Studieliv, Sparetips

Sådan får du halv pris på din færdselsbøde

Vivienne Bruun 19-10-2016 - Indeholder reklamelink.

Hver eneste dag lægger danskerne seks millioner kroner i politiets bødekasse. Men hvis du har fået en færdselsbøde, er det slet ikke sikkert, du behøver betale det fulde beløb. Er din indkomst særligt lav, kan du faktisk få skåret halvdelen af din bøde, så din økonomi ikke kommer til at henligge i ruiner. Er du for eksempel studerende - selv med et arbejde ved siden af SU’en - kan du få din færdselsbøde nedsat.

Læs også: Minimer studieudgifterne

Du skal selv søge om bødenedsættelse

Hvis du vil have halveret din skal du selv søge nedsættelse hos Politiet, hvor du blandt andet skal kunne dokumentere din lave indtægt.

Din årlige indkomst må ikke overstige 161.265 kroner (før skat) på gerningstidspunktet.

Du skal selv ansøge om bødenedsættelse hos Politiet.
Minimumsbeløbet vil uanset bødens oprindelige størrelse være 500 kroner. For personer under 18 år bliver bøden halveret uanset indkomst, men minimumsbeløbet forbliver 500 kr.

Læs også: Fem bøder du ikke kender

Bødenedsættelse har altså ikke noget at gøre med, om du er studerende eller ej, men afhænger udelukkende hvor meget du tjener. En studerendes økonomi vil dog typisk passe med kravene - selv med et studiejob ved siden af SU’en.

Er din bøde, overhovedet en bøde?

Det er ikke ualmindeligt, at folk forveksler bøder og afgifter. Men der er forskel - og den er vigtig. En bøde udstedes udelukkende af politiet! Bøder gives for eksempel, hvis du overtræder færdselsloven; så hvis du går over for rødt lys, cykler på fortovet eller overskrider fartgrænsen i trafikken, giver politiet dig en bøde. Hvis du har fået en bøde, kan du få bødenedsættelse på op til 50%. Der kan være særlige omstændigheder ved fartbøder, hvor muligheden for bødenedsættelse frafalder.

Læs også: Er du faret vild i togbillet-junglen?

Får du derimod en afgift, kan du ikke få bødenedsættelse. En afgift er, når du ’glemmer’ togbilletten og får en kontrolafgift af kontrolløren, eller parkerer bilen ulovligt og får en parkeringsafgift af P-vagten. Så er der altså ikke andet at gøre end at punge ud.

Uforudsete udgifter kan vælte økonomien

Hvis du har fået en afgift eller en færdselsbøde, er du langt fra den eneste. Når bøden skal betales, kan det have store konsekvenser for pengepungen. Især hvis du er studerende og skal have hverdagen til at hænge sammen på den lave SU-indkomst. Den nemmeste måde at undgå bøder og afgifter på er ved at overholde regler og love, det er en no-brainer! Havner du alligevel i situationen, så tjek hvor det nærmeste bødekontor ligger, så du kan søge om bødenedsættelse.

Kilde:

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.