Pengevaner

Gennemsku reklamer og spar penge

Cecilie Asaa 09-05-2015

Der er reklamer alle vegne i din dagligdag, og de kryber ind under huden på selv den mest bevidste forbruger. Men du kan spare penge, hvis du bruger din sunde fornuft og gennemskuer reklamerne.

I det spæde forår cyklede jeg en eftermiddag hjem igennem Aarhus. Mit hovede var i fuld sving med at lægge planer for aftensmaden. “Skulle jeg smutte forbi Netto på vejen og købe lidt ekstra til salaten,” tænkte jeg.

Jeg nåede ikke at svare mig selv, for i samme øjeblik hoppede mine tanker videre til noget helt andet. Pludselig mente min underbevidsthed, at det var vigtigt at overveje, hvorvidt jeg skulle have nye sandaler i år.

“Det kunne da være meget lækkert med et par nye sandaler. Dem jeg har derhjemme er so last year,” lød det inde i mit hovede.

Sandaler i vintervejr

Et par sekunder gik, før det gik op for mig, at min opmærksomhed var blevet drejet fra salatblade til sandaler. Det rystede mig, for det var slet ikke vejr til sandaler endnu. Solen var så småt begyndt at liste sig ud af sit vinterhi, men jeg havde stadig vinterjakke og et par lune støvler på.

Alligvel var der sket det, som sker for de fleste flere gange dagligt. Jeg var blevet udsat for en reklame, der nemt og bekvemt sneg sig ind under huden på mig.

Jeg var netop cyklet forbi en reklame på et busskur med et billede af et par lædersandaler i hotteste nye design. Det var nok til at tænde for min sommerknap og mit shopping-gen midt i det gryende forårsvejr.

Reklamer spiller på følelser

Og det ved virksomhederne godt. De ved alt om, hvordan de lokker os forbrugere til at købe varer, også selvom vi ikke har brug for dem. Jeg har et par udmærkede sandaler hjemme i skabet, som med lidt læderfedt skinner som nye, samtidig med at jeg sparer 1000kr.

Men det her skofirma gjorde alt, hvad det kunne for at tænde min lyst til at købe nyt. Det var for eksempel ikke tilfældigt, at sandalreklamen var hængt op i god tid inden sandalsæsonen overhovedet var skudt igang.

Læs også: Spar tusindvis af kroner på mærkevarer

Reklamer spiller helt bevidst på følelser, og den der higen efter sommer, alle vinterblege danskere lider af, når de første forårstegn dukker op, gjorde mig til et let offer. Sandaler er lig med sommer, og med et par spritnye sandaler ville jeg købe mig til en drøm om høj sol og strandtur.

Læs mere om at du er styret af det ubevidste, når du shopper

Listige salgstricks

Jeg anser mig for at være en bevidst forbruger, der godt kan gennemskue firmaers listige salgstricks. At sandalreklamen havde sneget sig uden om min radar fik mig til at vågne op og blive klar over, at min underbevidsthed og mine følelser har stor indflydelse på, hvad jeg får lyst til at købe.

Vi er alle påvirkelige, og reklamer findes overalt i vores hverdag. Selv den mest hærdede forbruger bliver ramt af reklamer, og reklamefirmaerne bliver stadigt mere og mere spidsfindige i jagten på at få os til at købe.

Læs også: Kend dit forbrug og kend dig selv

Kan man have sin sunde fornuft med sig på sidelinjen når man færdes i en reklamebefængt hverdag, så er der penge at spare. Selvom det kan være svært at gennemskue, hvornår et behov er reelt, og hvornår det er skabt af reklamer.

Med Spiir kan du få overblik over dit forbrug og blive bevidst om, hvornår du kommer til at købe et par sandaler eller noget andet, du egentlig ikke havde behov for.

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.