv dyrker og samler afgrøder. Læs hvad det betyder for dem. Ikke kun af sparede håndører på madvarer men en oprigtig glæde ved at dyrke selv, fællesskab med andre og indsigt i naturens ressourcer.

Selvom man bor i lejlighed i byen uden en altan at dyrke lidt grønt på, kan man stadig få gavn at naturens ressourcer til lidt lækkerier i spisekammeret.

Jeg har boet i Aarhus sammen med min kæreste Jon i ti år. Vi har et drivhus i gårdhaven, som vi deler med de andre beboere i boligblokken. Her dyrker vi i sommerhalvåret lidt gulerødder, krydderurter, radiser og andet godt. Der er intet som at hive en frisk, hjemmedyrket gulerod op ad jorden og gnave af den i sommervarmen.

Læs også: Gulerødder til aftensmaden dyrket i pallekasser på Aarhus havn

Gårdhaven byder også på et par æble- og blommetræer. Om efteråret koger vi en god omgang æble- og blommekompot, som vi hælder på glas og bruger i løbet af vinteren. Vi kan eksempelvis godt lide at lave en lækker gammeldags æblekage med flødeskum.

I løbet af de år, vi har boet i byen, er vi blevet mere og mere opmærksomme på små skjulte oaser, hvor vi kan 'fouragere'. Det vil sige steder, vi kan samle af naturens eget, vilde forråd.

For nylig opdagede vi et kæmpe brombærkrat i Botanisk have og i et forladt hjørne af en nærliggende kirkegård. Vi kender i forvejen et godt brombærkrat ved universitetet. Men i år har vi også været forbi de andre to krat. Jeg er helt tosset med brombærmarmelade, så vi koger altid marmelade af bærrene.

Et kendt sted i Aarhus at gå på ‘jagt’ er Riis Skov om foråret, når bøgen springer ud. Skovbunden er på dette tidspunkt lysende grøn af ramsløg. Lige til at plukke og bruge som purløg eller til en ramsløgpesto.

Nogle steder i Aarhus, blandt andet i Ø-gaderne, kan man om efteråret også være heldig at finde spisekastanjer.

For Jon og jeg handler denne indsamling af naturlige råvarer i området mest om at bruge det, naturen selv stiller til rådighed. Det er hyggeligt at bruge nogle timer på at plukke bær sammen og kokkerere bagefter.

Læs også: Høns i haven giver livskvalitet og æg på bordet

Hvis vi regner på det, sparer vi nok også nogle hundredekronesedler om året på at lave vores egen marmelade, saft og æblekompot. Sidste år sparede vi et helt års indkøb af saftevand ved at lave et kæmpe lager på 10 liter koncentreret hyldeblomstsaft. Hyld kan man finde alle steder, og det er nemt og lækkert at lave saft af.

Der er sikkert mange andre skjulte steder i byen at finde råvarer. Svampe har vi eksempelvis ikke kastet os over endnu. Og for nylig kom Jons mor forbi med en pose aroniabær, hun have plukket på en hæk i området, hvor hun bor.

Vi ser det ikke som en begrænsning at bo i byen. Her er masser af muligheder for at samle bær, frugt og grønt, hvis man holde øjnene åbne.

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.