Sparetips

Gæst til bryllup? Sådan undgår du, at det bliver en dyr affære

Cecilie Asaa 28-04-2017

Forår og sommer er den helt store sæson for bryllupper. Måske der allerede er dumpet et par bryllupsinvitationer ind ad din brevsprække i starten af året med påklistrede hjerter i fine pastelfarver og rørende billeder af det kommende brudepar.

Bryllupper er en festlig dag. Både for brudeparret og for dig som gæst. Det er så smukt at se det yndige par forsegle deres kærlighed med et løfte i kirken og to flotte ringe.

Læs også: 10 gode råd til et budgetvenligt bryllup

Jeg er selv inviteret til et bryllup i år, og jeg glæder mig meget til at fejre parret på deres store dag. Men jeg kan ikke lade være med at tænke på, hvad det egentlig koster for mig som gæst at deltage i brylluppet. Jeg har derfor sat mig for at lave et overslag over, hvad det kan løbe op i af kroner og ører at være inviteret til bryllupsfest. Samtidig lister jeg et par alternativer, der kan reducere udgifterne en smule.

Det skal lige siges, at jeg elsker bryllupper og hjertens gerne lægger de hundredekronesedler, det koster at deltage i polterabend, købe gave, tøj og overnatning.

Polterabend for alle pengene

Paintball, dildoparty og ølstafet. Et bryllup er ikke bare et bryllup. Forud for den store dag kommer en polterabend. Sådan en dag kan godt løbe lidt løbsk rent økonomisk, hvis ikke planlægningsudvalget sætter en beløbsgrænse.

Jeg skal selv til en polterabend, og her har vi sørget for, at programmet ikke kommer til at koste mere end 500 kroner. En typisk polterabend koster i omegnen af 500-1200 kroner. Men så er det også et heldagsarrangement, du får for pengene.

I mit tilfælde stopper det dog ikke ved de 500 kroner. For jeg skal også betale for en togtur mellem Kolding og Aarhus samt aftensmad på café, som det aftalte beløb ikke dækker. Alt i alt løber det nok op i 1000 kroner.

Til gengæld får jeg både en omgang stripfitness, dildoparty, rundvisning på museum, smørrebrød, kage, drinks, snacks og andre lækkerier i løbet af dagen.

Det kan dog sagtens gøres billigere, hvis du er villig til at gå lidt på kompromis. Skær eksempelvis ned på mængden af betalte aktiviteter eller find på nogle, der ikke koster noget. Ølstafet i skoven kan være lige så sjovt som at tonse rundt med et paintballgevær. Maden kan være sammenskud, og I kan køre sammen for at spare på transportudgifterne.

lukus versus budget polterabend gæst til bryllup

Fun fact: Polterabend stammer fra Tyskland, hvor man troede, at hvis brudeparret kastede med lerkrukker og tallerkener mod deres kommende hjem, så forhindrede det, at onde kræfter ramte parret. Tyskerne holder stadig fast i denne skik.

Festkjole og slips

Når kirkeklokkerne ringer til bryllupsfest, vil du sikkert gerne dukke op i en smuk balkjole eller det hotteste jakkesæt. Det kan godt være fristende at stikke ud at shoppe nye høje hæle, fine manchetknapper og en moderigtig skjorte. For mit eget vedkommende overvejer jeg en ny kjole, som jeg forhåbentlig kan matche med et par sko hjemme fra skabet. Sådan en ny sag kan dog nemt koste et sted mellem 500 og 1200 kroner. Skal du have alt fra nyt, ja så ender du nok med at lægge 1000-3000 kroner alt efter, hvilke butikker du shopper i.

Læs også: 5 tips til at shoppe kvalitetstøj online - uden at lænse kontoen

Vil du holde denne udgift nede, så send kjolen fra sidste år til rens og træk i den igen. Du kan også se dig om efter en brugt kjole på Dba, Tradono eller Trendsales, eller leje dig til én på eksempelvis Closay. Eller hvad med at låne én af din søster eller bedste veninde - kvit og frit? De fleste kvinder har en eller anden fiks sag hængende i skabet, de bruger yderst sjældent. Skal du til flere bryllupper i løbet af året, kan du med fordel bruge den samme kjole flere gange og spare de skejsere, det ville koste dig at købe en ny hver gang.

Ny kjole versus lånt brugt tøj gæst til bryllup

Gave til det smukke par

Kongeligt porcelæn, en ny sofa og Kählervaser. Parrets ønskeliste kan være uendelig lang og priserne ligeså. Alt efter hvor tæt du er på parret, starter priserne for en gave på omkring 500 kroner. Det er i hvert fald i det leje, jeg selv regner med at købe en gave til mine venner, der skal giftes.

Lige på dette punkt kan det være svært at spare penge. Men hvis du tænker lidt i tjenester, du kan gøre for parret, kan du alligevel skære ned på gaveomkostningerne. Måske du kan tilbyde at trimme deres have, male huset, passe børn en weekend eller rengøre deres bil.

Læs også: Spiir kårer: De 15 bedste gør-det-selv boligindretnings-blogs i Danmark

Der er mange muligheder. Tænk eksempelvis i, hvad du er god til i forvejen. Måske du er automekaniker? Så kan et gennemtjek af parrets bil være en lækker gave, der ikke koster dig det store.

Bryllupsgave dyr versus hjemmelavet gæst til bryllup

Karettur til slottet

Polterabend er overstået. Gaven er købt. Håret er sat. Så må det vel være slut med at bruge flere penge på det bryllup? Ikke helt. For hvis du ikke bor i umiddelbar nærhed af kirken og det ‘slot’, parret har booket til festen, kommer der en omgang transport oven i regnestykket.

Mine venner skal giftes på Mols. Jeg bor i Kolding. Det koster diesel til bilen. Heldigvis er vi to om at dele den udgift. Men det løber da alligevel cirka op i en 200 kroner. Har du ikke bil, må du ty til de offentlige transportmidler. Tog og taxa er dyre løsninger. Måske der er en billigere mulighed. Eksempelvis busselskabet Rødbillet eller samkørselstjenesten Gomore. Du kan også forhøre dig ved venner og familie, der skal med til brylluppet, om du kan køre med, og dermed skære udgiften helt væk.

Gæst til bryllup offentlig transport versus samkørsel budget eller dyr løsning

Hotelværelse eller telt i haven

En sidste ‘lille’ udgift, du kan stå overfor som gæst til et bryllup, er overnatning. Skal du til bryllup i den anden ende af landet, tager du nok ikke hjem midt om natten, når festen lakker mod enden. Du får derfor brug for et sted at hvile den festtrætte krop for natten.

I mit tilfælde har brudeparret været så forudseende at sørge for overnatning til alle de bryllupsgæster, der har brug for det. Vi bliver indkvarteret på et vandrehjem.

Heldigt. For skulle vi selv ud at finde et sted at sove, kunne det ende med en post på omkring 500-1000 kroner, alt efter om vi gik efter et hotelværelse eller kunne leve med et værelse et billigere sted.

Læs også: Ti billige ferier i Danmark

Vil du gerne presse posten til overnatning helt i bund, så undersøg, om du kan slå et telt op i nærheden af festen. Du kan også undersøge, om du kan låne en sofa at sove på hos venner og familie, hvis du kender nogle i området. Ellers kan du tjekke Couchsurfing ud, hvor private ganske gratis låner deres sofa ud til overnattende gæster.

Gæst til bryllup. Overnatning på hotel eller sofa hos venner. Budget versus luksus løsning

Det er ikke småbeløb, du hiver op ad lommen, når du skal til bryllup. Især hvis du er inviteret til flere bryllupper i løbet af året. Det løber op, så det kan være godt at tænke i alternativer og være forudseende. Festen bliver ikke mindre god af, at du finder hullerne, så der stadig er plads til drømmeferien eller den nye telefon, du også gerne vil have råd til at købe i løbet af året.

Luksus gæst eller budget gæst til bryllup. 6200 kroner versus 300 kroner. Der er meget at spare ved at vælge alternative løsninger

Kilder:

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.