Pengevaner

Kvit dine dårlige pengevaner

Cecilie Asaa 01-02-2016

Har du for vane at shoppe, når dit humør er helt i bund? Undgår du at holde øje med dit forbrug? Eller er det altid dig, der giver en omgang, når du er i byen med vennerne?

Det kan være ualmindeligt svært at komme af med vaner, der har med dit forbrug af penge at gøre.

Vaner er rutiner, alle mennesker tillægger sig. Jo flere gange, man udfører en rutine, jo mere fastankret bliver den. Pengevaner kan være opstået i din opvækst, eller fordi du ikke ved bedre.

Uanset hvor gode intentioner du har for din økonomi, vil dine indlejrede vaner komme til at stå i vejen for dig.

Det ved vi alt om hos Spiir, og derfor vil vi gerne hjælpe dig med at få øje på nogle af dine vaner og give dig tip til at komme dem til livs.

Du kan bruge dit Spiir til at lure, hvor du har lidt ekstra huller i lommerne. Eller til at sætte dig sunde mål at spare op til fremtidige investeringer.

Samtidig fortæller vi her om seks dårlige pengevaner og giver tip til, hvordan du kvitter dem.

Stop med at shoppe når du er nede

Det er ikke ualmindeligt at få lyst til at købe lidt lækkert til dig selv, hvis du er inde i en lidt skidt periode. Har kæresten slået op, kan det være fristende at slå dig løs med dankortet.

At shoppe for at få det bedre fixer dog ingenting. Det gør som regel blot dit problem værre.

Det er lidt som at spise en hel pose vingummi på én gang. Du får et hurtigt kick, som meget hurtigt afløses af dårlig samvittighed og ondt i maven - eller tegnebogen, når det handler om shopping.

Læs også: 8 strategier til at undgå overforbrug under udsalg

Vil du undgå at falde i fælden med at shoppe på baggrund af dine følelser, skal du sætte nogle regler for dig selv.

Vent eksempelvis et døgn, når du har det skidt, før du kaster dig ud i hovedløs shopping. Køb kun ting fra en ‘ønskeliste’, du har lavet på et helt andet tidspunkt, hvor du ikke var styret af dine følelser. Eller sørg for at du ikke får fristende reklamer fra dine yndlingsbutikker og -mærker.

Lån ikke penge ud

Har du svært ved at sige nej, når søster Anna for fjerde måned i træk spørger, om hun kan låne en tusindelap? Selvom dine venner eller familie er dig dybt taknemmelig, når du låner dem penge, kan det ende med at blive en dyr affære - både for din tegnebog og dine venskaber.

Det er ikke sikkert, at venner eller familiemedlemmer kan betale dig et lån tilbage, og sker det, risikerer du at miste ikke bare pengene men også venskaber og gode relationer.

Hvis du står i den situation, at du bliver spurgt om at låne penge ud, så se om du ikke kan hjælpe på en anden måde end økonomisk.

Det kan være, at din veninde mangler penge til barnepigen onsdag aften. Tilbyd da i stedet at passe ungerne, så de veninde sparer udgiften til barnepigen.

Kan du bare ikke lade være med at hjælpe med penge, så lad under alle omstændigheder være med at give penge som et lån. Giv i stedet en gave eller et pengebeløb, du føler, du kan undvære. Altså noget du ikke skal have tilbage igen. På den måde ærgrer du dig ikke, når du opdager, at søster Anna har købt nye sko, men endnu ikke har betalt dig dit lån tilbage.

Drop vanen med at betale regningen

Er du typen, der holder af at give et par runder, når du er ude med vennerne, eller sætter en ære i at betale regningen, når du er på restaurant med din søster?

Det er meget prisværdigt. Men pas på, det ikke tager overhånd. Især hvis det betyder røde tal på din konto, eller du udsætter andre vigtige udgifter for at kunne betale for andre.

Hvis du ofte betaler regningen, vil din omgangskreds vænne sig til, at de ikke behøver at hive penge op af lommen, når de går ud med dig.

Du får måske svært ved at kende forskel på, om folk tager ud at spise med dig, fordi de godt kan lide dig, eller fordi de indkasserer gratis mad.
Er du nået derud er det på tide at lade regningen ligge.

Lad være med at sammenligne dig med andre

Har naboen købt en ny lækker bil og din bror netop skiftet køkkenet ud? Og får du lyst til at bruge penge på noget lignende?

Vi mennesker har en tendens til at måle vores status og succes baseret på materielle goder, som størrelsen på vores huse og hvor mange rejser, vi tager på. Men sådan kan man ikke gøre det op. Et stort hus fortæller kun noget om, hvordan folk vælger at bruge deres penge, ikke noget om, hvor mange penge, de faktisk har.

Din bror kan have gældsat sig mere end nødvendigt for at kunne få råd til et nyt smart køkken, og naboen må måske se langt efter en ferie udenlands de næste fem år, for at få råd til den nye bil.

Vil du undgå at købe nyt bare for at flashe, hvor sej du er, så sæt nogle mål for, hvad du ønsker dig her i livet. Find ud af hvad der er vigtigt for dig - om fem, 10 og 20 år. Måske er det at rive et år ud af kalenderen og rejse jorden rundt. Når du har sat dig det mål, kan du begynde at sætte penge af til dig selv og samtidig se stort på, hvad andre bruger deres penge på.

Brug ikke hele din indkomst med det samme

Det er den første i måneden, og der er gået penge ind på din konto. Efter alle regningerne er betalt, er der stadig penge tilbage, og du bruger rub og stub på sjov og ballade, tøj og chokolade.

Det kan blive en rigtig dårlig vane at bruge alle de penge, du har til rådighed på din konto hver måned. Det er typisk mennesker, der ikke lægger budget, som kører denne strategi.

Læs også Spiirs guide til at lægge et budget trin for trin

Det kan betyde, at du ikke har penge, når der opstår uforudsete udgifter, som at bilen akut skal på værksted, eller du knækker en tand og må betale dyrt for at få den lavet ved tandlægen.

Et budget er vejen frem, hvis du vil kvitte din vane med at bruge alle dine penge. En god tommelfingerregel er at have opsparet, hvad der svarer til seks måneders leveomkostninger. Så har du altid råd, hvis uheldet er ude.

Luk ikke øjnene for det åbenlyse

Vil du helst undgå at tjekke dine konti, for hvor mange penge du bruger, og hvor mange penge, du har at gøre med?

Det er en rigtig dårlig strategi. Især hvis du tror, at problemerne forsvinder, hvis du lukker øjnene for dem. Det gør de ikke. De bliver sikkert bare større.

Du kan oparbejde en stor gæld på den måde. Det svarer til at lade være med at gå til lægen, fordi du ved, at noget er galt, og du er bange for, hvad det kommer til at betyde for dig.

Det eneste råd er, at du åbner øjnene. Hvis ikke du kan gøre det selv, så få en god ven, et familiemedlem eller din bankrådgiver til at hjælpe dig med at lave en plan, der kan hjælpe dig ud af en finansiel kritisk situation, så du tør kigge på dine konti igen.

Når først du får åbnet øjnene, kan du tage kontrol over dine penge igen. Har du en bruger i Spiir kan du løbende holde dig ajour med regninger, din gæld, dit forbrug og din indkomst.

Har du gode råd til at kvitte dårlige pengevaner? Del dem med os i kommentarfeltet.

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.