Familieliv

5 billige efterårsoplevelser i børnehøjde

Karen Johanne Iversen 10-10-2017

Bladene er brunere. Luften er friskere. Solen er skarpere. Dagene er kortere. Efteråret er på vej, og det betyder for mange danskere, at de om lidt kan se frem til en uges velfortjent efterårsferie.

Var sommerferien en kende dyrere, end I regnede med? Og har I nu ikke råd til en rejse eller en længerevarende udflugt? Ja, så kan en hel uge med børnene uden noget planlagt føles meget lang.

Efterårsferien behøver dog ikke betyde overtræk og minustal på kontoen. Her får I fem billige oplevelser med børnene i efterårsferien, der ikke punkterer budgettet.

Snit en græskarmand

græskarmand

I september og oktober er det sæson for græskar, så hvorfor ikke lave et par hjemmelavede efterårsdekorationer i form af græskarmænd?

De store halloween-græskar kan I købe i de fleste supermarkeder til omkring 50 kroner stykket. Udstyr børnene med hver deres græskar, en ske, en sprittusch og en urtekniv. Vi anbefaler, at aktiviteten foregår udendørs, eller at I dækker bordet, I arbejder ved, til med et par affaldssække - sådan noget snask fra indersiden af et græskar sviner nemlig en del.

Først skal I tegne ansigtet på græskaret, og her er det kun kreativiteten, der sætter grænser. Husk dog at lave god afstand mellem de felter, I skærer væk, så græskarhovedet ikke falder sammen.

Nu skal græskaret skæres ud (Her er det en god ide, at en voksen overværer arbejdet, så ungerne ikke kommer galt afsted). Start med at skære toppen af græskaret. Eksempelvis i zig-zag. Det ser rigtig flot ud. Nu skal fyldet skrabes ud med skeen. Hav en affaldssæk klar til fyldet - det er ret klistret. Skær nu øjne, næse, mund og eventuelle andre elementer ud, der er tegnet op med tuschen.

Græskaret er nu færdigt, og I kan sætte et eller flere fyrfadslys i, lægge låget på, og vente på, at det bliver aften. Når mørket er faldet på, kan I sidde inde i stuen og nyde synet af jeres nye, hjemmelavede græskarmænd, der så fint lyser op ude på terrassen.

Gratis underholdning på biblioteket

bibliotek

En tur på biblioteket behøver ikke at være lig med tung faglitteratur og biblioteksbøder - tværtimod. Landets biblioteker gør rigtig meget for, at der skal være noget for alle aldre. På biblioteket kan I finde mange forskellige tilbud til børnene. Gå på opdagelse i børneafdelingens bøger, løb rundt i legeområdet eller spil et spil.

De fleste biblioteker har også en event-kalender på deres hjemmeside, hvor de annoncerer alle deres arrangementer. Her får I et par forslag:

På DOKK1 i Aarhus kan ungerne onsdag og lørdag i efterårsferien komme og lave deres egen æblemost. Arrangementet er gratis, men børnene skal selv medbringe beholder og æbler.

I København NV afholder Biblioteket Rentemestervej FerieCamp med rollespil, dans og svømning mandag til fredag i efterårsferien. Arrangementet er gratis og henvender sig til børn i alderen 6-17 år.

Vil ungerne hellere klippe-klistre til den store guldmedalje? På Tarup Bibliotek i Odense er der ‘Krea-uge’ mandag til lørdag i hele efterårsferien. Det koster ikke noget at deltage, og I behøver ikke at tilmelde jer eventet.

Mere budgetvenlige aktiviteter uden for hjemmet finder I næppe.

Madlavning med sæsonens råvarer

Findes der noget bedre end duften af en nybagt æbletærte på en kold efterårsdag? Næppe. Hiv ungerne med en tur i køkkenet, og hyg jer med at bage og kokkerere med sæsonens råvarer. Her får i et par forslag til børnevenlige, nemme og efterårsegnede retter:

  • Æbletærte med hasselnødder og dybe krydderier som kardemomme og kanel.
  • Cremet græskarsuppe med ristede græskarkerner og nybagt brød.
  • Svampet gulerodskage med ostecreme.
  • Risotto med et udvalg af stegte svampe og urter.
  • Ovnbagte jordskokker som tilbehør til et godt stykke kød.
  • Friskpresset saft med rødbede, gulerødder, appelsin og æbler.
  • Pandekager med hjemmelavet brombærmarmelade.

Lad børnene være med til at bestemme hvilke af forslagene, I skal lave, og husk ikke kun at sætte dem til skrælle- og snittearbejdet. Måske synes lillemanden ikke, at det er vildt fedt at stå på en skammel og skrælle den ene grøntsag efter den anden. Når han lægger skrælleren fra sig og forlader køkkenet til fordel for ipad’en, hvordan skal I så lokke ham ud i køkkenet med næste gang? Måske er det sjovere at ælte dej eller blive udnævnt til røre-i-gryden-minister. Madlavning skal være sjovt for alle parter - også de mindste.

Hold brætspilsturnering

brætspilsturnering

Brætspil har en fantastisk evne til at samle børn og voksne. En brætspilsturnering er derfor et glimrende bud på en billig og hyggelig familieaktivitet til en kold dag i efterårsferien.

Saml alle de brætspil, I har liggende, og lån også gerne et par af naboen. Del jer op i hold og find ud af, hvad I skal spille i hvilken rækkefølge. Køb snacks, varm kakao og en lille præmie til vinderne af turneringen.

Af familievenlige brætspil kan vi eksempelvis nævne Sequence, Matador junior, Ticket to Ride, Bezzerwizzer familieudgaven, Kalaha og Cranium.

Friluftsdag med bål og snobrød

bålpladsen

Når I har fået lidt for meget indehygge, trænger I til frisk luft og røde kinder. Pak jer godt ind og tag på udflugt i det fri.

udinaturen.dk finder I offentlige udendørsfaciliteter nær jer. Under fanen ‘Faciliteter’ er der lavet en oversigt over bålhuse, bålpladser, naturlegepladser og meget mere.

Medbring snobrødsdej, skumfiduser og optændingsgrej til bålet. Mens far tænder op i bålet, kan mor og ungerne tage på rov efter kastanjer, svampe og hvad skoven ellers har at byde på.

Det gode ved denne aktivitet er, at skoven ikke tager imod dankort. Lad derfor kortet ligge hjemme og nyd en dag i hinandens selskab med bål, snobrød og måske en enkelt lejrbålssang eller to.

I behøver altså ikke tage i Legoland, gå i svømmehallen eller tage i biografen for at få en god ferie. Med disse fem bud på oplevelser garanterer vi både en budgetvenlig efterårsferie og kvalitetstid med hele familien. Rigtig god efterårsferie.

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.