Pengevaner

På indkøb med sparegrisen

Cecilie Asaa 01-02-2016

Hvilken type er du, når det kommer til at bruge penge? Kan du godt lide at have en stak tusindelapper gemt under madrassen til dårlige tider? Eller har du tømt dit dankort, inden du når til den femte i måneden?

Uanset hvilken type du er, er der god læring i at forstå dine egne vaner og handlemønstre. Du opfører dig på en bestemt måde, både fordi du er den, du er, men også ud fra hvad du har lært hjemmefra eller ved at se på andre.

Ved at forstå, hvorfor penge ikke rager dig det store, eller du ikke kan holde nallerne fra en god handel, kan du blive bedre til at ændre de vaner og mønstre, du ikke bryder dig om.

Dette indlæg handler om sparegrisen. Læs også om de fire andre typer:

Nu til sparegrisen...

Du elsker en god handel og bliver høj af at spare penge, hvor du kan komme til det. Du er i dit helt rette element, når januarudsalget skydes i gang, og du er ikke bleg for at prutte om prisen, uanset om det er på et marked eller i en ganske almindelig tøjbutik.

Faktisk køber du kun meget sjældent noget til fuld pris. Du bruger gerne tid på at kigge tilbudsaviser, Den Blå Avis eller genbrug igennem for det, du står og mangler.

Hellere bruge lidt ekstra tid end for mange penge, er dit motto.
Det gælder også denne mandag eftermiddag, hvor du køber ind til ugens husholdning. I løbet af weekenden har du lavet en madplan og en indkøbsseddel, så du ved præcis, hvad du skal købe ind.

Men ikke nok med det. Madplanen er nøje lagt efter supermarkedernes tilbud denne uge. Du har været igennem samtlige tilbudsaviser og noteret dig, hvor du kan få tre pakker pasta til halv pris og ti bananer til ti kroner.

Nu suser du rundt med din indkøbsseddel til tre forskellige supermarkeder og finder de varer, der står på din liste.

Du lader dig ikke friste af andre varer. For hvorfor købe noget, du ikke har brug for?

Sådan er det også, når du tager på marked. Ser du noget, hvor prisen ikke passer dig, og du ikke kan få den ned til et niveau, du kan lide, så dropper du hellere handlen. Så vigtig er ting ikke for dig.

Læs også: Kend dit forbrug og kend dig selv

Nogle synes, at dit pengesparer-gen er lidt for meget. Til tider pinligt. Hvorfor betaler du ikke bare det, varen koster, i stedet for evig og altid at forhandle og jagte tilbud? Hvorfor ikke købe en lækker ny designersofa i stedet for en brugt på Den Blå Avis?

De skulle bare sammenligne deres budget med dit. Du er sikker på, at det betaler sig at spare penge. Det giver dig i hvert fald luft i økonomien til engang imellem at gøre noget helt særligt som at tage på højskoleophold med familien eller tage ud at spise en rigtig god middag med din bedre halvdel.

Læs også: Kvit dine dårlige pengevaner

Lær dig selv at kende som økonomisk type

Dette indlæg er en del af en serie, hvor Spiir beskriver fem økonomiske personlighedstyper baseret på Bethany and Scott Palmers teori fra bogen "The 5 Money Personalities: Speaking the Same Love and Money Language”.

Som så mange andre beskrivelser af typer, er de fem typer grove kategorier. Lås dig ikke fast på én af dem. Du handler sikkert på én måde i visse situationer og på en anden i andre.

Men måske indlæggene kan gøre dig bedre til at spotte dine økonomiske handlemønstre og ændre på det, du finder uhensigtsmæssigt.

Benyt dig også af en bruger i Spiir til at gennemskue dine økonomiske vaner og lave om på dem. Spiir giver dig blik for dine penge.

Kilder:

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.