Familieliv

Thomas og Charlotte: "At rejse væk i julen er en genial løsning for os"

Caroline Sølver 27-12-2017

Juleaften med sand mellem tæerne på en paradis-ø i Thailand? Eller i den gamle bydel i Dubai?

Selvom mange måske har en fasttømret idé om, hvordan de holder juleaften i Danmark, er det ikke alle, der nødvendigvis fejrer den 24. december med flæskesteg, brunede kartofler, salmer og julegaver under træet.

Thomas og Charlotte, der bor på Østerbro i København, er nogle af de danskere, der har valgt traditionerne fra. I stedet for at bruge penge på flæskesteg, juletræ og gaver, køber de hvert andet år to returbilletter og hopper på flyveren til palmestrande og 30 graders varme.

Nyder sydens sol

Thomas og Charlotte holder af at rejse væk i julen og har gjort det af flere omgange. Altid til eksotiske steder, og senest til Thailand og Cambodia.

“Julen er hyggelig, og det er dejligt med familietid. Men at fejre den i Danmark det ene år, og så rejse væk det næste, er en genial løsning for os. Julen giver os mange feriedage, og så er det jo oplagt at udnytte dem til at rejse. Især fordi årstiden gør, at vi virkelig kan bruge noget sol og varme,” fortæller Thomas.

Charlotte nikker og siger med entusiasme i stemmen: “Ja, når vi så sidder i et gadekøkken i Thailand og spiser ‘fried rice’ og forårsruller, og det pludselig går op for os, at det er juleaften, så bliver vi helt varme indeni af lykke.”

To ugers ferie når vi har allermest brug for det

Rejse væk i julen

Når juleaften falder rigtigt, altså i starten af ugen, får Thomas og Charlotte to ugers ferie hen over julen uden at bruge en masse feriedage på det. Og de dage vil de hellere bruge på at slappe af under sydens sol end at haste rundt, købe julegaver og skynde sig at hygge til en hel masse julekomsammen.

“På et eller andet tidspunkt gik det op for os hvor mange dage, vi egentlig brugte på at fejre jul med alt, hvad det indeholder af julefrokoster, madlavning, gaveindkøb og hyggedage derhjemme. Vi blev enige om, at det ikke var den måde, vi havde lyst til at bruge vores lange ferie på. Vi ville have mere ferie og afslapning ud af feriedagene,” fortæller Thomas.

“Og så besluttede vi os for, at de to ugers juleferie ville være oplagte at bruge på at rejse, hvilket vi ikke har fortrudt et eneste sekund. For det bare fedt at rejse væk til varmen, når det er mørkt og koldt og vinter i Danmark.”

Ikke billigere at holde jul på den måde

Rejse væk i julen i stedet for at fejre

Selvom julen med madlavning, julegaver og familiejulefrokost til dels er afblæst, når Thomas og Charlotte rejser væk, betyder det ikke, at det er billigere at holde jul på den måde.

“Priserne på flybilletter er højere end på andre tidspunkter af året. Det er helt sikkert fordi, at vi ikke er de eneste, der spekulerer i at erstatte det kolde nord med breddegrader mod syd i december,” forklarer Thomas, der er familiens rejseguide.

“Vi sparer i hvert fald ingen penge på at rejse væk, men til gengæld bruger vi færre penge på at holde jul, og de penge kan vi jo så passende bruge på at rejse,” tilføjer Charlotte.

Kabalen skal gå op

Som det er typisk for moderne familier, kan juletiden være en svær kabale at få til at gå op. Hvor skal julen holdes henne og med hvem?

Heldigvis blev Thomas og Charlotte mødt med forståelse, da de besluttede sig for at bruge julen på at rejse. De fandt nemlig en løsning, der ikke generer resten af familien

“Vi sørger altid for, at der ikke er nogen, der skal holde jul alene.. Det år, hvor vi rejser, holder Thomas’ far eksempelvis jul med den anden del af familien, og vi kan derfor rejse væk uden at gøre nogen kede af det,” forklarer Charlotte og fortsætter:

“Første gang, vi rejste væk i julen, var sammen med vores to børn, der på det tidspunkt var 11 år gamle. Vi ville nødig frarøve dem deres juleaften. Så inden vi tog afsted, forklarede vi dem, at rejsen til Egypten var en del af deres julegave.”.

Det behøver ikke være en stor rejse

At rejse væk i stedet for at holde jul

Som noget nyt har Thomas og Charlotte snakket om, at de sagtens kan kombinere dansk jul med ferie. De overvejer således, om de skal tage nogle kortere rejser mellem jul og nytår.

“Det bliver nok en tur til Marokko eller Sydspanien omkring den 26. december frem til nytår. Det er både billigere og nemmere at få til at gå op med vores voksne, som vi gerne vil have med, for de har også studie og eksaminer at tænke på i juletiden,” siger Thomas.

I år stod Thomas og Charlottes jul på traditionel andesteg, brunede kartofler og juletræ. Så er det spændende, hvor turen går hen næste i 2018!

Parret er dog enig om, at det ikke er så vigtigt for dem, præcis hvordan de fejrer jul. De sætter blot pris på at have det godt sammen og gøre noget, der gøre dem glade.

“At være glad for den måde vi fejrer jul på - eller ikke fejrer på - er i sidste ende det vigtigste,” siger de to afslutningsvis.

Har du hørt om vores app?

Med Spiir har det aldrig været nemmere at få overblik over dine penge og forbrug. Appen klarer automatisk tallene for dig, så du altid er på toppen af din økonomi.