Budgetskema

Vælg den rigtige bilforsikring

Vivienne Bruun 01-12-2014

Sportsvogn, familiebil eller minibil

Uanset hvilken af de tre modeller, der minder mest om din egen bil, er det generelt en god ide at have en bilforsikring.

En bilforsikring er nemlig typisk delt op I to forsikringer – en ansvarsforsikring og en kaskoforsikring. Hvor ansvarsforsikringen er lovpligtig, er det valgfrit, om du vil tilkøbe en kaskoforsikring. Sker det, at du i din bil er årsag til færdselsuheld, er det bilens ansvarsforsikring der dækker skade på andre involverede og deres ejendele.

Læs også: Guide: Årsopgørelse for dummies

Bilens ansvarsforsikring er knyttet til bilen, og den dækker derfor stadig, hvis du har lånt bilen ud til venner eller bekendte. Bilens kaskoforsikring dækker derimod dit eget køretøj, eksempelvis ved kørselsuheld eller hvis der f.eks. sker skade på din bil i form af brand, hærværk, tyveri.

Gammel spand eller splinter ny model

Som sagt er det valgfrit at have en kaskoforsikring, og i nogle tilfælde kan det måske også betale sig at lade være afhængig af hvor meget bilen er værd.

Ejer du en billig og brugt bil, kan du hurtigt ende med at betale det samme for forsikringen, som bilen er værd. Hvorimod det kan være en god ide at have en kaskoforsikring, hvis du har en model af højere værdi stående i garagen.

Værdien af din bil afhænger blandt andet af bilens alder og mærke. Også hvor mange kilometer, den har kørt samt omfanget af skader og reparationer.

Forsikringspræmie og selvrisiko

Prisen på din bilforsikring afhænger af flere ting. Ofte er det sådan, at unge og nye billister skal betale en højere pris for deres forsikring, fordi statistikken siger, at netop disse grupper, kommer oftere ud for uheld i trafikken.

Derudover er selvrisikoen med til at afgøre, hvor meget du skal betale for din forsikring. Selvrisikoen er det beløb, du selv skal dække, hvis der sker skade på andres eller din egen bil. Man plejer at sige, at jo højere selvrisikoen er, jo lavere er prisen på forsikringen.

Læs også: Staldtips til dig, der skal købe din første forsikring

Hvor høj selvrisikoen skal være, er du selv med til at bestemme. For alle kaskoforsikringer gælder det at forsikringen enten stiger i præmie eller bliver på samme udgiftsniveau - efter en skade du har skyld i. Det vil være individuelt fra kunde til kunde om hvad de er blevet tilbudt og afhænger f.eks. af kørselserfaring samt det antal skader du har været involveret i.

Hos nogle forsikringer er der en ekstra selvrisiko, hvis du har lånt din bil til en yngre billist. Hvis du fx har lånt din bil til sønnikike og han laver en skade som forsikringen skal dække, kan selvrisikoen være højere end hvis du selv havde kørt bilen. Dette er værd at være opmærksom på. Hos MinForsikring er grænsealderen en af de lave på 23 år.

Læs forsikringsbetingelserne

Alt hvad forsikringen dækker, kan vi umuligt have med her. Derfor er det vigtigt, at du læser dine betingelser og police grundigt igennem vedrørende hvad forsikringen dækker og ikke dækker.

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.

“Spiir er en sund øvelse for stort set alle”