Studieliv

Ultimativ guide: Sådan får du succes med legatsøgning

Caroline Sølver 04-07-2018

Du har fået den mail, du i månedsvis har gået og ventet på: Du er blevet optaget på et universitet i udlandet, hvor du skal tilbringe seks måneder!

Selvom det er mega fedt hænderne oppe over hovedet, at du nu skal tilbringe et helt semester i udlandet, bliver det også en dyr fornøjelse. Eller... det kan det i hvert fald blive.

Der er nemlig mange udgifter, der følger med, når du rejser til udlandet med en SU - også selvom det kun er for en kort periode. Husleje, forsikring, bøger, mad, oplevelser, visum, flybillet. Listen er lang. Og nå ja, du skal vel også have råd til at drikke nogle øl, shoppe lidt og en cafétur i ny og næ.

Heldigvis kan legater komme dig til undsætning og finansiere nogle af de mange udgifter, du har i vente. Men hvordan er det lige, de fungerer? Og hvordan søger du dem?

Træk vejret. Her får du nemlig den ultimative guide til at få succes med legatansøgningen.

Hvad er et legat?

Guide til legatsøgning

Først og fremmest skal vi lige have på plads, hvad et legat er for en krabat.

Et legat er i al sin enkelhed en pose penge, der gives af en fond eller en virksomhed til et specifikt formål. Mange legater gives til økonomisk trængende eller dygtige studerende, der har brug for støtte til at forske, komme på udveksling eller i praktik. Altså, måske sådan en som dig!

De forskellige fonde og virksomheder kan have varierende krav til, hvem der kan søge deres legater. Nogle legater gives kun, hvis du kommer fra en bestemt del af landet. Andre legater kræver, at du har et bestemt karaktergennemsnit, eller at du har været aktiv i studiemiljøet på din skole. Dog findes der også masser af legater, der ikke stiller helt så specifikke krav, så du også kan lege med, selvom du ikke er vokset op på Bornholm eller har været formand i din skoles kortspils-forening.

Legaternes størrelser varierer også. Nogle legater er på over 20.000 kroner, mens andre er på 2.000 kroner. Heldigvis er det fuldkommen tilladt at søge alle de legater, du vil.

Step 1: Start i god tid

Step by step guide til legatsøgning

Ok, vi kan lige så godt indrømme det: Legatsøgning kræver masser af tid foran computeren og spandevis af kaffe. Men hvis du går i gang i god tid og organiserer din søgning, kan det faktisk klares ganske smertefrit. Det handler bare om at få skovlen under ‘projekt legatsøgning’. Så snart du har fået godkendelse og bekræftelse på, at dit studieophold er i hus, kan du smøge ærmerne op og gå i krig med søgningen.

Step 2: Søg og du skal finde

Sådan søger du legater

Næste step er at finde ud af, hvilke legater du kan søge og modtage. Der findes nemlig et hav af dem.

I Legathåndbogen, som du kan købe eller låne på biblioteket, kan du finde en detaljeret oversigt over samtlige legater for studerende. Husk at låne eller købe den nyeste udgave af håndbogen, da det er den mest opdaterede udgave, der har oversigten over de legater, som kan være relevante for dig at få fingrene i. Det er dog værd at nævne, at der vil være visse legater nævnt i Legathåndbogen, der ikke er opdaterede, og derfor kan du risikere at søge forgæves. Derfor kan du med fordel supplére med legatbogen.dk og studerendeonline.dk, hvor du også finder tonsvis af legater. Ja, spandevis af kaffe og lidt tålmodighed kræver søgningen altså ;-)

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du opfylder legatets krav, kan du skrive en email til dem, der håndterer legatet og spørge, om du kan godkendes til at søge det pågældende legat. Nogle gange er det nemlig ikke helt ligetil at finde ud af, om det kræves, at du er vokset op på Bornholm eller om du skal have et snit på 12,3 for at være en godkendt kandidat til legatet.

Step 3: Excel er din ven

Legatsøgningsguide

Når du så småt har fundet de legater, du kan søge, skal du danne dig et overblik over dem. Opret et excel-ark, hvor du lister alle legaterne op. Global Contact har lavet en brugbar skabelon i et excel-ark, hvor du bare skal indsætte de legater, du har fundet og udfylde lidt information om dem. Smart, ik’?

Udover at organisere legaterne er det også en fiks idé at notere i arket, hvornår der er ansøgningsfrist for de forskellige legater. På den måde kan du prioritere, hvilke af legaterne, du skal være hurtigst til at søge.

Step 4: Saml alle relevante dokumenter

Søg legater sådan her

Nu har du fået overblik over de legater, du skal søge. Så langt, så godt! Klap lige dig selv på skulderen, for uanset om du har fundet to eller 50 legater, er det et rigtig godt forarbejde, du har lavet.

Men du er ikke helt færdig. Mange af legaterne kræver nemlig, at du vedhæfter et hav af dokumenter i din ansøgning. Du skal selvfølgelig først finde ud af, hvilke dokumenter, du egentlig skal have fat i. De typiske er:

  • Dokumentation for dit studieophold: at du er optaget på et studie i udlandet i et semester, eller at du har fået praktikplads
  • Årsopgørelse fra SKAT, som du nemt og hurtigt kan finde inde på SKATs hjemmeside.
  • Karakterudskrift fra dit studie
  • Rejsebudget der viser, at du har behov for legatet. Her skal det fremgå, hvor høj din indkomst er og hvilke udgifter, du vil have, mens du er afsted. Legatbogen giver dig her deres tips til, hvordan du laver et godt budget til din legatansøgning og hos EDU kan du finde en skabelon til dit rejsebudget
  • Motiveret ansøgning. Her skal du uddybe din personlige samt uddannelsesmæssige baggrund og argumentere for, hvorfor netop du er den helt rette legatmodtager. Her er nogle skarpe råd til en god motiveret legatansøgning
  • CV. Det er langt fra alle legater, der beder om CV, men nogle gør. Og nå ja, så er det måske også en god motivation til at få genopfrisket kompetencerne og tilføjet de nyeste informationer
  • En oversigt over alle de vedhæftede dokumenter og bilag. Hvis du er rigtig tjekket, laver du en forside, der lister alle de vedhæftede bilag i deres rækkefølge. Det viser, at du er struktureret og har styr på dine sager

Når du har gjort det hårde forarbejde og samlet alle de nødvendige dokumenter, letter du en del af arbejdsbyrden for dig selv, når du skal til at sende legatansøgningerne afsted.

Du er der næsten!

Step 5: Den motiverede ansøgning

På mange måder er legatsøgning lidt som jobsøgning. I legatansøgningen skal du nemlig som i en klassisk jobansøgning skrive en motiveret ansøgning, hvor du sælger dig selv og fremhæver dine kompetencer. Men det er faktisk ikke en særlig nem opgave at liste positive ting om sig selv. Her er fire skarpe råd, der måske kan hjælpe dig lidt på vej til en god motiveret ansøgning:

  • Ansøgningen bør højest fylde én A4-side. Kort og godt!
  • Introduktionen skal bruges til at beskrive hvem du er, hvad du læser, og hvad du skal bruge legatet til.
  • Stil skarpt på de krav, legatet stiller. Hvis legatet skriver, at det støtter unge ildsjæle, skal du beskrive, hvordan du er en ildsjæl. På den måde får modtageren indtryk af, at du er kvalificeret til at søge legatet og har gjort dig umage med at argumentere for, hvordan du kan matche deres krav.
  • Slut af med at skrive, hvor mange penge du har brug for i et nøjagtigt beløb. Selvom legatet eksempelvis er fastsat til 5.000 kroner, må du gerne skrive, at du søger om 40.000 kroner. Dette skal også fremgå af dit budget, som du vedhæfter i ansøgningen, hvor du også forklarer, hvordan du har tænkt dig at bruge pengene.

Step 6: Send, send, send

Søg legater med denne guide

Du er nu ved at være ved vejs ende. Du har været på ‘legat hunt’, lavet en oversigt over, hvilke legater, du kan søge, samlet alle relevante dokumenter og skrevet en kick-ass ansøgning. Nu skal du bare have sendt de mange legatansøgninger afsted og krydse fingre for, at der inden længe tikker nogle beløb ind på kontoen!

Når du sender ansøgningerne, er det vigtigt at tjekke, hvordan ansøgningen skal sendes. Nogle legater beder nemlig om, at ansøgningen sendes via almindelig brevpost. Andre legater har en ansøgningsformular på deres hjemmeside, mens nogle helt tredje vil have den sendt per mail. Uanset hvordan ansøgningerne skal sendes, er det vigtigt, at du sender dem rigtigt (og selvfølgelig også inden ansøgningsfristen), så du ikke bliver ‘diskvalificeret’ på grund af, at du sendte ansøgningen forkert.

Selvom legatsøgning er et stort stykke arbejde, håber vi, at denne guide kan hjælpe dig, så processen bliver lettere fordøjelig. Fingers crossed!

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.