Sparetips

3 oplagte grunde til at skifte Black Friday ud med Buy Nothing Day

Karen Johanne Iversen 14-11-2018

Fredag den 23. november går det løs. Det er dagen, hvor tusindvis af danskere pudser guldkortet, pakker ønskesedlerne og går bananas i stærkt nedsatte varer og tilbud i landets forretninger. Hvis du ikke allerede har gættet det, taler vi selvfølgelig om Black Friday: Den amerikanske shoppingdag, som for alvor har fået os danskere til at svinge kreditkortet.

Sidste år købte vi for 2,1 milliarder kroner på denne ene dag.

Tyg lige på den.

Vores daglige indkøb er en stor miljøbelastning, og især på Black Friday holder vi forbrugsfest og slæber varer hjem ‘like there was no tomorrow’ - i aller bogstaveligste forstand. Men det er ikke alle, der siger ‘ja tak’, når indbydelserne (læs: tilbudsaviserne) til Black Friday lander i postkassen. Må vi præsentere: Buy Nothing Day.

Buy Nothing Day er opstået som en modreaktion til forbrugerkulturen, og formålet med dagen er at gøre os opmærksomme på, at der hviler et miljømæssigt ansvar på os som forbrugere. Dagen går, som navnet antyder, ud på at holde indkøbsfri dag. En dag, hvor du simpelthen gemmer dankortet væk og finder på noget andet at lave.

Her får du tre oplagte grunde til at skifte Black Friday ud med Buy Nothing Day 👇

1. Du giver dankortet en fridag

fridag dankort buy nothing day

Første og mest oplagte grund til at melde afbud til forbrugsræset er, at du forærer dankortet en velfortjent fridag.

Er de vilde tilbud og rabatter blevet tatoveret ind i din hukommelse, og tror du, at en Kitchen Aid eller en ny Weber til terrassen er det eneste, der kan gøre dig glad lige nu?

Faktisk viser forskning, at materielle goder kun giver en kortvarig lykkefølelse, og at glansen hurtigt går af det nyindkøbte.

Måske vil den ene dag uden shopping gøre dig bevidst om, at det er mindst lige så hyggeligt at ælte dej med de bare næver, og at sidste års grill sagtens kan klare en sæson mere?

2. Du sender miljøet en kærlighedserklæring

miljø buy nothing day Black Friday skov træer natur

At vinke farvel til udsalget for en enkelt dag betyder desværre ikke, at du med et snuptag ændrer verden til det bedre.

Til gengæld skal du huske, at “mange bække små, gør en stor å”, og jo flere, der fravælger udsalget på Black Friday, des mindre vil vi samlet set forbruge på denne dag.

Samtidig sender du miljøet en kæmpe kærlighedserklæring <3

3. Du bliver hjemme på årets mest anstrengende indkøbstur

hjemmehygge afslapning kaffe boycut Black Friday

Lange køer. Skuldre, der skubber til hinanden. Hysteriske kunder, der skaber sig over, at der klokken 11 “allerede er udsolgt”, selvom butikken havde varslet om “begrænset antal”.

Bliver du også boblende arrig ved tanken om at dele gågade og dankortterminal med resten af byen? Det er ganske simpelt: Bliv hjemme. Bag en kage. Gå en tur i skoven. Læs en bog. ‘Whatever makes you happy’.

Måske finder du ud af, at du hellere vil betale de 20% ekstra, du kunne have sparet på Black Friday, hvis du kan få lov til at shoppe i ro og mag, når menneskemængden og de lange køer igen er reduceret til normal størrelse?

Vi håber, at du med disse tre grunde har fået øjnene op for, at Black Friday ikke kun er ‘win win’ for dig og din pengepung. Men valget er selvfølgelig helt op til dig 😊💰

Kilde:

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.