Ryger der et par nye sko eller en fiks skjorte med ned i poserne under årets julegaveindkøb? Det er ikke så mærkeligt, for du udsætter dig selv for massive fristelser, når du køber julegaver. Jeg har sat mig for at overholde fem dogmer i år, for ikke at købe noget til mig selv.

Læs også: Tip til en billigere jul

Sidste år i december stod jeg i Bahne for at købe en julegave til min søster. Gaven var valgt, og jeg var nået frem til kassen for at betale. Men i samme sekund, som jeg tog dankortet frem fra tasken, skuede jeg nogle fine ure på disken.

Der gik ikke mange minutter, før jeg både havde prøvet et af urene på, valgt den farve, jeg bedst kunne lide, og rakt ekspedienten uret, som med det samme bippede det ind i kassen.

Med ét blev regningen dobbelt så dyr, som hvis jeg havde kunnet holde mig til at købe gaven til min søster.

De forbandede fristelser

Fristelserne står i kø hver eneste gang, jeg tager ud at handle. Om det så er julegaveindkøb, en almindelig shoppingtur eller blot en indkøbstur i et supermarked. Jeg bliver konstant påvirket af reklamer, varer, gule prisskilte, udstillingsvinduer og andet salgsgejl.

Uanset om jeg vil det eller ej.

Læs også: Sådan sparer du penge på julegaverne

Julen er særlig slem. For når jeg kigger efter gaver til alle andre, så kommer jeg forbi ting og sager, der pirrer mit shoppinggen, samtidig med at jeg får mere og mere lyst til også at forkæle mig selv.

Jeg hader at fange mig selv i at få den der latterlige forbrugstrang.

Fem dogmer mod overforbrug

Bruger du for mange penge på at købe julegaver til dig selv? Havde jeg reelt set brug for det ur? I købsøjeblikket var jeg overbevist om, at det var det vigtigste køb den jul. Men nu hvor uret ligger og samler støv, ja så ærgrer jeg mig over at have brugt penge på et ligegyldigt impulskøb.

For ikke at havne i en lignende situation i år, har jeg nedsat et regelsæt. Fem dogmer, jeg skal overholde, for ikke at falde i ‘hov jeg kom lige til at købe en julegave til mig selv-fælden’:

  1. Jeg beslutter mig for, hvad familie og venner skal have i julegave, inden jeg tager ud at købe gaver. Så ved jeg, hvilke butikker, jeg skal i, og kan styre direkte efter de ting, jeg skal købe. På den måde undgår jeg at gå og kigge på alt for mange andre ting.

  2. Jeg køber så mange gaver som muligt på nettet for ikke at blive fristet i butikkerne.

  3. Jeg prøver så vidt muligt at begrænse julegaveindkøbene til én indkøbstur, så jeg ikke udsætter mig selv for fristelser mere end den ene gang.

  4. Jeg husker mig selv på, at jeg har en opsparing til tøjindkøb. Hvis jeg bruger af den på et ligegyldigt impulskøb, så bliver der mindre til mit årlige indkøb.

  5. Hver gang jeg bliver fristet - for det gør jeg - minder jeg mig selv om uret, der ligger og samler støv derhjemme.

En lovlig belønning

Alt i alt handler det om at tage skyklapper på og blive ved med at hive de fornuftige argumenter frem. Det er svært, så jeg håber, at dogmerne kan spare mig for at købe endnu et ur til en støvet fremtid.

Læs også: Julebudget - kan man overholde det?

Det aller vigtigste ved dogmerne er dog, at hvis det lykkes mig at komme igennem julegaveræset, uden at købe noget til mig selv, så belønner jeg mig med en kop varm chokolade på en hyggelig café.

Det giver følelsen af forkælelse og er trods alt en noget mindre udskrivning end et par nye sko eller vinterfrakke. Og så kan jeg samtidig falde lidt ned efter at have ræset rundt efter gaver.

Wish me luck!

Prøv også Spiir, hvis du har fået mod på at holde dig inden for dit julebudget. I Spiirs app kan du sætte et forbrugsmål og få Spiir assitenten til at hjælpe dig med at holde dig på sporet.