Sparetips

To unge gutter. Málaga i en uge. 3.190 kroner

Cecilie Asaa 18-01-2018

“Vi var meget overraskede over, at det faktisk lykkedes at klare os en hel uge i Málaga for blot 3.190 kroner per mand inklusiv flyrejse”, fortæller Glen Michaelsen med glæde i stemmen om den rejse, han og kammeraten Martin Jørgensen var på i sommeren 2017.

Vi havde forventet, at vi på et eller andet tidspunkt måtte snuppe en nat på stranden.

“Vi havde forventet, at vi på et eller andet tidspunkt måtte snuppe en nat på stranden. Men det skete ikke, og vi kunne faktisk opretholde en hæderlig levestandard alle de dage, vi var afsted”, fortsætter han.

Den 26. juli stod de to unge mænd forventningsfulde klar i Københavns Lufthavn. Kreditkortet blev liggende hjemme. Med i rygsækken havde de intet andet end ultra let oppakning, 100 euro, en returbillet og hver deres guitar. Intet andet. Kunne det lade sig gøre at klare sig en uge i Málaga?

Eksperimentet var skudt i gang.

Et liv som gademusiker

“Det startede lidt som en tanke om at sætte den privilegerede hverdag med fine jobs og god løn, vi har i den vestlige verden, i perspektiv”, forklarer Glen Michaelsen om baggrunden for eksperimentet.

Han og Martin ville udfordre sig selv, og Glen fortæller at han også tidligere har sat benspænd for sig selv.

Glen og Martin er 28 og 26 år. De spiller begge guitar på hobby-niveau, og til dagligt er de kolleger i et online marketing-bureau. Herudover driver Glen sitet MUUV, der tilbyder privat musikundervisning.

Vi var simpelthen tvunget til at tjene penge på turen, hvis ikke vi skulle ende med at sove på gaden.

Deres fælles interesse for musik blev omdrejningspunktet for eksperimentet. Planen var nemlig at spille på gaden og leve af de penge, der blev kastet i hatten.

“Der var ingen af os, der havde erfaring med at spille på gaden, så det var et ret vildt sats. Især når vi både skulle tjene nok til overnatninger og mad. Vi var simpelthen tvunget til at tjene penge på turen, hvis ikke vi skulle ende med at sove på gaden”, siger Glen.

“Men ideen var netop at afprøve en helt anden leveform, gademusikerens, og finde ud af om vi kunne få en god tur ud af det”, forklarer han.

Tjente 740 kroner på gaden

“Vi spillede mellem to og fire timer hver dag og tjente cirka 10 euro i timen per mand. Noget af tiden spillede vi hver for sig for at tjene flest mulig penge. På andre tidspunkter spillede vi sammen, nærmest som et lille underholdende show”, fortæller Glen om oplevelsen med at være gademusikant og opsummerer:

“I alt blev det til 740 kroner, vi hver især tjente på at optræde med vores guitar den uge, og det dækkede halvdelen af vores udgifter, mens vi var i Málaga”.

Inklusiv de 100 euro, de hver havde med på lommen, havde de i alt cirka 1.400 kroner at leve for per mand den uge. Selve flyrejsen kostede 1.700 kroner tur/retur med Ryanair - penge de havde lagt ud hjemmefra.

Kun råd til sovesale og lavpris-bajere

1.400 kroner viste sig heldigvis at være nok til at holde den gående, selvom der hverken var råd til fine hoteller eller ‘fancy’ restauranter.

Vi blev meget hurtigt bevidste om, hvilken luksus vores dagligdag derhjemme byder på i forhold til livet for en gademusiker.

“Det var ikke sådan, at vi måtte vende hver en øre. Vi blev fint mætte og havde en seng at sove i hver nat. Når det så er sagt, havde vi kun råd til det mest basale. Vi købte kun mad i supermarkeder og madboder, drak lavpris-øl og overnattede på sovesale på hostels for at få det til at løbe rundt”, fortæller Glen og fortsætter:

“Det var det hele værd. For vi blev meget hurtigt bevidste om, hvilken luksus vores dagligdag derhjemme byder på i forhold til livet for en gademusiker. Gademusikeren kan aldrig være sikker på, at han tjener nok til at brødføde familien derhjemme.”

Blodige fingerspidser kostede en dags indtægt

På trods af at Glen og Martin havde en succesfuld tur, stødte de også ind i flere udfordringer undervejs.

“Ingen af os var trænede i at spille i så mange timer hver dag, så vi fik hurtigt vabler og rifter på fingrene. Og så bliver det altså svært at tjene til føden”, siger Glen.

Vi fik et indblik i livet på den spanske solkyst, som vi aldrig havde fået, hvis vi havde lukket os inde på et hotel med pool og ‘all inclusive’.

“Faktisk måtte vi opgive at spille den sidste dag, fordi vi var helt smadrede. Dagen inden havde vi regnet på, at det godt kunne lade sig gøre at tage en fridag med de penge, vi allerede havde tjent. Det var virkelig heldigt”, siger han og konkluderer:

“Hvis jeg skulle gøre det samme igen, så ville jeg nok træne mere guitarspil hjemmefra og researche lidt i forvejen”.

Men når han kigger tilbage på turen, så er det ikke blodige fingerspidser, han husker turen mest for:

“Når man rejser på den måde, som vi gjorde, har man ikke råd til at gå på museer og barer, og hvad man ellers fordriver tiden med på en ferie. Men vi fik noget helt andet og meget mere værdifuldt ud af turen. Vi havde nemlig tid til at snakke med hinanden og de mennesker, vi mødte på gaden. Vi fik et indblik i livet på den spanske solkyst, som vi aldrig havde fået, hvis vi havde lukket os inde på et hotel med pool og ‘all inclusive’ ”, forklarer han.

Tager guitaren på ryggen igen

Turen var så lærerig, at Glen nu planlægger en lignende gademusikant-tur for sig selv fjorten dage i 2018.

“Jeg kan godt lide at udfordre mig selv. Og der er noget fedt i at finde ud af, at man sagtens kan komme ud at se verden, uden at det koster spidsen af en jetjæger. Ja og faktisk få oplevelser med hjem, som man ikke får på en almindelig charterrejse,” afrunder Glen.

Der er noget fedt i at finde ud af, at man sagtens kan komme ud at se verden, uden at det koster spidsen af en jetjæger.

Glen anbefaler alle, der har lyst, at afprøve en simplere rejseform, hvor det ikke er antallet af 1000-lapper på kontoen, der afgør, hvor fed turen bliver.

Har du lyst til at gøre Glen og Martin kunsten efter, så kan du starte med deres tre bedste rejsetips:

  1. Tjek hvilke flyselskaber, der har billige billetter i god tid før rejsen

  2. Prioriter på forhånd hvad du vil bruge penge på på ferien

  3. Der er masser af gratis oplevelser, så du behøver ikke at lægge alle dine penge på museer og til smarte sightseeing-ture

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.