Sparetips

Black Friday: Julens budgetjoker

Julie Mikkelstrup 22-11-2016

Tiden flyver afsted og om lidt står julen for døren. Rigtig mange kommer for sent ud af starthullerne og ender med at købe alle gaver lige før jul. Her i november kan du med fordel købe en del af gaverne og spare både penge og tid, så der er mere luft i julebudgettet til sjov og spas. Et godt bud er at få klaret en stor del af juleindkøbene fredag den 25. november til Black Friday, hvor både fysiske butikker og webshops har ubegribeligt mange vanvittige tilbud.

Traditionen kommer fra USA, hvor Black Friday afholdes fredagen efter Thanksgiving. Som med så mange andre amerikanske traditioner har Black Friday med tiden også fået stor succes i Danmark. Sidste år satte dagen rekorden for største handelsdag nogensinde her i landet.

Der er masser af penge at spare, uanset om du er på jagt efter tøj, sko, seng, køkkengrej, hårtilbehør eller andet. Du kan finde tilbud på stort set alt denne dag! Spiir har samlet gode råd og gode tilbud til dig, så du kan få allermest ud af Black Friday.

Fun fact: Nogle mener at navnet 'Black Friday' henviser til sorte tal på bundlinjen, da det er en dag, hvor mange butikker vender de røde tal til et overskud.

Lav en indkøbsseddel

Det lyder måske mere praktisk end hyggeligt at tage på shoppetur med en liste over ting, du skal købe. Men på en dag som Black Friday, hvor gule tilbudsskilte og vilde procenter præger gågadens mange butiksvinduer, kan det være en rigtig god idé at være målrettet, så du ikke bliver lokket i fordærv. Hold hovedet koldt og tag de kritiske briller på, før du lader dig forføre af enorme besparelser.

Læs også: 8 Strategier til at undgå overforbrug under udsalg

Fun Fact: I 2014 brugte danskerne 1,53 milliarder kroner på Black Friday

Vær opmærksom på bytteregler

Vælger du, som mange andre danskere, at bruge Black Friday på at få klaret julegaveindkøbene, så vær opmærksom på butikkernes bytteregler. Der er ikke meget ved at købe en julegave i god tid, hvis den så ikke kan returneres eller byttes, når vi er nået om på den anden side af juleaften. Forhør dig ved kassen, før du gennemfører købet, da det ikke er alle fysiske butikker, der tager tilbudsvarer retur. Hvis du køber julegaverne på nettet, har du altid 14 dages fortrydelsesret, og mange steder tilbyder de tilmed en forlænget bytteservice op til jul.

Køb på nettet

Du kan undgå lange køer ved butikkerne, hvis du gør dine Black Friday-indkøb online. Du kan nemlig sagtens sidde hjemme i sofaen og alligevel spare en masse penge. Dog havde flere onlinebutikker store problemer med for meget trafik sidste år, hvilket betød, at flere kunder endte med at sidde i kø online. Gør op med dig selv, om du helst vil stå i kø på Strøget, eller om det er mere tiltalende at sidde derhjemme med en kop kaffe og fjernsynet kørende i baggrunden.

Læs også: Sådan spare du penge på julegaverne

Fun Fact: I 1800-tallet blev udtrykket 'Black Friday' brugt om børskrakket.

Her finder du de vildeste tilbud

Spiir har samlet et par eksempler på gode tilbud, som kan holde dit julegavebudget på et minimum.

Hvis du er ude efter tøj og sko, skal du helt sikkert besøge miinto.dk, som har helt op til 60% rabat på tusindvis af varer. Bestseller sætter også kollektioner fra Only, Vero Moda og Selected ned med 20-25% på Black Friday. Så hvis du mangler outfittet til julefrokosterne i december, gode vinterstøvler eller en lækker, varm frakke, så er Black Friday et godt tidspunkt at slå til!

Der er også gode tilbud til sportsfolk. Hvis du for eksempel er på udkig efter løbetøj og nye løbesko, kan det godt betale sig at slå et smut ind forbi Sportmaster, da de kører med fantastiske tilbud hele Black Friday - også online!

Skal du købe gryder, pander eller andet køkkengrej, så får du rigtig meget for pengene hos KitchenOne.com eller i din lokale Imerco, som begge har rigtig gode tilbud på årets Black Friday.

Næsten uanset hvad du er på udkig efter, kan du finde gode tilbud til Black Friday. Det er dyrt at købe lækre skønhedsprodukter, så hvis du gerne vil spare penge, har Ezzence lovet op til 45% rabat på store dele af deres sortiment til Black Friday. Sidste år havde de 45% rabat på hundredvis af mærker!

Læs også: Familie: Sådan sparer vi 6000kr på julegaver

Til læseheste og bogorme er der rigtig gode tilbud i Bog&Idé på fredag. Black Friday er et godt tidspunkt at gå på bogjagt, hvis du skal finde den nyeste bestseller-krimi til en julegave, eller hvis du skal have fyldt de sidste hylder på bogreolen.

Glem ikke økonomien i shoppingposerne

Selvom det på fredag er shopping, hygge og tilbud der er i højsædet, så hav din økonomi in mente, når du fylder shoppingposerne. De faste regninger skal stadig betales - og det er ikke sjovt med en julediæt bestående af leverpostej og pasta med ketchup. Det er nemt at blive fristet af de mange tilbud, og uanset om du sparer 3000 kroner samlet på indkøb, så har du stadig brugt penge, du måske ikke behøvede at bruge :)

Læs også: Gør noget i november

Hvis du henter Spiir-appen inden Black Friday, kan du få din penge-assistent til at hjælpe dig med at sætte et par forbrugsmål. Spiir gør det super nemt for dig. Assistenten fortæller dig nemlig, når du er tæt på at have brugt de penge, du har tiltænkt Black Friday-shoppeturen. Så vælter du heller ikke dit julebudget.

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.