Budgetskema
Guide: Forskudsopgørelse for dummies 2021
Forskud, opgørelse, skat. Er du ét stort spørgsmålstegn, hver gang Skat sender deres gul-layoutede e-mail med kryptiske ord og beskeder om kedelige dokumenter, du skal tjekke?
Så vil vi prøve at forberede dig på forskudsopgørelsen. Den ligger klar inde i din mappe på Skats hjemmeside hvert år i midten af november.
Den er vigtig at tjekke, fordi det er tallene fra dette stykke digitale papir, Skat bruger til at beregne, hvad du skal betale i skat i løbet af det kommende år.
Lyder det uoverskueligt?
Så læs med her, hvor vi guider dig til at forstå forskudsopgørelsen. Og det er faktisk slet ikke så slemt, som det lyder.
Hvad er en forskudsopgørelse?
Forskudsopgørelsen er en oversigt over din indkomst: løn, SU, dagpenge og så videre, dine fradrag, og hvilken procent, du betaler i skat det kommende år. Skat bruger disse informationer til at regne ud, hvad du skal betale i skat det kommende år.
Det er altså en opgørelse, der på forskud kigger på, hvad du tjener, hvad du får af skatterabat, og hvor meget du formentlig skal betale til skattefar i det kommende år.
Formålet med forskudsopgørelsen er at lave en beregning på din skat ud fra hvad du regner med at hive hjem i lønninger med mere. Når Skat har de rigtige tal, kommer du hverken til at betale for meget eller for lidt i skat i løbet af året.
Hvor finder du papirerne?
Du får besked fra Skat, når din forskudsopgørelse er klar til et tjek. For at kunne løbe tallene igennem skal du logge ind på Skats tastselv-system. Her finder du opgørelsen sammen med nogle af de foregående års forskudsopgørelser.
Når du får adgang til din forskudsopgørelse i november 2020, så er det dine tal for 2021, det handler om.
Ikke at forveksle med årsopgørelsen. Den kommer i starten af marts og kigger bagud på det forgangne år. Årsopgørelsen er til for at tjekke, at tallene i forskudsopgørelsen nu også stemte overens med de faktiske tal fra det år, der netop er slut.
Hvad skal du tjekke?
Skat udfylder automatisk forskudsopgørelsen med de informationer, de har fra det år, du er i. Det vil sige, at de laver et estimat for, hvad du kommer til at tjene i det kommende år.
Er du helt almindelig lønmodtager med det samme 8-16-job, som du har haft de sidste mange år, er der højst sandsynligt ikke de store ændringer i, hvad lønningsposen indeholder fra år til år. Og så gør det ikke noget, at Skat bare overfører de seneste tal til opgørelsen.
Hvis du derimod er på dagpenge og får et job. Eller starter på et job efter endt uddannelse. Eller regner med at tjene penge ved siden af et fast job. Skal til at pendle og dermed får kørselsfradrag. Eller på anden måde har ændringer i, hvad du tjener. Ja, så er det en god idé at tjekke tallene og justere dem, så de stemmer overens med, hvordan din virkelighed ser ud.
Husk at de tal, du skriver ind er for hele året. Altså det samlede beløb for, hvad du får i løn eller fradrag eller honorar hele det kommende år.
Hvilke rubrikker er vigtige?
Skat er blevet rigtig god til at sortere i rubrikkerne i deres tastselv-service. Når du åbner din forskudsopgørelse vil de rubrikker, Skat har oplysninger på (og som nok også er de vigtigste for dig), derfor komme som det allerførste i dit ‘view’.
Det betyder dog ikke, at du er ‘home safe’, bare fordi du tjekker de fremhævede rubrikker.
Skal du eksempelvis til at køre mere end 12 kilometer til og fra dit job?
Så kan du få kørselsfradrag, og det kan du oplyse i rubrik 417, som du finder under de øverste fremhævede rubrikker. Det er også vigtigt, at du tjekker dit kørselsfradag en ekstra gang, hvis du i år har skiftet køreturen til jobbet ud med hjemmearbejde i pyjamas. For kørselsfradraget gælder naturligvis kun, hvis du rent faktisk har haft transport til og fra dit arbejde.
Det samme gælder, hvis du køber eller sælger din lejlighed, bliver gift eller skilt, starter virksomhed, bliver arbejdsløs eller noget andet, der har betydning for din indkomst.
Skat har placeret de rubrikker, som du måske får brug for, lige under de udfyldte. De er altså nemme at finde (hvis du ved, hvad du leder efter 😉). Kender du rubrikkernes numre, kan du også bruge søgefunktionen på siden og søge direkte efter rubriknumre.
Hvad sker der, når jeg har udfyldt opgørelsen?
Når du har udfyldt forskudsopgørelsen, trykker du ‘beregn’ nederst på siden. Det sætter Skats system i gang med at regne, og du får et samlet dokument, der viser, hvad de er kommet frem til. Altså alle dine indtægter og dine fradrag, et estimat på hvad du skal betale i skat, og hvad din trækprocent er på.
Du får også at vide, hvordan skatten fordeler sig på bundskat, kirkeskat, kommuneskat og så videre. Og måske vigtigst af alt, så genererer Skat et skattekort, som automatisk bliver sendt til din arbejdsgiver. Så er du sikker på, at de ikke trækker for meget eller for lidt af din løn i skat.
Husk det løbende tjek
Det er ikke alle informationer om dit personlige årsbudget, du kan vide noget om allerede i november inden det år, opgørelsen handler om, går i gang.
Du kan ikke altid forudsige, om du stiger i løn, bliver skilt eller gift, starter virksomhed eller bliver sygemeldt. Altsammen har betydning for din forskudsopgørelse.
Derfor er det sådan, at Skat ikke lukker for opgørelsen i det sekund, du har trykket godkend. Forskudsopgørelsen er åben for løbende tjek og rettelser hele det år, den handler om. Og det er din opgave at holde den ajour.
Når du har ændringer i din indkomst, retter du det til på forskudsopgørelsen, og så beregner Skat, hvad det betyder for resten af året. Måske kommer du til at betale lidt mere eller lidt mindre i skat. Det ordner Skat, så det bliver fordelt de resterende måneder af året, ligesom din arbejdsplads får et nyt skattekort.
Spørg en ven om hjælp
Hvis du gerne vil være på forkant med hvor mange af dine månedlige knaster, der går til den store skattekasse, så er det en god idé, at du tjekker din forskudsopgørelse og holder den opdateret hele året.
Forskudsopgørelsen er dit styringsredskab. Det er det digitale dokument, du kan bruge, når du vil være sikker på, at du hverken betaler for meget eller for lidt i skat og ender med en skatteregning, når året er omme.
Er du stadig usikker på, hvordan du skal gå til forskudsopgørelsen? Det er ingen skam. Hiv fat i en god ven, din mor eller en anden, du har det godt med at snakke penge med. En du ved kan guide dig på en god måde. Så skal I hurtigt få den ‘skattepine’ til at gå over.
Relaterede indlæg
Studieliv, Familieliv, Sparetips, Pengevaner
Sparetip: Bliv bevidst om dit dataforbrug og vælg det rette mobilabonnement
Få et samlet overblik over alt det du behøver at vide, før du vælger dit mobilabonnement.
Sparetips, Pengevaner, Familieliv
Spiir anbefaler: 5 lyd- og e-bøger til dig, som ønsker at ændre forbrugsvaner.
Få tips, motivation og meget mere med disse 5 disse bøger 🎧
Sparetips, Pengevaner, Familieliv
Spiir anbefaler: 7 lyd- og e-bøger om penge, forbrug og økonomi, der er guld værd
Få inspiration til sparetips, investeringer og meget mere med disse bøger 🎧