Budgetskema

Bankskifte? Husk dine netbank-data

Vivienne Bruun 22-01-2015

Tal fra 2014 viser, at over 66% af den danske befolkning bruger Netbank, og at vi særligt efter NemID’s indtog er blevet meget trygge ved at klare bankforretningerne hjemme fra computeren.

Desværre er bankerne ikke særlig gode til at uddanne os i at bruge Netbanken korrekt, hvilket både afstedkommer en masse frustrationer hjemme bag skærmen, samt at vi generelt er meget uvidende omkring vores rettigheder og vilkår online.

I dette indlæg tager vi fat på problematikken med Netbank-data, som af en eller anden grund synes at tilhøre banken mere end os selv.

Pfff, troede du virkelig, at du ejede dine egne bankdata?

En af de ting, som kommer bag på mange danskere, er for eksempel, at samtlige Netbank-data slettes, når vi skifter bank. Mange vil nok mene, at logikken burde være, at vores Netbank-data selvfølgelig tilhører os selv. Men desværre har bankerne fuldt ejerskab over alle vores data.

Det er derfor vigtigt at gemme data fra din Netbank jævnligt, for eksempel i Spiir, så du også fremover kan se tilbage og evaluere din privatøkonomi, hvis du engang beslutter dig for at skifte bank. Det skal selvfølgelig pointeres, at man som regel modtager en fysisk kopi af alle sine transaktioner ved bankskifte. Men det besværliggør den efterfølgende digitalisering drastisk.

Mere end ét års tilbageblik koster kassen

I de fleste bankers Netbank har du kun mulighed for at kigge et år tilbage i din privatøkonomi, medmindre du betaler for et fysisk udskrift i din lokale bank. Vi anbefaler derfor at eksportere data fra Netbank med jævne mellemrum, så du også har mulighed for at følge din privatøkonomi mere end et enkelt år tilbage i tiden.

Der er ikke nogen umiddelbar forklaring på, hvorfor du kun kan se 12 måneder tilbage i Netbank, men desværre er det på nuværende tidspunkt ikke muligt at ændre på dete – heller ikke hvis du spørger banken.

Data med ét klik

Med Spiir og mobilbank-app kan du hente dine data ind i Spiir og gemme dem med ét klik på 'opdater', hvis du bruger en mobilbank-app. På den måde behøver du ikke gå på din netbank og eksportere data.

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.