Budgetskema

5 uundværlige tips til rejseforsikringen

Karen Johanne Iversen 16-04-2018

Aaaah. Du har netop booket flybilletter og hotel, lejet bil og bestilt vinsmagning samt bådtur. Ferien er lige på trapperne, og du kan se frem til et par ugers ferie med sol, god mad, nydelse og kvalitetstid i selskab med dine kære.

Desværre er solcreme ikke den eneste dækning, du bør overveje, når ferien nærmer sig. En vandretur kan resultere i en forstuvet fod. En thailandsk street food curry kan give maveinfektion. Og forsinkelse i lufthavnen kan betyde mistet bagage og mindre tid på feriedestinationen.

Hvis uheldet er ude, giver det dig både ro i kroppen og pengepungen, når du ved, at du kan få hjælp på rejsen. Og her kommer rejseforsikringen ind i billedet.

Men hvilken rejseforsikring skal du vælge? Her giver vi dig fem uundværlige tips til køb af rejseforsikring 🌴☀️

1. Sygeforsikringen erstatter ikke rejseforsikringen

sygeforsikring sygesikringsbevis Skal du på ferie i et EU-land, skal du huske dit blå sygesikringsbevis. Men det betyder ikke, at du kan undvære en rejseforsikring.

Det blå sygesikringsbevis dækker udgifter til nødvendige læge- og sygehusbehandlinger, men kun hvis behandleren er tilknyttet den offentlige sygesikring i det land, du opholder dig i. Hvis du skal behandles på et privathospital eller hjemtransporteres til Danmark, er der ingen dækning med det blå EU-sygesikringsbevis.

Det er derfor vigtigt at tegne en rejseforsikring, så du er helgarderet, hvis du skulle komme til skade.

2. Undersøg din nuværende forsikring og undgå dobbeltdækning

Har du købt din nuværende indbo-, ansvars- og ulykkesforsikring som en pakkeløsning? Eller har du ikke helt tjek på, hvad din forsikring indeholder? Inden du drøner ud og anskaffer dig en rejseforsikring, er det en god idé at undersøge, om du er dækket af din nuværende forsikring. Find dine forsikringsvilkår under ‘min side’ på forsikringsselskabets hjemmeside og få svar på følgende spørgsmål:

  • Har du en rejseforsikring og omfatter den afbestilling af rejsen?
  • Hvem dækker forsikringen?
  • I hvilke lande dækker forsikringen?
  • Hvor længe dækker forsikringen?
  • Hvad dækker forsikringen?
  • Hvilke typer af rejser dækker forsikringen?

Har du allerede en rejseforsikring, der dækker alle dine behov, er der ingen grund til at blive dobbeltdækket med en ekstra rejseforsikring - du får alligevel ikke mere erstatning eller behandling, end du har behov for.

Har du ikke en rejseforsikring? Keep reading 😎

3. Årsrejseforsikring eller ej?

årsrejseforsikring Bali ferie

To ugers charterferie i Italien eller seks måneder i Sydamerika. Er det den samme forsikring, du skal købe til begge typer af rejser? Nope, ikke nødvendigvis.

Rejser du kun en enkelt gang om året i højest et par uger? Så kan du nøjes med at købe en separat rejseforsikring, der dækker den pågældende ferie. Det kan du blandt andet gøre gennem Gouda Rejseforsikring eller Europæiske rejseforsikring.

Rejser du derimod mere end en eller to gange årligt, eller skal du på en længere rejse? Så kan det oftest bedst betale sig at købe en årsrejseforsikring, der - som navnet antyder - dækker dig på et ubegrænset antal rejser hele året rundt. Du kan købe en årsrejseforsikring både til EU og resten af verden.

Hvad enten du bestiller rejseforsikring til en enkelt rejse eller en årsrejseforsikring, er det en god idé at finde svar på de samme spørgsmål, som i forrige afsnit, for at være sikker på, om forsikringen dækker dine behov.

4. Læs op på undtagelserne

ekstremsport rejse Gaaaaab. Vilkår og forsikringsbetingelser er sjældent lige så spændende underholdning som den serie, du lige nu er opslugt af på Netflix.

Dog må du ofre lidt tid på at læse ‘det med småt’ i dine forsikringsbetingelser. For rejseforsikringer indeholder oftest undtagelser, du bør være obs på.

Bliver du syg, er der dødsfald i familien, bliver du på anden måde forhindret i at tage afsted på ferie, eller må du afbryde ferien undervejs for at tage hjem, skal du undersøge, om afbestillingsforsikring er inkluderet i din rejseforsikring. Hvis den ikke er inkluderet som standard, kan du i de fleste tilfælde tilkøbe den inden afrejse.

Skal du på badeferie for at dase ved poolen, shoppe og gå på kaffebar? Eller er du taget på aktiv ferie for at dyrke ekstremsport? Shopping og cafébesøg udgør sjældent en stor skadesrisiko (kun for visakortet, hvis du giver den gas), men det gør bjergbestigning, dykning, trekking og faldskærmsudspring til gengæld. Er du en vaskeægte ‘dare devil’, bør du derfor undersøge, om din rejseforsikring dækker ekstremsport. Hvis ikke, kan du ofte tilkøbe ekstremsport til din forsikring.

Undersøg også om din forsikring dækker erstatning for ødelagt ferie. Kommer du til skade med benet, som forhindrer dig i at cykle på det, der skulle have været en cykelferie? Eller får du influenza på ferien, som gør, at du må bruge det meste af ferien med feber og dårlig tv på hotelværelset? Hvis du ikke kan lave det, der var formålet med ferien, kan du få erstatning per feriedag, du ikke kan være aktiv - men kun hvis din rejseforsikring dækker erstatning for ødelagt ferie.

Et tip er at undersøge hvilke scenarier, du kan komme ud for på lige netop din ferie og herefter læse op på eller kontakte forsikringsselskabet for at høre, om din rejseforsikring dækker i de forskellige tilfælde. Så er du helgarderet 💪

5. Bliv forhåndsgodkendt, hvis du er kronisk syg

sygdom rejse Din rejseforsikring dækker normalt kun ved akut sygdom og skade under rejsen og for den afbestillingsforsikring, du kan købe som en del af din forsikring.

Lider du af en kronisk sygdom eller lidelse der gør, at du har været syg i op til to måneder, før du rejser på ferie, er det ikke sikkert, at dit forsikringsselskab vil dække dig for den sygdom, der er opstået før afrejsen. Derfor skal du have en forhåndsgodkendelse af dit forsikringsselskab for at være sikker på, din rejseforsikring dækker på ferien. Det er ikke nok, at din læge har sagt god for dig - dit forsikringsselskab skal også sige “tjek”.

Mange forsikringsselskaber har en elektronisk test, hvor du kan finde ud af, om du kan godkendes til at blive dækket af din rejseforsikring. Tag eksempelvis Lærerstandens Brandforsikrings test her eller Trygs test her.

Er du blevet lidt klogere på, hvad rejseforsikring er for en størrelse? ‘Det med småt’ kan hurtigt blive stort og uoverskueligt, men vi håber, at du med disse fem tips har fået lidt mere tjek på, hvordan du er dækket på rejsen. God tur ✈️ 😎

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.