Pengevaner

Ret op på økonomien

Vivienne Bruun 19-01-2015

Et nyt år er i gang, og hvert år er nytår et perfekt tidspunkt til at vurdere dit liv og din hverdag, og finde de ting, du vil rette op på. Det kan være store ting, som at tabe mange kilo inden næste nytår, eller små ting, som at lægge tøj frem til dagen efter om aftenen. Langt de fleste kigger også deres økonomi igennem og drømmer om at få flere penge mellem hænderne.

Hvor skal man starte?

Du tænker måske: "Jeg skal lave en opsparing!" eller "Jeg skal spare op til en ferie!" Og det ikke er forkert at tænke i opsparinger, men du kan imidlertid få svært ved at lykkes med dine mål.

At fortælle folk de skal spare er lidt det samme som at sige "luk ladeporten" efter hesten er løbet væk - det er i og for sig ikke forkert; det er bare for sent!

Hvis du skal lave en opsparing, så sparer du op af de penge, som er tilbage, når måneden er slut. Derfor er udgangspunktet nødt til at hedde "Jeg skal lære at forbruge rigtigt!" Ellers er der ikke penge på kontoen sidst på måneden til opsparingen.

Slankekur og budget

De mest populære nytårsforsæt, og dem som langt de fleste eksperter tager fat i hvert år, er vægttab og økonomi. Løsningen er faktisk hen af den samme.

  1. Du må ikke forvente hurtige resultater: en sund krop og en sund økonomi kræver dedikation, og opstår ikke fra den ene dag til den anden.

  2. For at tabe dig skal du forbrænde flere kalorier, end du indtager - og for at få overskud på kontoen skal du forbruge færre penge, end du tjener.

Så simpel er teorien, og du vil høre det samme fra kostvejlederen og finansrådgiveren. Men ingen af de to går i træningscenteret for dig, eller betaler dine regninger.

Personer, som vil tabe sig, fylder køleskabet med grøntsager og melder sig ind i træningscentret. Personer, som vil have overskud på kontoen, pakker dankortet væk og tager skyklapper på i butikkerne. Begge lider afsavn og skærer noget væk fra deres liv. Det holder cirka to måneder at gribe det an på den måde.

Læs også: Familie kunne have sparet 2000 kr. med Spiir

Impulser og vaner

Fordi mennesker er styret af impulser og vaner, er du nødt til at sætte dig selv i kontrol for at lykkes med projekter som vægttab og opsparing. Det er almindeligt kendt, at du ikke skal efterstræbe vægttab, men 'livsstilsændringer'. Det samme gælder for din økonomi.

Kender du dem, der siger "Jeg forstår ikke, jeg ikke taber mig? Jeg spiser nærmest ingenting og kun sundt!" Det er dem, der egentlig ikke aner, hvad de putter i munden, fordi de ikke medregner den kage, de køber med til frokost i kantinen eller morgen-latten, de hapser med fra 7-Eleven.

Læs også: Kend dit forbrug og kend dig selv

Dit køb af café latte er en vane eller en impuls, der ikke er styret af dit kontrolcenter. Du kan faktisk indtage 500 kalorier eller bruge 50 kr., som du slet ikke lægger mærke til.

Derfor er det altafgørende, at du kortlægger dine vaner, så du lærer hvor kalorierne sniger sig ind, og hvor pengene sniger sig ud! Til kortlægningen af kalorier er appen LifeSum et fantastisk værktøj, men endnu nemmere er værktøjet Spiir til kortlægning af dit forbrug.

Dit automatiske budgetskema

Du indlæser dine kontobevægelser i Spiir, og systemet hjælper dig med at kategorisere op til 80% af posterne. For eksempelvis dagligvarer, tøj og sko, husleje, brændstof og så videre.

Herefter opretter tjenesten grafer, så du nemt får et overblik over, hvor dine penge forsvinder hen. Derefter kan du oprette et intelligent budget, som regner ud, hvor mange penge, du skal sætte til side til faste udgifter, og derved også, hvor mange penge, du kan bruge om måneden uden at gå i minus.

Al begyndelse er svær, men enhver rejse starter med ét skridt. Kig dit forbrug igennem i Spiir, og se hvad der sker!

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.