Sparetips

Den store instantkaffe-test: Hænger pris og kvalitet sammen?

Rune Krogh Kallehauge 17-04-2017 - Indeholder reklamelink

Kaffe, kaffe, kaffe! Hvem elsker ikke det sorte guld? For de fleste danskere er der intet bedre end en god kickstarter om morgenen, der sætter systemet i gang. Ja og så lige et par ekstra runder kaffe i løbet af dagen, bare for at sikre, at systemet stadig fungerer ;-)

I Danmark er hver femte kop kaffe brygget af instantkaffe. Danskere anvender instantudgaven, fordi den er billig, og fordi den er nem og hurtig at tilberede. Du kan nøjes med at brygge en enkelt kop og dermed undgå at stå med en halv kande kaffe, der alligevel ryger i vasken. Ja og så smager instant ganske udemærket.

Vidste du? At Danmark er den fjerde mest kaffedrikkende nation på verdensplan, og at 8% af befolkningen foretrækker instantkaffe frem for andre kaffetyper.

Spiir har vi derfor sat os for at prøve markedet for instantkaffe af. Vi tester hele syv typer af instantkaffe. Målet er at finde ud af, om du ligesågodt kan købe den billige budgetvariant, eller om du skal gå efter en dyr mærke-instant. Med andre ord har vi undersøgt, om pris og kvalitet hænger sammen.

Dommerpanelet består af de kaffetørstige Spiir-medarbejdere Karen, Martin, Jens og jeg selv.

Læs også: Spiir - Din pille mod økonomiske tømmermænd

Vi har vurderet de syv forskellige slags instantkaffe ud fra seks kriterier: Duft, smag, styrke, bønnernes udseende, kaffens konsistens og kiloprisen. De syv kaffetyper er blevet blindsmagt og vurderet på en skala fra 1 til 5. Blandingsforholdene på emballagen er overholdt, og vandet har haft den anbefalede temperatur.

Let’s get to it!

Instantkaffe test Spiir hænger pris og kvalitet sammen

Peter Larsen - mellemristet økologisk

Forhandlere: Kiwi, Føtex, Bilka.
Pris: 54,95 kroner.
Vægt: 100 gram.
Bønne: Arabica.
Kilopris: 550 kroner.

Panelets vurdering: En god solid kop kaffe med en lind konsistens, som ikke har svært ved at glide ned. Derimod mangler kaffen duft og aroma. Alt i alt: En god oplevelse, en god tørhed og en undertone af træagtige noter.

kaffe bønner karakter instant test

First Price

Forhandlere: Kiwi, Nemlig.com.
Pris: 22,95 kroner.
Vægt: 100 gram.
Bønne: Ikke oplyst.
Kilopris: 223 kroner.

Panelets vurdering: Testens billigste instant kaffe og måske endda en klassiker blandt de fleste studerende. Kaffen har ikke en gennemtrængende og kraftig smag, men derimod har den (overraskende nok) en lækker, rund og vedhængende smag. Meget mild og enkel.

kaffe bønner karakter instant test

Gevalia Instant

Forhandlere: Kvickly, Netto, Fakta m. fl.
Pris: 54,95 kroner.
Vægt: 200 gram.
Bønne: Arabica.
Kilopris: 275 kroner.

Panelets vurdering: En dejlig, kraftfuld og ‘punchy’ kaffe. Vælger du Gevalia mellemristet, får du en solid kaffe med en stærk kaffesmag, en svag syrlighed og fremtrædende undertoner af kakao. Vi er alle vilde i varmen over styrken, som vi alle har givet en klar 5’er. Prismæssigt ligger kaffen i den billige ende af skalaen i testen. Med 55 kroner for 200 gram og en kilopris på 275 kroner er pengene virkelig givet godt ud! Gevalia er panelets absolutte favorit.

kaffe bønne karakter instant test

BKI ‘Excellent’

Forhandler: Føtex, Kiwi m. fl.
Pris: 30 kroner
Vægt: 100 gram.
Bønne: Ikke oplyst.
Kilopris: 300 kroner.

Panelets vurdering: Kaffen er velafbalanceret, fyldig og har en rund smag. Derimod har kaffen en mærkværdig duft. Kaffen lugter mindst af ‘kaffe som vi kender den’. Nogle af dommerne synes sågar, at den lugter en snært af brændte popcorn. Kaffen har en luftig konsistens og besidder en snært af kakao, som vejer lidt op for den mystiske dunst. Absolut ikke den bedste instant-oplevelse.

kaffe bønne karakter instant test

Læs også: 6 tips til dig, der vil spare penge, når du spiser ude

Nescafé Gold

Forhandlere: Bilka, Føtex, Kvickly m.fl. (Findes i alle butikker).
Pris: 46 kroner.
Vægt: 100 gram.
Bønne: Ikke oplyst.
Kilopris: 460 kroner.

Panelets vurdering: En vaskeægte klassiker og måske den instantkaffe, der står på kaffehylden i flest danske hjem. Vi oplever en lækker blød bitterhed og en behagelige syrlighed. Kaffen kan godt gå hen og blive lidt tør, men det er uden tvivl en af de instant kaffer, der nærmer sig den rigtige kaffesmag. Hvis du leder efter en frisk duft og en solid kop kaffe, så er Nescafé det helt rette bud!

kaffe bønne karakter instant test

Colombia

Forhandler: Hans & Grete Kaffe & The.
Pris: 95 kroner.
Vægt: 200 gram
Bønne: Arabica
Kilopris: 475 kroner.

Panelets vurdering: Der er store forventninger til en af testens ‘dyre drenge’ med en kilopris på 475 kroner fra specialforretningen Hans & Grete i Aarhus. Her får man en kop kaffe med en rigtig lækker duft, der spreder sig i lokalet. Der er tale om bønner af høj kvalitet. Dog er smagsoplevelsen en lidt anden. Kaffen har klare mangler, og dommerpanelet savner den lækre ristede smag.

kaffe bønne karakter instant test

Læs også: 13 veje til at spare penge på stort set alt

Karat Instant

Forhandlere: Kiwi, Kvivkly, Føtex m.fl.
Pris: 29 kroner.
Vægt: 100 gram
Bønne: Arabica
Kilopris: 290 kroner

Panelets vurdering: Her har vi fat i endnu en klassiker. Kaffen har en god og mild duft med blød bitterhed og en nøje afstemt aroma og syre. Hvis du er til en mild og lind kop kaffe, der stille og roligt varmer systemet op fra morgenstunden, så er Karat et rigtig godt bud. Kaffen mangler dog den dybde, der hos nogle af de andre kaffer skabte en mere vedhængende og intens smag. Når dette er sagt, er kiloprisen på 290 kroner dejlig overkommelig. Hvis ikke du har prøvet Karat, så er den uden tvivl værd at prøve. Billig, god og dejlig lind for ganen.

kaffe bønne karakter instant test

Og vinderen er...

Vi har valgt at kåre en 1., 2. og 3. plads vurderet ud fra pris og kvalitet.

1 Bedst i test - Gevalia Instant: Med en stensikker 5’er i alle kriterier ramte Gevalia plet! God bitterhed, dejlig duft og en styrke, der kan kickstarte selv den mest mørkeste mandag. Gevalia er ovenikøbet en af testens billigste bud på en instantkaffe, idet kiloprisen er på 275 kroner. Så i dette tilfælde hænger pris og kvalitet faktisk ikke sammen. Billigst og bedst!

2 Den runde Karat: Karats bud på en instantkaffe gik også lige i dommerpanelets hjerter. Med en kilopris på 290 kroner ligger kaffen blandt de billigste på skalaen. Når man derimod kigger på vurderingen, scorer den 4,5, og er dermed vores næstbedste bud på en instantvariant. Så hvis du skriger efter en solid og rund kop kaffe til billige penge, skal du uden tvivl også prøve Karat.

3 Den klassiske Nescafé Gold: En af danskernes foretrukne instantkaffer med en god og afbalanceret kombination af blød bitterhed, syrlighed og duft. Nescafé ligger i den dyre ende med en kilopris på 460 kroner, men er bestemt værd at smage. Kaffen scorer 4 ud af 5 bønner i testen og hapser en solid 3. plads.

Konklusion: Gennem kaffetestens resultat fik vi hurtigt et indblik i, at pris og kvalitet ikke nødvendigvis hænger sammen. De billige kaffer Gevalia og Karat fik begge respektivt høje vurderinger og står som de klare vindere af smagstesten. De dyre kaffer, Peter Larsen og Nescafé Gold, fik begge gode vurderinger på henholdvis 3 og 4 bønner. Med kilopriser på 550 kroner og 460 kroner må vi dog erkende, at disse falder fra i kapløbet om at være bedst og billigst i test.

Alt i alt var det Gevalia, der overraskede det kaffetørstige dommerpanel, og derfor anbefaler vi, at du prøver denne instant! :-) Som en lille bonusinfo kan man ofte erhverve sig Gevalias instant på tilbud til 50 kroner i stortset alle dagligvarebutikker.

Læs også: Indkøb i online supermarkeder - fordelene står i kø

Kaffe er bestemt en sag, hvor det handler om smag og behag. Så vil du finde en instantkaffe, der passer dine smagsløg og ikke mindst din pengepung bedst, så er det gode råd at prøve dig frem over tid. Start ud i den billige ende af instantskalaen. Måske finder du allerede her en kaffe, der overrasker dig positivt.

Hænger pris og kvalitet sammen? Det er svært at komme med et endegyldigt svar på, da kaffe i høj grad opleves forskelligt fra person til person. En ting er dog helt sikkert: Dommerpanelet var overrasket over flere af kafferne og kan klart anbefale en kop instant, når det skal gå lidt stærkt.

Vidste du at ...

Vi er teamet op med C More, så du kan få adgang til de fedeste film og serier?

Få 30 dages gratis abonnement hos C More, som en særlig Spiir Treat (herefter 99 kr./md – ingen binding, opsig når du vil). Så kan du bare streame løs! 📺👀

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.