Budgetskema

Visa Dankort, Mastercard og Apple Pay: Her er alt det, du skal vide om betalingskort i 2019

Karen Johanne Iversen 20-05-2019 - Læsetid: 8 min

Kartofler. Saftevand. Æg. Køkkenrulle.

Du har tilbragt et kvarter i køen i Nettos rush hour, og da du skal til at betale for dine varer, opdager du, at du har glemt din pung med dit Visa Dankort. Pis! Mens du står i et overophedet moment med hele hovedet nede i tasken, spørger ekspedienten, om du kan betale med Apple Pay eller Google Pay. Øh. Ja. Det kan du da forresten godt! Du finder mobilen frem og pling. Så er der betalt.

Når jeg siger betalingskort, tænker du sikkert på et stykke plastic, der er koblet op til din betalingskonto. Men i dag findes der både mange forskellige typer af betalingskort og virtuelle betalingsmetoder, du kan benytte dig af, når du skal bruge penge i både fysiske og online forretninger.

Men hvad kan de forskellige betalingskort? Hvad er forskellen på debet- og kreditkort? Og hvad med de mange alternative betalingsmetoder, der efterhånden er dukket op i takt med, at vi bevæger os hen imod et digitaliseret og kontantløst samfund?

Her giver vi dig en oversigt over alt det, du skal vide om betalingskort i 2019 👇💳

Hvilke typer af betalingskort findes der?

Som hovedregel kan du skelne mellem to typer af betalingskort: Kreditkort og debetkort. Men hvad er forskellen?

Et kreditkort er et kort, hvor du (har du gættet det?) handler på kredit. Det betyder, at pengene ikke trækkes fra din konto med det samme, men derimod først op til 45 dage efter, at købet er foretaget. Betalingskortet bruges i stort set alle lande i verden, og typisk medfølger der også rejseforsikringer, forlænget købsgaranti og diverse rabatordninger, når du betaler med dit kreditkort.

Et debetkort er et kort, hvor pengene - i modsætning til kreditkortet - trækkes fra din konto med det samme. Har du et debetkort, er det som udgangspunkt ikke muligt for dig at bruge flere penge, end der står på kontoen.

Her får du en liste over de forskellige betalingskort, der findes på markedet:

Kreditkort:

  • MasterCard
  • AcceptCard
  • Diners Club
  • American Express
  • Visa
  • Norwegian-kortet

Debetkort:

  • Dankort
  • Visa Dankort
  • Visa Debit
  • MasterCard Debit
  • MasterCard Direct
  • Maestro

Kredit- og debetkort

Men hvad kan de forskellige betalingskort? Og hvornår skal du bruge hvad? Her gennemgår vi de mest populære kredit- og debetkort i Danmark 👇

Mastercard:

Mastercard er et af verdens førende betalingskort, og derfor er det svært at finde en forretning i verden, der ikke tager imod Mastercard. Med Mastercard får du et kreditkort, du både kan bruge til at betale på nettet og i fysiske butikker samt hæve kontanter i hæveautomater.

Afhængig af din bank eller kortudsteder får du med et Mastercard op til 45 dages rentefri kredit. Det betyder, at hver gang du smider dit Mastercard på terminalen i butikken eller trykker “køb” i en webshop, bliver pengene først trukket op til 45 dage senere - uden at du skal betale renter eller gebyrer af købet. Det er derfor, det hedder rentefri kredit. Fordi du låner pengene gratis, så at sige.

Mastercard tilbyder forskellige slags betalingskort - blandt andet Mastercard Standard, Mastercard Gold og Mastercard Platinum. De forskellige kreditkort varierer i forbrugsgrænse, pris og ekstra goder. Blandt andet får du med et Mastercard Gold også rejseforsikring, udvidet elektronikforsikring og forhøjet kreditbeløb, når du betaler med kortet.

Et Mastercard er godt at have på hånden på rejsen, hvis du vil være sikker på at købet går igennem, når du skal betale i udlandet, og hvis du vil gøre brug af de ekstra fordele, kortet giver. Til gengæld er ulempen netop kreditten, da det med et Mastercard er lettere at bruge flere penge, end du har stående på kontoen.

Vil du vide mere? Klik dig ind på bankernes hjemmesider, hvor du finder en oversigt over hvilke Mastercard-kreditkort, de kan tilbyde dig.

Visa Dankort:

Et Visa Dankort er debetkort, der kombinerer Visakortet og Dankortet.

Det kombinerede Visa Dankort er det mest udbredte betalingskort i Danmark og kan bruges både i Danmark og udlandet i hæveautomater, fysiske samt online butikker.

Når du bruger kortet i Danmark, er det både Dankort-delen og Visa-delen, der bliver brugt og pengene trækkes fra din konto med det samme. Er du til gengæld i udlandet, er det Visa-delen, der bliver brugt. Her fungerer kortet som internationalt betalingskort, du kan bruge i pengeautomater og butikker, hvor der skiltes med Visa-mærket.

Men hov! Måske har du en sen nat i byen sidst på måneden lagt mærke til, at du godt kan trække over på dit Visa Dankort, selvom du ikke har flere mons på kontoen. ‘Why’?

Med et Dankort er der ikke det, der hedder saldokontrol. Det betyder, at du stadig kan bruge betalingskortet, selvom du ikke har flere penge på kontoen. Dankortet gør det altså muligt for dig at lave overtræk på trods af at kortet er et debetkort.

Dankort:

Et Dankort er et nationalt debetkort, som du kan bruge i alle hæveautomater, fysiske og online butikker i Danmark. Når du bruger dit Dankort, bliver pengene trukket fra din konto umiddelbart efter, så du hele tiden har styr på, hvor mange penge du har til rådighed.

Ligesom det er muligt med Visa Dankortet, har det “rene” Dankort heller ikke saldokontrol, og derfor kan du bruge flere penge, end der står på kontoen. Det betyder, at hvis du ikke har en kassekredit tilknyttet din konto, kan du lave overtræk, som koster dig dyrt i både gebyrer og renter.

I dag er der kun få banker, der tilbyder Dankort - blandt andet Jyske Bank og Lån & Spar bank. De fleste banker tilbyder kun Dankortet i selskab med Visa - altså Visa Dankortet.

Mastercard Debit:

Vil du være sikker på, at du ikke bruger flere penge, end der står på kontoen? Og vil du have mulighed for at bruge kortet overalt i verden? Så skal du have fat i et Mastercard Debit, som langt de fleste banker tilbyder.

Et Mastercard Debit er et debetkort, hvor pengene bliver trukket fra din konto med det samme - i modsætning til Mastercards kreditkort. Derudover kan du med et Mastercard Debit ikke bruge flere penge, end der står på kontoen. Et Mastercard Debit tilbydes af den grund ofte til børn og unge.

Nogle banker tilbyder Visas pendant til Mastercard Debit: Visa Debit, som også er et debetkort med saldokontrol. Dette betalingskort tilbydes blandt andet af Nykredit, Jyske Bank og Nordea.

Betalingslov fjerner gebyrer ved brug af betalingskort

Den 1. januar 2018 blev der indført en ny betalingslov i Danmark. Den sørger blandt andet for, at to regler, EU har lavet, bliver til virkelighed i Danmark. Den ene af disse EU-regler hedder PSD2-direktivet.

Peuh! Hæng lige på...

Her kommer oversættelsen: PSD2 er en forkortelse for Payment Service Directive. Og det siger jo ikke særlig meget, hvis man ikke er inde i banksektoren, EU-lovgivning og betalingsregler.

Oversat til daglig tale har PSD2 til formål at øge konkurrencen på betalingsmarkedet, bane vejen for nye betalingsløsninger samt forbedre betalingsvilkårene for dig som forbruger.

En af de vigtigste ændringer, betalingsloven har medført, er, at det ikke længere er tilladt butikker i EU at opkræve gebyr, når du betaler med dit betalingskort. Det gælder både i fysiske og online butikker. For dig betyder det helt konkret, at hvis du bevæger dig inden for EU, kan du frit bruge dit kort, uden at det koster dig ekstra. Eller det vil sige næsten… for når du betaler i udlandet, bliver der smidt et vekselgebyr på 1-3% oveni prisen, som bankerne tager for at omregne valuta, når du betaler med sit Visa Dankort eller MasterCard i udlandet. Psssst: Med Revolut kan du spare vekselgebyret!

Dog må der stadig gerne opkræves kortgebyr på firmakort og på betalingskort udstedt uden for EU.

Virtuelle betalingskort

Du bliver mere og mere digital i måden, du lever dit liv på. Måske har du allerede skiftet posthuset ud med e-mail, fotoalbummet ud med Instagram og bogen ud med Mofibo.

Betaling er ingen undtagelse. For der dukker hele tiden nye, digitale betalingsløsninger op, der gør det muligt for dig at betale med et enkelt swipe på telefonen eller ved at smække uret på kortterminalen.

Her gennemgår vi et par virtuelle betalingskort👇

Apple pay: Har du et Apple watch eller en iPhone 6 eller nyere model, tilbyder de fleste banker nu Apple Pay: En digital pung, hvor du betaler direkte fra mobilen. Du betaler i butikker ved at holde din iPhone eller dit Apple Watch hen til betalingsterminalen, godkender købet med Face ID eller Touch ID og pling! - nu er der betalt. Har du den nyeste Macbook Pro eller Air med touch ID, kan du også her betale med Apple Pay med en enkelt berøring.

Dankort app: Dankort appen er det fysiske dankort, du kender - altså bare på mobilen. Med dankort appen har du altid dit dankort ved hånden, og du kan betale med appen i over 20.000 butikker over hele landet. Skal betalingen gå ekstra hurtig, kan du endda pakke dine varer med check-in-funktionen, hvor betalingen gennemføres, mens du står og pakker dine varer.

Google Pay: Google Pay fungerer stort set på samme måde som Apple Pay - bare til Android-brugere med Android 5 og nyere modeller. Har du Danske Bank, Nordea og Jyske Bank, kan du kan bruge Google Pay alle de steder, der accepterer kontaktløse betalinger og på nettet. Ved betalinger under 350 kroner behøver du ikke at låse telefonen op - den skal bare være i nærheden af betalingsterminalen.

Garmin pay: En kop kaffe på morgenløbeturen? Eller en spontan shoppetur på farten? Garmin Pay er en kontaktløs betalingsløsning til dig med et Garmin ur. Garmin Pay er koblet op med en række betalingskort fra både Danske Bank, Jyske Bank og Nordea, hvor du hurtigt og ubesværet betaler direkte med håndleddet.

That’s it! Vi håber, at du er blevet lidt skarpere på, hvad forskellen på kreditkortet og debetkortet er, samt hvilke muligheder du har med de forskellige fysiske og virtuelle betalingskort 💳📲

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.