Gaverne er pakket ud. Juletræet er begyndt at drysse, og småkagerne er efterhånden spist. Julen er overstået, og tilbage er kun de sørgelige rester fra julemiddag og julefrokoster.

Men er resterne nu så sørgelige? Før du smider dem ud og overvejer at bestille en pizza, så læs med her.

Resterne fra julens overdådige bord kan blive til et par lækre måltider, der samtidig mindsker dit madspild og sparer dig for at bruge penge på nye varer eller fastfood.

Fra tør andesteg til saftige retter

Et par dage efter juleaften kan andestegen godt ligne en omgang tør og trist kød, du ikke har lyst til at sætte tænderne i.

Der er dog stadig mulighed for at ‘spice’ anden op.

Prøv eksempelvis at skære den i stykker og put den i en salat med en let vinaigrette og en håndfuld tørrede tranebær som et frisk syrligt pust.

Du kan også lave en hurtig suppe med friske grøntsager og nudler. Hæld rygende varmt vand blandet med miso-pasta over and og grøntsager og smag til med soya, ingefær og lime. Så er det næsten som at tage på japansk restaurant.

Du kan købe instant miso-pasta i helsekostforretninger.

Læs også: Julepynt du selv kan lave uden at bruge en krone

Rillette og fond

Andekødet kan også blive til en lækker rillette. Riv kødet i mindre stykker og kog det med andefedt, sky fra stegning i ovnen og et skvæt vin. Lad det simre en halv times tid, til kødet er mørt og hæld anden på glas med andefedt. Rilletten kan holde i flere måneder i køleskabet og smager forrygende på brød med noget surt til.

Endelig kan du koge en lækker fond af andeskroget. Gem eventuelt skroget i fryseren til du har tid til at koge det af sammen med løg, porrer og rodfrugter.

Flæskestegssandwich og biksemad

Smid ikke resterne af flæskestegen i skraldespanden. Skær tynde skiver af stegen og varm dem lynhurtigt op på en brandvarm (grill)pande. Læg skiverne i en bolle med lidt salat, rester af rødkål og sovs. Uhm!

Frikadeller og medisterpølse smager også godt som pålæg i en sandwich eller på groft rugbrød med lidt sennep og syltet rødbede.

Har du kartofler til overs, er en omgang biksemad oplagt. Steg kartofler og kød på en pande. Top eventuelt med et spejlæg og server med rødbeder eller rester fra rødkålen.

Nyt liv til de søde sager

Har du risengrød eller risalamande til overs kan du tilføje æg og eventuelt lidt mel og sukker. Stege grøden i klatter på panden og spise dem med lidt syltetøj.

Er marcipanen blevet tør? Den kommer til sin ret igen i en luksus crumble. Brug æbler du alligevel har til overs fra fyld til anden, drys med en blanding af marcipan, farin, mel, smør og måske lidt kanel, og bag i ovnen. Det smager himmelsk med flødeskum til.

Få bugt med overskud af råvarer

Ikke nok med at du har rester fra selve julemaden. Du har sikkert også råvarer til overs. Rødkål, kartofler, æbler, rugbrød, æg, salat og laks fra julemiddage.

Tænk det ind i din madlavning mellem jul og nytår. Brug rødkålen til en rødkålssalat eller rød coleslaw. Det tørre rugbrød bliver til croutoner til en salat efter nogle minutter i olie på panden. Og æg, salat og kartofler udgør et godt grundlag for en salade nicoise.

Læs også: Vores madplan fjerner lortesituationer i supermarkedet

Løber du tør for ideer til at få bugt med dine rester? Der er flere apps og kogebøger på nettet, hvor du kan indtaste de råvarer, du har liggende, og få forslag til retter.

Lykkes det dig at bruge dine rester i stedet for at smide dem ud, kan du sikkert mærke forskellen på din konto og har samtidig fået udemærket mad ud af det.

Billedet i toppen er lånt af Erik Forsberg på Flickr.