Budgetskema

Guide: Her er reglerne for drikkepenge

Mette Werlauff 11-01-2019

Du er ude at spise med dine venner, og I har haft rigtig dejlig aften med lækker mad, gode drinks og formidabel service. Jeres tjener har flere gange spurgt ind til, om I skal have flere drikkevarer, en dessert eller måske kaffe, og tjeneren har med et smil vejledt jer til den bedste vin til jeres middag. I skal til at betale, og nu opstår spørgsmålet: Skal I give tjeneren drikkepenge?

Drikkepenge, ‘tips’, drikkeskilling - hvad end du vælger at kalde dem, bliver du på et eller andet tidspunkt nødt til at tage stilling til, om du vil give dem eller ej.

Det korte svar på, om du skal give drikkepenge i Danmark er: Nej. Et længere svar kan du læse her 🍻🤓

Er det god stil at give drikkepenge?

drikkepenge kort

I dag forventes det ikke, at du giver tjeneren drikkepenge, når du har fået serveret et godt måltid på en restaurant. Til gengæld var det før 1969 fast kutyme, at restaurantgæster lagde 15 procent til regningen i drikkepenge. Dengang var det nemlig drikkepengene, som tjenerne primært levede af.

I 1969 blev drikkepenge i Danmark dog officielt afskaffet, da tjenerne fik en overenskomst, som gjorde, at de fik en aftale, som lagde de 15 procent oven i deres løn. Siden dengang har det altså været normalt, at servicen er inkluderet i den samlede regning ved et restaurant- eller cafébesøg i Danmark.

Når det så er sagt, er det stadig rigtig god stil at give drikkepenge, hvis du er glad for din betjening og har lidt ekstra spir på kistebunden, som du vil dele med din tjener 🙌

Wow! Det er billigt!

drikkepenge menukort Bliver du også overrasket over, hvor billigt det kan være at spise ude på en restaurant i udlandet? 😱😍

Husk at du nemt kan blive narret til at tro, at priserne på menukortet er noget billigere, end de i virkeligheden er. I mange lande er det nemlig helt naturligt, at du skal give drikkepenge til din tjener, når du er ude at spise på en restaurant eller café.

Derfor kan du sagtens komme til at genere din tjener, hvis du ikke giver ham eller hende drikkepenge. Et godt tip er derfor at undersøge landets regler for drikkepenge, inden du sætter dig i flysædet, så du undgår en tåkrummende situation, når regningen skal betales.

Hvad er rimeligt at give i drikkepenge?

drikkepenge og mad Der er forskellige forventninger til, hvad du skal give i drikkepenge i forskellige lande. Men en god tommelfingerregel er, at du skal give mellem 10-25% i drikkepenge alt efter hvilket land, du besøger.

I de fleste lande i Europa er det normalt at servicen er inkluderet i prisen, men i lande som eksempelvis Tyskland, Italien og Frankrig forventer tjenerne omkring 10% i drikkepenge.

I lande som USA, New Zealand, Australien og Canada er det god kutyme at give mellem 15-25% i drikkepenge. Derfor kan du med fordel medregne drikkepenge i dit feriebudget, inden du vælger dit rejsemål.

Vi håber, at denne guide har hjulpet dig til at forstå, hvordan du skal give drikkepenge både i Danmark og i udlandet. Bon appetit 🍝🍷

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.