Studieliv

Sådan bliver du (næsten) millionær på en sommerferie

Karen Johanne Iversen 20-05-2017

Sommeren er lige om hjørnet, og solskin, festivaler og vaffelis venter forude. Som ung og studerende er ferie lig med afkobling fra studiet og kvalitetstid med venner og familie.

Men ferien er i lige så høj grad lig med arbejde og tid til omsider at få lavet en opsparing til fornøjelser, ferier og studiebøger. Har du svært ved at tjene nok knaster til sparegrisen, hjælper Spiir dig på vej. Her får du fire bud på, hvordan du (næsten) bliver millionær på en sommerferie.

Bed om flere timer på arbejdet

penge i jorden

Er du vant til at arbejde på deltid ved siden af studiet? Vil du gerne have, at tallet på lønsedlen er noget højere i sommermånederne? Så hiv fat i chefen og spørg, om der er mulighed for at få flere arbejdstimer i sommerferien.

Som ung og studerende er du en attraktiv medarbejder, fordi du højest sandsynligt ikke har børn, der skal hentes fra børnehaven klokken fire og en masse andre huslige pligter, der venter på dig derhjemme. Du er fleksibel og kan træde til, når der er brug for dig.

Når du er på SU, skal du dog være opmærksom på, at du ikke kan arbejde i døgndrift og tjene alle de penge, du vil. Der er nemlig grænser for hvor stort et beløb, du må tjene ved siden af din SU - også i sommerferien. Det beløb hedder et fribeløb, og satserne er før skat. Som hovedregel må du per 1. januar 2018 tjene 12.222 kroner per måned ud over din SU, når du går på en videregående uddannelse. Se alle satserne her.

Læs også: Hvordan fungerer det der SU?

Kan du ikke holde dig under fribeløbet, skal du betale en del af din SU og dit eventuelle SU-lån tilbage. Ikke sjovt, når SU-budgettet til daglig ikke tillader dig de store udskejelser.

Heldigvis regnes fribeløbet ud på årsbasis, og de 12.222 kroner er altså blot det gennemsnitlige beløb per måned. Det vil sige, at hvis du i tre af månederne kun tjener 6000 kroner (før skat), må du gerne give den gas med arbejde og overskride dit fribeløb i sommermånederne, så længe du set over hele året holder dig inden for fribeløbet.

Ræk hånden ud og hjælp andre

ræk hånden ud

Har du hænderne skruet ordentligt på, er du vild med at passe børn, eller nyder du at svinge en støvsuger? Deleøkonomi-tjenesten Helpfully gør det muligt for dig som privatperson at tilbyde din hjælp og tjene penge på forskellige arbejdsopgaver.

Du starter med at oprette en bruger, hvorefter du tilkendegiver hvilke arbejdsopgaver, du er i stand til at løse. Her kan du blandt andet vælge ‘hundelufter’, ‘børnepasser, ‘havearbejde’, ‘handyman’ og ‘rengøring’. Herefter kan du både se opgaver i dit nærområde, som kan løses af dig, eller du kan vælge at oprette en opgave, som du kan tilbyde til andre.

Helpfully er perfekt til dig, der har masser af tid i sommerferien til at tjene penge på at hjælpe med at løse en masse småopgaver for folk, som ikke selv har tiden eller evnerne til det.

Lyder indkøb og udbringning af dagligvarer mere som et arbejde for dig? Så skal du oprette dig som bruger på deleøkonomi-tjenesten Vigo. Tjenesten er lavet af Rema 1000 og er derfor bundet til indkøb i dette supermarked.

Gennem tjenesten kan du finde ledige indkøbs- og udbringningsopgaver, og som indkøber tjener du 34 kroner for én leveret pose, 44 kroner for to poser, 54 kroner for tre poser og fem kroner for hver pose herudover. Udbringningen skal ske inden for en time efter, at varerne er købt i butikken.

Læs også: Deleøkonomi: Spiir guider dig til favorittjenesterne

For at blive udbringer skal du være over 15 år, og over 18 år, hvis indkøbslisten indeholder drikkevarer med en alkoholprocent over 16,5% - også selvom Vigo ikke regner med, at du tager for dig af de våde varer :-).

Løser du opgaver via Helpfully og Vigo, skal du selv huske at indberette din løn til Skat, da det er skattepligtigt at løse små opgaver i private hjem.

Arbejd hvor turisterne befinder sig

turister café

Når den danske sommer en sjælden gang byder på sol og varme, får strandkioskerne og forlystelsesparkerne travlt! Både danske og udenlandske turister skynder sig at komme ud af hulen og drage mod badelande, iskiosker, fortovscaféer og turistattraktioner.

Mangler du et sommerferiejob, kan det være en idé at forhøre dig dér, hvor turisterne befinder sig. Der er som regel brug for ekstra arbejdskraft i sommerferien. Da der ofte også er mulighed for at at afløse de fuldtidsmedarbejdere, som holder ferie, er der virkelig gode chancer for at få skrabet en god sjat penge sammen til opsparingen.

Læs også: 5 studierabatter, du ikke anede eksisterede

Et job som sommerferieafløser er oftest organiseret sådan, at du indgår i et vagtskema, og jobbet er altså langt fra så fleksibelt, som de ovenstående småopgaver, du kan løse på Helpfully og Vigo. Men hvem ved? Måske finder du et sommerjob, du bliver glad for, og som du kan vende tilbage til næste sommer.

Tag til Norge og tjen kassen

Norge arbejde

Når jobkøen bliver for lang herhjemme, søger mange danskere til Norge i sommerferien. Et arbejde i Norge indebærer nemlig typisk højere løn og bedre arbejdsvilkår end i Danmark.

Hvad siger du til at bruge sommeren som medarbejder på et lager, i et feriecenter eller på en restaurant? Nordjob formidler sommerarbejde, overnatningsløsninger, samt kultur- og fritidsprogrammer til unge mellem 18 og 30 år. At ‘nordjobbe’ giver dig værdifuld arbejdserfaring, gode tjente penge og mulighed for at udforske et af nabolandene.

Når du arbejder i Norge, betaler du også skat i Norge. Den norske trækprocent for almindelig indtægt er på 27%, så i modsætning til den danske trækprocent på 38%, får du alt andet lige mere ud af dine tjente skejsere, hvis du arbejder i Norge.

Læs også: 5 skattefradrag der kan gøre dig lidt rigere

Derudover er der en række andre forhold, du skal undersøge, før du stiger ombord på Oslofærgen. Læs om skattereglerne i Norge her.

Fandt du en jobtype, der fristede?

millionær sommerferie arbejde

Uanset hvordan du vælger at tjene dine penge, skal du huske, at fordi du får tjent en god sjat penge til opsparingen i sommerferien, kan du faktisk have ‘råd’ til at arbejde mindre i løbet af skoleåret, når lektier og eksaminer presser på. Det er guld værd at have en ‘buffer’, når tandlægeregningen skal betales, og hvis computeren lige pludselig stiger af. Så føles det faktisk lidt som om, du er millionær, når du en kedelig oktoberdag kan forære dig selv en spritny computer for penge, du selv har tjent - på egen hånd - uden studielån eller tiggen ved mor og far - sådan!

Spiir ønsker alle en rigtig god sommerferie 🏝 og arbejdslyst! 💪

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.